Google trenutačno ima oko 99.000+ zaposlenika, što je i više nego impresivan broj. Zato i ne čudi činjenica da svako malo izbace hrpu aplikacija na tržište, no mnoge od tih aplikacija ne dobiju željenu trakciju, odnosno ne dobiju pažnju koju bi trebale dobiti. Ipak, mi smo našli 5 novih aplikacija iz Googleove radionice koje su izuzetno kul i koje biste trebali probati.

Kao što ćete vidjeti u nastavku teksta radi se o korisnim aplikacijama za Android telefone, web i Chrome web preglednik. Pa evo što su programeri iz Googlea zadnje napravili …

Google Live Transcribe (Android)

Google Live Transcribe je alat, odnosno aplikacija koja će olakšati život ljudima koji su gluhi ili imaju problema sa sluhom. Ova aplikacija automatski zvuk oko vas prevodi u tekst na ekranu ove aplikacije i to u realnom vremenu. Znači, ako slabije čujete, ili ne čujete uopće, možete upaliti ovu aplikaciju dok netko priča i trebali biste na ekranu aplikacije vidjeti što ta osoba govori.

Sama aplikacija je izuzetno jednostavna, ali kao što smo rekli – korisna određenom broju ljudi. Aplikacija ima dva različita dizajna. Možete imati crnu pozadinu s bijelim tekstom ili bijelu pozadinu s crnim tekstom. U gornjem desnom kutu imate indikator da li je u prostoriji glasno, što znači da aplikacija može imati i problema s razaznajem glasova. No, aplikacija radi začuđujuće dobro.

Ova aplikacija koristi Googleov Cloud Speech API, što znači da se aplikacija mora spojiti na Internet. Jedino što nismo sigurni je da li Google audio zapise sprema na svoje servere. Oni tvrde da ne spremaju, ali uzmite ovaj podatak s dozom opreza.

Squoosh (Web)

 

Na Internetu postoji hrpa dobrih alata za editiranje slika i smanjivanje njihove veličine. Ali najčešće te aplikacije ne nude granularnu kontrolu i neke naprednije opcije. To se sada polako mijenja jer je Google napravio fantastičan alat zvan Squoosh. Ako trebate smanjiti određene slike iz nekog razloga, neka vam ovo bude prva aplikacija za kojom ćete posegnuti.

U osnovi imate dvije bazne opcije kako smanjiti veličinu slike i to ovaj alat nudi. Možete jednostavno smanjiti broj piksela ili reducirati paletu dostupnih boja. Ali zapravo ovaj alat nudi malo više. Ovdje kompresirati datoteku možete i uz pomoć formata datoteke, kvalitete, kanala, oštrine slike itd. Probajte se poigrati s ovim alatom pa ćete vidjeti što određena opcija radi i kako to utječe na sliku.

Kako smanjujete veličinu sliku, tako ćete vidjeti rezultate u realnom vremenu kao i postotak koliko je slika manja u odnosu na original. Mi smo sliku od 15 kb uspjeli s par jednostavnih trikova smanjiti na 8 kb, a kvaliteta je ostala gotovo ista. Svakako alat koji spremamo u bookmarke za neke buduće potrebe!

Password Checkup by Google (Chrome)

Na Internetu postoji i hrpa korisnik web stranica koje vam mogu reći da li je u kakvom hakerskom napadu i krađi podataka, ukradena i vaša lozinka u kombinaciji s korisničkim imenom ili email adresom. Jedna od njih je “Have I been pwnd?”. Ali postoji i jednostavniji način, a to je korištenje ove nove Googleove ekstenzije za Chrome. Ne morate ići na dotičnu web stranicu i upisivati svoju email adresu i/ili korisničko ime.

Ovako kad god se ulogirate u neki web servis, Google će uzeti vaš email/korisničko ime i provjeriti da li se pojavio u kakvoj bazi ukradenih podataka. Ako da, obavijestit će vas o tome i reći vam da pod hitno promijenite lozinku. Osim što je ova ekstenzija informativne naravi, odnosno brine se o vašoj sigurnosti i privatnosti, ova ekstenzija nigdje ne zapisuje vaše podatke, ne dijeli ih s drugim servisima ili slično. Ako brinete o svojoj privatnosti, ovo je ekstenzija koju biste morali imati.

Shadow Art (Web)

 

Ovo je jedna od onih web aplikacija koje nisu korisne ali su baš kul! Google je uzeo drevnu igru s rukama u kojima pokušavate stvoriti kul sjenu ili napraviti sjenu neke životinje i pretvorio to u zanimljivo digitalno iskustvo. Shadow Art je Googleov AI eksperiment, dostupan besplatno svima na Internetu. Sve što vam treba je web kamera i aktivna Internet konekcija.

Evo kako to funkcionira. Kada otvorite web stranicu, prvo odaberite svoju životinju na osnovu horoskopa. Ili odaberite onu koja vam se sviđa – nebitno. Zatim će Shadow Art pokrenuti vašu web kameru, kalibrirati ju i pokazati vam što morate napraviti s rukama. Zatim biste vi to trebali “reproducirati” ispred web kamere. Kada uspijete, životinja koju “oponašate” rukama, će oživjeti i pretvoriti se u kul animaciju ili nešto slično tome.
Ali to nije sve – Shadow Art je ujedno i igra. Ako pokrenete igru, morate proći svih 12 horoskopskih znakova i imate 20 sekunda za svaki da ga reproducirate, odnosno uspješno oponašate svojim rukama. Probajte i zabavite se!

Text.App (Chrome)

Iz nekog čudnog razloga, Google Chrome OS nema nikakav jednostavan notepad ili tekst editor. Zato je Google napravio ekstenziju koja se zove “Text.App”. Nju možete koristiti “normalno” unutar Google Chromea ili na Chrome OS-u. To je editor u kojem možete pisati što god želite i zatim to automatski pohraniti na Google Drive.

Ovaj alat nije ništa posebno kompleksan i ne nudi neke naprednije mogućnosti. Zapravo, ovisi kako uzmete. Za “obične” korisnike to je običan alat u kojem možete pisati tekst, otvoriti nekoliko paralelnih tabova pa pisati više tekstova odjednom i spremiti sve u Google Drive. S druge strane, ovaj editor podržava nekoliko programskih jezika, pa ako želite možete pisati i programerski kod unutar istih. Pošto Text.App podržava sintaksu za određene jezike, ona će promijeniti boju kao što bi to bio slučaj i da koristite kakav IDE. Fora je aplikacija, ali nismo pretjerano oduševljeni istom.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here