Zanima vas kako uređivati video materijale samo uz pomoć pametnog telefona? Pitate se koje sve mogućnosti nude aplikacije za uređivanje video materijala i da li su neke aplikacija sasvim dovoljne za kvalitetnu obradu videa?

U prvom dijelu članka nabrojali smo 6 popularnih aplikacija za uređivanje videa na pametnom telefonu, a u ovom drugom dijelu ćemo nabrojati još 6 dodatnih aplikacija. Svaka od aplikacija nosi sa sobom neke posebnosti i prilična je razlika među funkcijama koje nude. Stoga, ne propustite nastavak teksta jer otkrivamo vam još 6 aplikacija za obradu videa:

 

aplikacije za uređivanje videa apliakcija editiranje video materijala splice

Splice

Splice se ubraja među najpopularnija aplikacije kada je u pitanju obrada video materijala putem pametnog telefona. Ono što posebno privlači korisnike ka korištenju ova aplikacije je njezina jednostavnost, odnosno sučelje na koje se novi korisnik vrlo brzo može naviknuti. Iako zbog svoje jednostavnosti ne sadrži mnoštvo funkcija, prosječni korisnik koji želi urediti video trebao bi itekako zadovoljan. Naime, putem Splice aplikacije moguće je spajati različite video klipove u cjelinu, dodajući pri tome i tranzicije kako bi video izgledao što bolje.

Unutar aplikacije nalazi se velika arhiva glazbe u kojoj možete pronaći glazbu koju zatim možete pridodati na video materijale koje uređujete. Generalno gledajući, aplikacija Splice nudi sve ono što je potrebno za osnovnu obradu video materijala i za dobivanje koliko-toliko smislenog sadržaja. Nažalost, ova je aplikacija dostupna samo za iOS korisnike pa će oni s Android sustavima morati potražiti neko drugo rješenje. Vrijedi napomenuti kako je aplikacija besplatna za korištenje pa ako vam je potrebno rješenje za brzo uređivanje i spajanje video materijala Splice je kvalitetan izbor za vas.

 

WeVideo

WeVideo

WeVideo je daleko ozbiljnija i sadržajnija aplikacija nego prethodno opisani Splice. Naime, WeVideo je aplikacija koje je namijenjena ljudima koji se bave vođenjem društvenih mreža za tvrtke i u skladu s time nudi jedan profinjeni izgled i bogat izbor opcija koje korisnik može koristiti. U besplatnoj verziji WeVideo donosi prilično malo alata i možemo reći kako je ta besplatna verzija namijenjena onima koji samo trebaju izrezati i spojiti klipove. No, ako se odlučite za plaćenu verziju ovog programa, onda vam se otvara cijeli spektar mogućnosti zahvaljujući kojem može raditi prekrasne video uratke.

Mnoštvo naprednih funkcionalnosti koje dolaze s plaćenom verzijom aplikacije zaista se može iskoristiti na kreativan način. Možete stvarati video materijale koji će izgledati kao da su prošli kroz ruke video stručnjaka, a sve to zahvaljujući ugrađenim alatima za korigiranje kadrova i razne filtere za podešavanje boja. Na raspolaganju imate i fantastičnu kolekciju glazbe pod licencom, a možete raditi video materijale u 4K Ultra HD rezoluciji. Aplikacija WeVideo dostupna je korisnicima na Android i iOS uređajima, a svakako je isplativo ulaganje ako se mislite ozbiljnije baviti uređivanjem video materijala na vašem pametnom telefonu.

 

aplikacije za uređivanje videa apliakcija editiranje video materijala horizon

Horizon

Horizon je jedna iznimno zanimljiva aplikacija kojoj može ni ne možemo pripisati funkcionalnosti uređivanja video materijala, već je više fokusirana na samo snimanje videa. Naime, Horizon korisniku pruža da bez obzira u kojem se položaju nalazio njegov telefon, uvijek snima video horizontalnog oblika. Možda vas sve ovo malo zbunjuje pa da pojasnimo. Nije bitno da li je vaš pametni telefon postavljen vodoravno, okomito ili pod nekim kutem (npr. 45 stupnjeva) – ova će aplikacija u svakom trenutku snimati samo horizontalni video. To će izvesti na način da očitava položaj vašeg pametno telefona i iz cjelokupnog kadra reže samo onaj dio koji se moguće koristiti vodoravno.

Ova aplikacija može biti itekako korisna ukoliko ste skloni snimanju spontanih videa pa vam često video ‘visi’ na jednu stranu ili kadar nije u zadovoljavajućem položaju. Horizon je iznimno jednostavan za korištenje i s njime ste zapravo sigurni da će vaše fotografije biti u vodoravnom položaju. Možemo reći kako ova aplikacija zapravo služi za uređivanje videa već prilikom samog snimanja video materijala. Iako je aplikacija dostupna i za Android i za iOS uređaje, važno je spomenuti da ona puno bolje funkcionira upravo na Apple uređajima. Također, valja naglasiti da je osnovna verzija aplikacije besplatna, no ako ćete htjeti neke napredne mogućnosti morat ćete izdvojiti neki dodatan novac za to.

