Količina multimedijskih sadržaja je u današnje vrijeme veća nego ikad i praktički nam je dostupna gdje god da se nalazimo. Glazba, video, fotografije i još mnogo toga su nešto s čime smo povezani svaki dan. To se prije svega može zahvaliti dostupnosti raznih multimedijalnih internetskih servisa, odnosno velikom broju različitih uređaja koji nam omogućavaju pristup takvim sadržajima (računala, pametni telefoni, tableti, razni playeri, pametni televizori i ostali gadgeti).

ONLINE TV – Sadržaji od svuda

O ovoj temi smo govorili nebrojeno puno puta u različitim kontekstima. Opisivali smo sve nove uređaje i tehnologije, način pristupa, govorili o raznim servisima, itd. U principu je to neiscrpna tema, jer nam se iz dana u dan sve više nudi nešto novo. Obzirom da smo već neko vrijeme dublje zašli u interaktivni svijet u kojem ograničenja sve više nestaju, takav nas rasplet niti malo ne iznenađuje. Kada bolje razmislimo, dostupnost multimedijalnih sadržaja će u budućnosti postati sve veća i bolja, što bi nas u konačnici moglo dovesti u situaciju da imamo problem oko samog odabira uslijed prevelike količine sadržaja. Međutim, o tome ćemo raspravljati ako se u takvoj situaciji nađemo.

Već danas nam se nude razne opcije koje nam omogućavaju određeni stupanje interakcije sa sadržajem dok smo u pokretu, odnosno dok boravimo ispred televizora u dnevnoj sobi. Dosta toga nam dolazi s interneta koji nam nudi neograničenu količinu svega i svačeg, bilo da je riječ o besplatnim ili sadržajima koji se plaćaju. Također, mnogi od nas imaju i pozamašne vlastite kolekcije filmova, glazbe, fotografija, itd.
Obzirom na nove količine sadržaja koji se svakodnevno pojavljuju na novim servisima sve je teže doći do kvalitetnih besplatnih sadržaja na koje ne moramo trošiti vrijeme u traženju. Zato su plaćeni dedicirani servisi koji nude organiziran željeni sadržaj uzeli primat na globalnom tržištu, a sve je više interesa i kod nas. Takvi streaming servisi pružaju sve što pojedinog korisnika zanima, stoga i nije čudno da su stekli veliku popularnost jer dobivamo baš ono što nas zanima.

daljinski upravljač za online tv


Kvalitetan doživljaj
No prije nego se osvrnemo na neke od takvih servisa osvrnuti ćemo se na sve ono što nam omogućava da pristupimo određenim sadržajima, odnosno na ono što nam samu interpretaciju istih čini ugodnom i zanimljivom.

Bez obzira iz kojeg izvora nam dolaze bitno je da multimedijske sadržaje doživimo na pravi način za što će nam trebati adekvatni uređaji. Ključni su oni koji nam pružaju izvor slike i zvuka, odnosno oni s kojih ćemo dobiti same sadržaje. Televizor je osnovni uređaj koji koristimo u dnevnoj sobi, dok u pokretu možemo koristiti tablet, pametni telefon ili prijenosno računalo. Obzirom da nam od toga ovisi sam doživljaj poželjno je da su ti uređaji što bolji kako bi razina komfora bila na razini. Nije isto gledati film na malom ili velikom ekranu, odnosno na onom koji pruža bolju ili lošiju kvalitetu prikaza. Osim slike i kvaliteta zvuka je itekako bitna za adekvatan doživljaj za što će nam barem trebati pristojno pojačalo i par stereozvučnika, dok će podrška za višekanalni zvuk podići ugođaj na višu razinu. Ako kojim slučajem više preferirate slušalice onda odaberite bolji par koji će pružiti kvalitetniju reprodukciju zvuka.

Kada je u pitanju hardver, putem kojeg ćemo pristupati sadržajima, opcije su poprilično šarolike. Za to nam može poslužiti računalo, set-top box, Blu-ray player, takozvani Android PC, Smart TV platforma i drugi dedicirani uređaji koji će omogućiti reproduciranje željenih sadržaja.

apple tv recenzija

Stream TV – Mali streameri

Smart TV može biti jedan od jednostavnijih načina za pristup sadržajima koji uz mogućnost reprodukcije s lokalnih medija pruža pristup i online aplikacijama, omogućava pregledavanje interneta, emaila i drugo. Najveći nedostaci Smart TV-a se odnose na zatvoren sustav i ograničenje na ono što proizvođač nudi bez ili sa minimalnim mogućnostima nadogradnje dodatnim aplikacijama i slično.

