Problemi s diskovima na računalu nikada nisu ugodni. Svaki problem s kojim se korisnik susreće u pogledu rada računala je neugodan i može značiti ili neki teži kvar ili eventualno potpuno otkazivanje određene komponente na računalu, što onda za sobom povlači ostale posljedice.

Slična stvar je i kod diskova. Mehanički ili čvrsti diskovi su jednostavno ”osuđeni” na to da prije ili kasnije otkažu i to iz razloga što se mehanički disk sastoji od nekoliko pokretnih dijelova koji su često u interakciji jedan s drugim, tako da je otkazivanje pitanje vremena.

Kod SSD-a je situacija drugačija i puno bolja i to najviše iz razloga što SSD nema pomičnih dijelova, tako da će svaki SSD ”po defaultu” trajati duže od bilo kojeg čvrstog ili mehaničkog diska. To opet ne znači da je SSD ”cijepljen” od otkazivanja, već jednostavno znači da SSD traje puno duže.

Što učiniti kada otkrijemo da disk na našem računalu otkazuje ili da je već otkazao? Ima li nade i postoji li neko potencijalno rješenje problema? U nastavku članka ćemo nešto reći i o znakovima koji ukazuju na eventualno otkazivanje diska kao i na ono što učiniti u takvom slučaju.


 

Hard disk, SSD, USB stik, koliko dugo mogu čuvati vaše podatke

 

Koja su upozorenja koja upućuju na to da disk otkazuje ili da je već otkazao?

Kao i kod drugih komponenti na računalu i kada je u pitanju disk, bilo da se radi o mehaničkom ili o SSD-u, vidjeti ćete neke očigledne znakove koji upućuju na to da s diskom nešto nije u redu ili da je možda riječ o otkazivanju. U nastavku ćemo navesti neke od najčešćih pokazatelja o tome da je riječ o otkazivanju diska.

Prvi pokazatelj da nešto nije u redu s diskom vašeg računala su datoteke koje ”misteriozno” nestaju. Sve ono što pohranjujemo na disku svog računala snima se ondje i dostupno je za korištenje svaki puta kada korisnik to poželi. Klikom na datoteku ili na prečac iste, korisnik može otvoriti određenu datoteku, bilo da je riječ o nekoj pjesmi, filmu, igri ili bilo čemu drugome.

Ako ste primijetili da neke datoteke koje su donedavno bile na disku računala više nisu ondje i da ih više ne možete pronaći, vrlo je vjerojatno da se radi o nekakvom problemu s diskom računala. To ne mora odmah značiti da je riječ o otkazivanju diska, ali definitivno upućuje na to da nešto nije u redu i da se nešto treba pod hitno poduzeti.

 

zamrzavanje ekrana na računaluzamrzavanje ekrana na računalu

 

Drugi pokazatelj koji isto tako može upućivati da možda postoji nekakav problem s diskom računala jest ako se računalo konstantno ”zamrzava” ili ako jednostavno stane s radom. Ponekad, zbog previsokog opeterećenja uslijed prevelikog rada, računalo može stati s radom i zamrznuti se. To se najčešće može dogoditi u slučajevima kada je odjednom pokrenulo više zadataka.

Što su zadaci komplesniji i što oni zahtijevaju upotrebu više resursa računala to je mogućnost da će doći do smrzavanja veća. ”Obično” smrzavanje (koje se događa u slučajevima ”prezauzetosti” računalnog sustava) se vrlo jednostavno i brzo rješava običnim restartiranjem, nakon čega računalo opet nastavlja s normalnim radom. No ako se ”smrzavanja” događaju često i to bez nekog očiglednog razloga, problem može biti u disku.

Treći pokazatelj su ”korumpirani” ili pokvareni podaci. Recimo da ste nedavno s interneta skinuli neku igru. Stranica s koje ste je skinuli je bila pouzdana i samim time je i igra bila pouzdana za skidanje. Sve je bilo u redu, dok odjednom igra nije iz nekog razloga postala pokvarena, odnosno niste je mogli pokrenuti (a neko vrijeme ste ju normalno igrali). Ako ste takvi ”kvarovi” u datotekama događaju iznenada, disk je vjerojatno uzrok problema.

