Usluga geoblokiranja bila je iznimno popularna među mnogobrojnim web trgovinama koje nisu htjele svoje vrijeme i trud rasipati na tržišta koja im nisu bila zanimljiva. Zbog toga, mnoge su web trgovine imale uključenu uslugu geoblokiranja, koja je zapravo onemogućavala pristup korisnicima zemlja koje su bile blokirane i sve to na temelju IP adrese korisnika. No, takvoj praksi došao je kraj u Europi jer je dana 3. prosinca na snagu stupila odluka kojom se geoblokiranje zabranjuje na našem tržištu.

Hrvati će tako napokon dobiti pristup web trgovinama koje su do sada zabranjivale pristup, no ništa se značajnije osim toga neće promijeniti. Naime, tarife i cijene za druge države uglavnom će ostati u skladu s povećanim troškovima koje web trgovine imaju kada svoje proizvode šalju u druge države.

Dakle, radi se samo o odluci kojom se omogućava pristup svima, no ne i isti uvjeti za sve. Generalno isti uvjeti bi morali biti za sve i ni jedna web trgovina ne smije dobiti prodati proizvod osobi iz druge države, no činjenica je da će se razlika troškova vrlo vjerojatno preliti preko dostave – odnosno dostava u druge zemlje će biti znatno skuplja.

Ovim novim pravilnikom svi Europljani trebali bi imati olakšani pristup proizvodima u bilo kojim zemljama i ne bi se trebala raditi razlika između domaćeg kupca i stranca. No, kako će sve to funkcionirati u praksi treba još vidjeti. Naime, prema istraživanju iznimno je veliki udio web trgovina (čak 63%) koje su koristile uslugu geoblokiranja – a sada se trebaju riješiti te navike.

Kako će to izvesti u praksi i o koliko se zahtjevnom zadatku radi nije nam poznato – no drago nam je čuti da će biti izjednačeni uvjeti za sve građene Europe jer je Hrvatska uvijek negdje po strani kada pričamo o tehnološkim stvarima. Ovom odlukom Europe to više ne bi trebao biti slučaj, barem kada pričamo o online kupnji u Europi.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here