Opcije koje nam nude više slobode dolaze u vidu raznih uređaja za reproduciranje sadržaja s lokalnih medija i interneta, kao što su Android TV stickovi i boxovi, Apple TV, Amazon Fire TV, Google Chromecast, Roku i drugi. Njihova prednost se očituje u skromnim dimenzijama, niskoj potrošnji energije, a sposobni su reproducirati svaku vrstu sadržaja, često omogućavaju pristup internetu, pregledavanje emaila, igranje jednostavnih igara, itd.

Povrh svega, iznimno su jednostavni za korištenje što je privlačno korisnicima. Potrebno ih je samo priključiti na HDMI utor televizora i povezati sa kućnim routerom. Neki od njih, poput Rokua 3, Apple TV-a i Google Chromecasta, su doživjeli veliku popularnost među korisnicima jer za malo novaca nude odlične multimedijalne mogućnosti i pristup sadržajima s interneta ili lokalno. Jako veliku popularnost imaju Android TV uređaji koji poput pametnih telefona i tableta pružaju veliku slobodu pristupa i odabira sadržaja.

chromecast tv internet

Jedni od najpoznatiji proizvođači ovakve vrste uređaja su Rikomagic, Tronsmart, Minix, Measy, itd. Neki od najboljih modela nove generacije koji su trenutačno dostupni na našem tržištu su Minix Neo U1 i Tronsmart Orion R68 Meta.

Napredan i funkcionalan
Minix U1 je najnoviji model s Android 5.1.1 platformom koji nastavlja pozitivni niz svojih prethodnika. Minix je poznat po jako dobroj stabilnosti, redovitoj nadogradnji softvera i odličnoj podršci. Novi model donosi podršku za HDMI 2.0 i HDCP 2.2, odnosno 10-bitni 4K video sa 60 sličica u sekundi. Podrška za 10-bitni format boja značajno povećava dinamički raspon i donosi veću živost videa što je odlika svih novih filmova i Blu-ray standarda.

minix online tv

Uređaj je baziran na poprilično sposobnom AMLogic S905 64-bitnom quad core procesoru, ima 2 GB radne memorije i 16 GB eMMC 5.0 brze flash memorije za pohranu. Napredna hardverska platforma pruža iznimno fluidno sučelje, te glatko pokretanje programa i igara. Opremljenost priključcima i dodacima je na visokoj: optički SPDIF, gigabitni Ethernet, 802.11ac 2 x 2 MIMO WiFi, Bluetooth 4.1, 3 USB-a, itd.

brzina interneta za online

Uz uređaj se isporučuje standardni IC daljinski upravljač koji zahtjeva vidljivu putanju prema senzoru i pruža osnovnu funkcionalnost, te kao opcija znatno bolji Neo A2 Lite daljinski upravljač s funkcijom zračnog miša (Air mouse) i integriranom tipkovnicom koji značajno olakšava kretanje sučeljem, pregledavanje interneta, korištenje drugih aplikacija i unos teksta.

Sučelje je prepoznatljivo i ponešto nadograđeni Minix Metro koji je koncipiran s velikim ikonama. Samo sučelje je logički razvrstano prema pojedinim funkcijama čime je omogućena bolja preglednost i jednostavnija navigacija s običnim daljinskim upravljačem.

Braća po platformi
XBMC Minix Edition (Kodi) je jedna od najznačajnijih funkcionalnosti koja ovaj uređaj pretvara u ultimativni multimedijalni centar koji radi besprijekorno sa svim vrstama slikovnih, zvukovnih i ostalih formata. Cijena u kompletu s Neo A2 Lite daljinskim upravljačem iznosi 1300 kuna, a uređaj je dostupan u Chipoteci.

Tronsmart Orion R68 Meta je konceptualno poprilično sličan Minixu U1, s time da je baziran na drugačijoj hardverskoj platformi, te podržava slične standarde i nove kodeke. Ovaj uređaj koristi Rockchipov SoC RK3368 koji ima osam Coretex A-53 jezgri koje rade na 1,5 GHz i PowerVR G6610 grafiku. Meta varijanta podrazumijeva 2 GB RAM-a i 16 GB eMMC memorije za pohranu, dok je ostatak opreme sličan kao i kod Minixa. No za razliku od Minixa Orion R68 nema vanjsku antenu za WiFi, ali podržava standard 802.11ac. Međutim, s stabilnošću WiFi signala nismo imali nikakvih poteškoća. HDMI je također u verziji 2.0, što znači da 4K video radi sve do 60 fps. Uređaj dolazi s Androidom 5.1, s time da ima standardno Android sučelje s minimalnim izmjenama. Predinstalirani su Netflix i Kodi koji rade odlično, te ponešto drugih aplikacija. Za rad je predviđen IC daljinski upravljač koji radi dobro, ali je obavezna direktna linija s senzorom. I njega možete kupiti u Chipoteci po cijeni od 1200 kuna.