 

hard disk proizvodi loše sektore

 

Četvrti pokazatelj da s diskom nešto nije u redu su tzv. ”loši” sektori (ili ”bad” sectors). Računalo, odnosno prostor na diskovima se dijeli na sektore, s time da svaki sektor označava ono koliko korisnik može ostvariti pristup određenoj stvari koja je pohranjena na tom disku. U slučaju kvarova s diskom mogu se pojaviti loši sektori, koji se inače dijele u dvije skupine: na ‘‘slabe” i ‘‘teške” loše sektore.

Dobra stvar kod slabih loših sektora jest ta što danas, kada je tehnologija ipak dosta uznapredovala, Windows OS može sam popraviti i otkloniti probleme uzrokovane slabim lošim sektorima. Ipak, ako se dogodi da vaš disk ima teške loše sektore, problem nije moguće samo tako otkloniti, pogotovo ne puten Windowsa. Teški loši sektori korisniku onemogućuju pristup određenim dijelovima diska, što nikako nijedobar znak.

 

zvukovi iz hard diska

 

Peti i posljednji česti pokazatelj da nešto nije u redu s diskom su naravno- zvukovi. Ako disk vašeg računala ”pušta” ikakve zvukove, to je vrlo vjerojatno pokazatelj da se radi o otkazivanju diska.

 

Pronalazak uzroka problema

Recimo da smo detektirali neki od simptoma koji sugeriraju da postoji nekakav problem s diskom na računalu. Sljedeći korak je pokušaj pronalaska pravog problema. Prije nego što bilo što drugo budemo radili, prije svega bi bilo dobro pustiti neki antivirusni ili anti-malware program neka skenira cijelo računalo. Ako to nije moguće učiniti u ”normalnom” modu rada, potrebno je računalo pokrenuti u ”Sigurnom” modu ili Safe modu i ondje pokrenuti skeniranje.

 

sophos-bootable-antivirus

 

Ako nije moguće pokrenuti antivirusni program preko računala, možemo pokušati pokrenuti bootabilni antivirusni program preko USB sticka ili preko nekog drugog medija i zatim skenirati cijelo računalo. Danas nažalost postoji vrlo velik broj virusa i ostalih štetnih programa koji kao svoj glavni cilj imaju uzrokovanje što većeg otećenja na računalima korisnika, što znači i oštećenje diskova.

Ako antivirusni program ne pokazuje ništa neobično, a problemi se i dalje pojavljuju, drugi korak jest provjeravanje je li disk pretrpio nekakvo fizičko oštećenje ili odvajanje kabela. Ako možete, otvorite kućište svog računala i pod uvjetom da znate gdje se nalazi disk, pažljivo provjerite je li kakav kabel odvojen ili se djelomično odvojio i je li disk pretrpio ikakvo oštećenje.

 

clone-disk-setting

 

Što ako je disk otkazao? Podaci se i dalje mogu vratiti

U slučaju da niti jedna metoda ne uspije to vrlo vjerojatno znači da je disk vašeg računala otkazao i da ćete trebati kupiti novi (ili ga zamijeniti pod uvjetom da imate jamstvo na disk). Prije nego što oštećeni disk ”bacite” u smeće, ako želite postoji način kako iz oštećenog diska izvući sve ono što se može izvući.

Spajanjem na eksterni disk koji se onda spaja na računalo, korisnik može doći do podataka koji su neoštećeni i koje je samim time moguće spasiti. Nakon što su ti podaci i datoteke pronađene, potrebno ih je kopirati na računalo i to je to. Spasimo što se spasiti da.

 

Diskovi, pogotovo oni ”čvrsti” su osuđeni na to da otkažu – kad-tad

Kao i na svaku drugu komponentu na računalu, tako  i diskovi zaslužuju posebnu brigu i pažljivo korištenje. Radni vijek svake komponente se uvelike može povećati ako se s komponentom ili računalom uopće pravilno upravlja. Nažalost, neke komponente, među kojima je i disk (čvrsti ii SSD) su osuđene na to da prije ili poslije ipak otkažu.

Da bismo minimizirali potencijalnu štetu koju nedvojbeno može uzrokovati gubitak podataka, od svega onoga što je korisniku važno bi bilo poželjno kreirati sigurnosnu kopiju. Na taj način osigurati ćemo da datoteke traju što je duže vremena moguće, a eventualno otkazivanje diska neće biti tako bolno.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here