 

apple-clips

Apple Clips

Fantastična aplikacija za iOS korisnike je i Apple Clips. Ova aplikacija u globalu pokriva sve osnovne funkcionalnosti kao što je upravljanje klipovima, izrezivanje i spajanje istih te dodavanje raznih tranzicija, no uz to nudi još i puno više. Radi se o besplatnoj aplikaciji, koje je po mnogočemu jedan nivo iznad svih ostalih besplatnih aplikacija te svrhe. Zahvaljujući ovoj aplikaciji imate uvid u timeline, kojim možete upravljati putem sučelja na koje se korisnik može brzo priviknuti.

Od dodatnih pogodnosti izdvojit ćemo uređivanje i korekcija pozadine zahvaljujući kojoj možete video materijalima pridodavati različita ‘raspoloženja’. Također, tu je i funkcija Live Titles koja van nudi mogućnost aktivnog dodavanja titlova za vrijeme kada traje vaš video. Konkretno, možete upisivati titlove na video paralelno s time kako govorite u videu. Korištenje aplikacije je prilično jednostavno i brzo, a zaista su pokrivena mnoga područja tako da su i mogućnosti aplikacije velike. Ono što možemo zamjerati ovoj aplikaciji je činjenica da je dostupna samo za iOS korisnike, no ti isti korisnici mogu je preuzeti i koristiti potpuno besplatno – što je još jedan veliki plus.

 

Magisto

Magisto

Kvalitetne aplikacije za video obradu izrazito su popularne među stručnjacima za marketing koji sve češće u opisu svojeg posla imaju definirano uređivanje promotivnih video materijala za društvene mreže. Upravo s tom namjerom napravljena je i aplikacija Magisto. Ova vam aplikacija omogućava stvaranje predivnih i kvalitetnih video materijala i to bez previše uloženog truda. Zanimljiv je podatak da ova aplikacija u svojem radu koristi umjetnu inteligenciju, a u tom je području osvojila i nekoliko nagrada.

Uređivanje putem ove aplikacije teče nešto drugačije, nego što smo to inače navikli. Potrebno je najprije odabrati kakav stil video materijala želimo, nakon toga definirati video klipove koje želimo spojiti, a u končanici i definirati kakva će glazba svirati u pozadini. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji ova vam aplikacija automatski može složiti video na temelju parametara koje ste prethodno odabrali. Tu automatsku obradu čini prilično impresivno pa finalni video materijali izgledaju i više nego kvalitetno.

Ako želite i osjećate potrebu za otključavanjem još dodatnih naprednih mogućnosti morat ćete uzeti mjesečnu pretplatu. Nudi se više različitih planova pretplate, a na vama je da odaberete koji vam najviše odgovara. Aplikacija je dostupna za Android i iOS uređaje, a zahvaljujući svojim mogućnostima sjajna je za marketinške stručnjake i voditelje društvenih mreža.

 

aplikacije za uređivanje videa apliakcija editiranje video materijala picplaypost app

PicPlayPost

PicPlayPost je vrlo zanimljiva aplikacija koja će se vjerojatno svidjeti influencerima i upraviteljima društvenih mreža. Naime, te dvije skupine ljudi u stalnoj su potrazi za novim načinima prezentiranja svojih aktivnosti, a upravo se video pokazuje kao savršeno rješenje za njihove probleme. Putem PicPlayPost aplikacije moguće je stvarati video materijale u nastavcima što može dodatno privući pažnju korisnika. Također, moguće je jednostavno spajati više različitih video materijala u jedan opsežniji klip – što također mnogi preferiraju.

Unutar alata nalaze se sve one osnovne funkcije na koje smo navikli i kod ostalih aplikacija. Dakle, moguće je rezati video materijale, vršiti osnovnu obradi videa te u končanici spajati sve prema vašim željama. Uz to, moguće je dodavati glazbu, ali i različite okvire na video materijale. Aplikacije je besplatna, a ako vam trebaju neke njene napredne funkcionalnosti morat ćete uzeti mjesečnu pretplatu. Dostupna je iOS i Android korisnicima, a vjerujemo da će se posebno svidjeti onima koji svakodnevno pripremaju video materijale za društvene mreže.

 

Zaključak

Video kao medij dobiva sve veću pažnju na raznim digitalnim servisima i 2019. godina vjerojatno će biti obilježena naglim porastom popularnosti ovog formata prenošenja sadržaja. Dakle, svi koji još uvijek izbjegavaju objavljivanje videa – vrijeme je da stanu s tom lošom navikom. Morate prigrliti video kao medij današnjice jer samo tako ostat ćete u trendu te ćete biti spremni parirati ostalim konkurentima na tržištu. Ista je stvar, ako video koristite samo iz razonode.

U tekstu iznad nabrojali smo 6 iznimno popularnih aplikacija za uređivanje videa. Nadamo se da će vam gornja lista pomoći da se lakše odlučite i odaberete ono što je ispravno za vas. Ako vam gornji popis aplikacija nije dovoljan, onda svakako svratite na prvi dio ovog članka i saznajte još dodatnih 6 aplikacija za uređivanje video sadržaja putem pametnih telefona.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here