Bez računala se ne računa
Stolna računala su još uvijek jedan od primarnih načina pristupa multimedijskim sadržajima. Njihova prednost je što nam mogu ujedno pružiti i igranje igara koje je na drugim platformama (ako je uopće dostupno) ograničeno za casual i slične igre.

Međutim, ako je računalo opcija onda je poželjno da za tu namjenu koristimo odgovarajuća rješenja koja su primjerena dnevnom boravku. Male dimenzije, tih rad i adekvatna energetska učinkovitost su primarne odlike koje bi takvo računalo trebalo zadovoljiti. Jedno od gotovih rješenja koje nam se sviđa dolazi u obliku Intelova NUC-a koji je dostupan u raznim konfiguracijama (s više procesorske snage i sa štedljivim predznakom), a istovremeno ima poprilično minijaturne dimenzije.

Pored gotovih rješenja imamo i opciju da sami složimo svoje računalo za multimediju. Ova opcija nam pruža veliku slobodu prilikom prilagodbe i samog odabira komponenti. Ovisno o potrebama korisnika to može biti low power rješenje namijenjeno samo za reprodukciju multimedijalnih sadržaja ili nešto snažnije računalo koje može odrađivati i ozbiljnije poslove, poput kodiranja videa i igranje igara.

Sama platforma kao osnova multimedisjkog centra predstavlja jedan od ključnih elemenata. Streaming uređaji i Smart TV uglavnom funkcioniraju na platformama samih proizvođača, dok sve ostale opcije nude mogućnost odabira platforme za media centar. Jedna od najboljih na tržištu koja je kompatibilna s velikim brojem operacijskih sustava i popularnih uređaja (PC, Mac, Linux, OS X, Android, Rapsberry Pi, iOS, ATV i ATV 2) je Kodi media centar (ranije poznat kao XMBC).

KODI – Kralj Media centara

Pred toga što omogućava gledanje videa, slušanje glazbe, internet radija i drugog sadržaja s globalne mreže ili lokalno, Kodi je i vizualno jedan od najljepših Home Theater medijskih centara koji je k tome podložan modificiranju i većim prilagodbama sučelja. Kodi podržava sve izvore slike, zvuka, razne pluginove, igre, vizualizaciju i još mnogo toga.

Prava moć Kodija je u njegovoj fleksibilnosti, odnosno velikoj mogućnosti proširivanja i korištenja raznih dodataka (add-ons). Uz pomoć skinova, add-onova, pluginova i sličnih softverskih dodataka je moguće prilagoditi svaki pojedini dio aplikacije. Neki od najpopularnijih dodataka za online sadržaje su WatchSeries (za brzo skidanje i pokretanje serija), 1Channel (gledanje filmova i serija), GrooveShark (slušanje glazbe), Audio Podcaster, uTorrent, itd. Sve u svemu, Kodi je nezamjenjiva aplikacija koja zahvaljujući velikim mogućnostima pruža ultimativno iskustvo u interakciji s multimedijom.

Kada su u pitanju sami izvori sadržaja mnogi korisnici još uvijek preferiraju vlastite kolekcije koje čuvaju na lokalnim medijima za pohranu. Neke od opcija za pohranjivanje su standardni tvrdi disk u računalu ili zasebnom playeru, odnosno dedicirani vanjski tvrdi disk koji je povezan na određeni uređaj. Prednost korištenja standardnih diskova se ogleda u jednostavnosti korištenja. Međutim, sve ono što je na njima pohranjeno dostupno je samo tim uređajima, a ne i dalje (osim ako vam ne smeta često premještanje s jednog uređaja na drugi).

Dostupnost za sve
No ovakav vid pohrane postaje sve manje praktičan, a mnogi bi korisnici svoje podatke htjeli imati dostupnim i na drugim uređajima u kući, pa čak i kad nisu kod kuće. Znatno bolja opcija je mrežni disk ili NAS uređaj koji se priključuju na kućnu router koji dobijemo od pružatelja internetskih usluga. Pored toga što pružaju jednostavniji pristup podacima i njihovo dijeljenje ukućanima i drugim uređajima koje imamo (telefoni, tableti, prijenosna računala, dodatni TV u sobi), najveći broj ovih uređaja podržava i streaming na kompatibilne uređaje za reproduciranje multimedijalnih sadržaja, što znači da filmove, glazbu i fotografije ne moramo odvajati na zasebni disk koji bi služio samo ovoj svrsi.

