Daemon Tools je s godinama izgrađivao renome jedne od najboljih (ako ne i najbolje) aplikacija za stvaranje virtualnih diskova na računalima. Bilo da imate datoteku naziva .ISO, .VHD, .FLAC, .CCD (broj datoteka koje Daemon Tools podržava zaista je impresivan, a ovo su samo neke od njih) i ako imate Daemon Tools, jednostavno stvorite virtualan disk i na njega zalijepite datoteku.

No, postoji jedan ”problem”. Daemon Tools je vrlo korisna aplikacija, ali tek sa svim mogućnostima koje ona nudi. Iako je besplatna verzija Daemon Toolsa sasvim OK, ona vam neće prikazati cijeli potencijal koji sadrži plaćena verzija. Zato postoje besplatne i jako dobre alternative, koje ćete moći koristiti do mile volje, a za njih nećete trebati platiti niti kune. Evo četiri najbolje od njih.

mount-iso-menu-windows10

Mogućnost ”lijepljenja” virtualnih slika na virtualne diskove jedna je od skrivenih mogućnosti Windowsa 10

Windows 10 u sebi sadrži jako puno mogućnosti. Neke od njih su manje korisne, dok neke mogu sasvim dobro poslužiti. Jedna od mogućnosti koja će vam svakako biti od koristi, pogotovo ako tražite besplatnu i dobru zamjenu za Daemon Tools, je Windows 10 mogućnost kreiranja virtualnih diskova i slika.

Jednostavno kliknite desnim klikom miša na sliku koju biste htjeli zalijepiti na virtualni disk u Windows Exploreru i odaberite opciju ”Mount”. To je sve! Kako biste zatvorili virtualni disk, ponovno na njega kliknite desnim klikom miša i odaberite opciju ”Eject”.

WinCDEmu

WinCDEmu

WinCDEmu je još jedna jako dobra alternativa Daemon Toolsu. Radi se o aplikaciji otvorenog tipa (”open-source”), s kojom ćete također bez ikakvih problema ”mountati” željene virtualne slike.

Osim osnovnih mogućnosti lijepljenja virtualnih slika na virtualne diskove, WinCDEmu dat će vam  i neke dodatne mogućnosti, kao što su ograničavanje mogućnosti kreiranja virtualnih slika i diskova samo za korisnike koji imaju administrativna prava, održavanje ili brisanje virtualnih diskova nakon isključivanja računala te izbora stvaranja diskova s obzirom na format (CD, DVD, Blu-Ray, itd.).

ImgDrive

ImgDrive

ImgDrive je vrlo jednostavan i ”prijateljski nastrojen” programčić, koji će vam dati da uz pomoć njega kreirate virtualne diskove za različite formate slika. Još jedna dobra stvar ovog malenog programa jest ta da će vam dopustiti stvaranje slika i sa DVD i Blu-Ray diskova.

Uz ImgDrive moći ćete koristiti sedam virtualnih diskova odjednom. Sve u svemu, radi se o jednom malenom, vrlo korisnom, jednostavnom za korištenje i u potpunosti besplatnom programu.

Virtual CloneDrive

Virtual CloneDrive

Virtual CloneDrive je još jedno besplatno rješenje za sve one kojima je stvaranje virtualnih diskova jako važan segment informatike. Uz velik broj formata koje ćete moći ”mountati”, Virtual CloneDrive dopustit će vam da odjednom stvorite do petnaest virtualnih diskova.

Program će u sebi i pratiti sve one slike koje ste dosad već lijepili na virtualne diskove, što znači da ćete moći jednostavno i brzo zalijepiti jedne te iste slike, ukoliko to poželite, bez pregledavanja po računalu. Kao šlag na torti, Virtual CloneDrive je u cijelosti besplatan i još k tome nećete se brinuti ni zbog kakvih reklama dok ga budete koristili.

Daemon Tools je najbolji, tu nema riječi, no ove četiri aplikacije ne zaostaju puno. Ako ste u potrebi za kvalitetnim i besplatnim aplikacijama ovakve vrste, ne bi bilo loše baciti pogled na ove četiri.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here