Pored toga, svi novi mrežni diskovi (i naročito NAS-ovi) se mogu koristiti kao privatni cloud koji pruža udaljeni pristup podacima putem interneta. Ozbiljnija mana ovakve konfiguracije se odnosi na cijenu koju moramo platiti. Dok mrežni diskovi u odnosu na stolne varijante nisu pretjerano skuplji, odabir NAS uređaja zahtijeva malo veći trošak jer nam uz sam uređaj treba minimalno jedan, a preporučljivo je ugraditi dva tvrda diska.

Jedan od NAS-ova koji je pored uobičajene funkcije dodatno prilagođen za potrebe multimedije je Synology DiskStation DS216play. Synology je jedan od najboljih proizvođača u ovom segmentu čiji uređaji nude odličnu funkcionalnost i dobru pouzdanost. U pitanju je uređaj s podrškom za dva tvrda diska maksimalnog kapaciteta od 8 terabajta po disku koji ujedno omogućava hardversko transkodiranje videa.

widi intel online tv

NAS za multimediju

Podržani su svi danas popularni kodeci (H.264/H.265 1080p, H.265 i drugi) zahvaljujući kojima je omogućeno prekodiranje 4K UHD videosadržaja sve do 1080p rezolucije. Tako ih možemo prilagoditi raznim uređajima za reproduciranje sadržaja, odnosno mobilnim uređajima i brzini propusnosti interneta (bandwidth). Također, ovaj DLNA certificirani DMS (Digital Media Server) NAS pruža mogućnost streaminga 4K sadržaja na razne multimedijske uređaje i 4K televizore koji su povezani unutar lokalne mreže. DS216play je visoko kompatibilan sa raznim uređajima kao što su Samsung pametni televizori, Apple TV, Chromecast, Roku, itd. s kojih je moguće na jednostavan način upravljati i pristupati digitalnim sadržajima.
DiskStation DS216play ima dual-core procesor s radnim taktom od 1,5 GHz, podršku za floating-point, te 1 gigabajt DDR3 RAM-a.

nas online tv

Brzina propusnosti u RAID 1 konfiguraciji iznosi 107 MB/s za čitanje i 91 MB/s za pisanje, što je više nego dovoljno za sve aplikacije unutar lokalne mreže i za potrebe multimedije. Pored standardnog pristupa podacima putem mreže, DS216play pruža mogućnost pristupa podacima putem interneta, što znači da s njime možete imati i osobni cloud.

Operacijski sustav Disk Station Manager je jedan od najvećih aduta svakog Synology NAS uređaja pružajući korisniku stabilnu platformu s funkcionalnim sučeljem odličnih mogućnosti. Još jedna od njegovih dobrih odlika je i poprilično dobra energetska učinkovitost (maksimalno 15 vata prilikom pristupa i 7 vata u stanju hibernacije) koja ga čini pogodnim za kućne korisnike uz minimalni utjecaj na povećanje troškova električne energije.

Sadržaji s globalne mreže
Kako biste uživali njegove funkcionalnosti morati ćete za njega izdvojiti gotovo 2600 kuna što nije mali iznos, prije svega jer je potrebno nabaviti i diskove. No funkcionalnost koju pruža je na visokoj razini. Uređaj nam je ustupio Lost d.o.o.

Drugi način pristupa sadržajima je putem streaming putem interneta, koristeći pritom razne servise ili pojedine platforme koje smo ranije spomenuli. U slučaju da se planirate okrenuti samo ka sadržaju sa interneta onda će vam trebati i adekvatna brzina pristupa internetu kako bi streaming tekao glatko i bez trzavica.

Za fluidan tijek slike i zvuka je preporuka brzina od 5 Mbit/s, a naravno može i veća.
Prednosti koje nam pruža streaming s interneta u odnosu na tradicionalni način reprodukcije jest da nam je omogućeno da gledamo ili slušamo nešto što nije pohranjeno na samom uređaju, odnosno da ne moramo brinuti o kupovini, preuzimanju, pohranjivanju i katalogizaciji sadržaja na lokalnoj razini. Jedna od prvih opcija ove vrste je internetski radio sa ogromnim brojem postaja koje omogućavaju velik izbor sadržaja.

Velik broj postaja funkcionira na principu tematskog radija tako da možemo slušati glazbeni žanr po vlastitom izboru (jazz, rock, hip hop, itd.). Neki od najpoznatijih su AccuRadio, SKY.fm, Live365, SomaFM, SHOUTcast, Digitally Imported, Last.fm, itd.
Pored internet radija nam je dostupan i velik broj servisa koji omogućavaju slušanje glazbe po želji bez potrebe za preuzimanjem i pohranjivanjem na uređaj.

Dostupnost servisa
Prednost ovog načina interakcije je taj što možemo na jednostavan način pretraživati, bilježiti, slušati i kreirati playliste izvođača koje volimo, što nam može biti dostupno na bilo kojem našem uređaju. Neki od najpoznatijih servisa za streaming glazbe su Spotify, Grooveshark, Deezer koji se distribuira pute Hrvatskog telekoma, My Space Music, Soundcloud, Google Play Muic, Sony Music Unlimited, Napster, itd.
Slično je i sa pregledavanjem fotografija, bilo da je riječ o našim ili bilo kojim drugim fotografijama pohranjenim na servisima kao što su flickr, Picasa, deviantART, photobucket, Zenfolio i drugi.

Tu je i internet televizija, odnosno „video on demand“ davatelji usluga koji funkcioniraju po principu internet videoteke gdje sami odabiremo što i kada želimo gledati bez čekanja na emitiranje u određeno vrijeme ili bojazni da ćemo nešto propustiti. Neki od najpoznatijih servisa koji pružaju ovakvu vrstu usluga su Netflix, Hulu, HBO Go, Vudu, iTunes, Amazon Prime, Google Play i drugi. Većina boljih stranih servisa donedavno nije bila dostupna kod nas, no situacija se unazad neko vrijeme dosta promijenila. Primjerice, Netflix je odnedavno dostupan u našoj regiji, tako da korisnici mogu uživati u svim blagodatima ovog servisa bez korištenja raznih trikova.
Netflix je jedan od najpopularnijih svjetskih streaming servisa za filmove i serije koji nudi gomilu sadržaja koje možete gledati na računalu, tabletu, pametnom telefonu i Smart TV platformama.

netflix hr online tv

Netflix kod nas

Dostupne su tri vrste pretplate (Basic, Standard, Premium) koje mjesečno koštaju 7,99, 9,99 i 11,99 eura. Basic opcija ne nudi HD kvalitetu i ograničena je na jedan uređaj s kojeg u datom trenutku nešto možete gledati, Standard opcija omogućava dva uređaja istovremeno i HD sadržaje, dok Premium opcija pruža i Ultra HD kvalitetu i do 4 uređaja istovremeno na kojima možete gledati.
U pogledu samih sadržaja, Netflix se unazad neko vrijeme odlučio više fokusirati na serije iz vlastite produkcije, premda i ostalih sadržaja ima dosta. No kod nas nije sve dostupno kao i u Americi, prije svega zbog prava na prikazivanje koje na našem tržištu drže neki drugi pružatelji usluga. Pored toga, Netflix nema hrvatske prijevode što mnogima neće odgovarati. No i dalje je to servis koji je vrlo zanimljiv po kvaliteti sadržaja, što se osobito odnosi na broj i kvalitetu serije.

pickbox online tv recenzija

Domaći servisi

Neki od domaćih pružatelja ovakvih usluga su OYO i RTL Sada, te B.net videoteka koja funkcionira na principu „videa na zahtjev“ (video on demand). Jedan koji je privukao veću pozornost je Pickbox koji nudi odličnu kvalitetu sadržaja, kako filmova, tako i serija. Pickbox distribuira sadržaj 7 velikih studija (MGM, CBS, BBC, Showtime, Sony, Disney, ABC) s poprilično zvučnim naslovima. Dobra strana Pickboxa je što nudi prijevode svih sadržaja, ali i sinkronizirane crtiće za najmlađe. Dostupna su tri paketa od kojih osnovni plaćate mjesečno 38 kuna, a pokrivena su dva uređaja s kojih istovremeno možete gledati.

Popularni paket se plaća unaprijed 190 kuna za 6 mjeseci, s time da je jedan mjesec besplatan, dok se najbolji paket plaća za godinu dana 380 kuna, s time da su uključena 2 mjeseca besplatno i pokrivena tri uređaja s kojih istovremeno možete gledati sadržaje.

Kao što vidimo, mogućnosti, dostupnost i broj opcija za pristup multimedijskim sadržajima su poprilično šaroliki. Ako ste mlađa osoba velika je vjerojatnost da koristite neku od gore spomenutih opcija ili, pak, više njih. Obzirom na smjer u kojem se tržište kreće, pristup sadržajima će u budućnosti još više biti vezan uz streaming servise koji omogućavaju potpunu personalizaciju načina pristupa sadržaju.

Autor: Dalibor Misaljević

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here