Što se tiče računala i laptopa, operacijski sustav Windows je najzastupljeniji u kućnom i poslovnom okruženju. Tokom zadnjih 40-tak godina, Microsoft je objavljivao razne verzije operacijskog sustava Windows, od Windows 1.0 do Windows 10.

Ukoliko koristite starije verzije operacijskog sustava Windows i planirate nadograditi Vaše računalo ili laptop na operacijski sustav Windows 10, potrebno je provjeriti da li je Vaše računalo ili laptop kompatibilno sa operacijskim sustavom Windows 10, aplikacijama i perifernim uređajima koje koristite. Više informacija možete pročitati u članku Kako provjeriti da li računalo podržava Windows 10?

Odlučili ste nadograditi operacijski sustav Windows 7 na operacijski sustav Windows 10, ali prije toga želite provjeriti da li su trenutne klijentske mašine, aplikacije i periferni uređaji kompatibilni sa novim operacijskim sustavom. No, postavlja se pitanje, kako ćete testirati operacijski sustav Windows 10, ako nemate instalacijsku datoteku, koja je čista od zlonamjernih alata i koja ima sve funkcionalnosti na raspolaganju.

Microsoft je objavio evaluacijske ili probne verzije klijentskih i serverskih operacijskih sustava, koje traju 90 ili 180 dana. U tom periodu su besplatne i potpuno funkcionalne. Probne verzije klijentskih i serverskih operacijski sustava možete skinuti sa Microsoft web stranice (Microsoft Download Center). Procedura je jednostavna. U narednom dijelu članka, opisati ćemo proceduru skidanja evaluacijske verzije operacijskog sustava Windows 10 Enterprise.

 1. Otvoriti Internet pretraživač (Google Chrome, Mozilla Firefox, Edge ili drugi)
 2. Otvoriti Microsoft evaluacijski centar na na sljedećem linku
 3. Kliknuti na Windows kako bi skinuli evaluacijsku verziju klijentskog operacijskog sustava, tj. Windows 10, kao što je prikazano na sljedećoj slici

windows download

 1. Kliknuti na Windows 10 Enterprise

windows 10 download

 1. Odabrati odgovarajući ISO file, a zatim kliknuti na Continue. Na raspolaganju imamo dvije verzije, uključujući:
  1. ISO- Enterprise – Windows 10 Enterprise
  2. ISO – LTSB – Windows 10 Long Term Servicing Branch. Windows 10 LTSB je stabilna verzija operacijskog sustava Windows 10, gdje Microsoft ne radi ažuriranje novih značajki, kao što je to slučaj sa običnom verzijom operacijskom sustava Windows 10.

U našem slučaju odabrati ćemo prvu opciju, ISO – Enterprise.

windows 10 iso besplatan

 

 1. U sljedećem koraku potrebno je upisati osobne informacije kako bi skinuli Windows 10 Enterprise ISO datoteku. Nakon što upišemo osobne infomacije, potrebno je kliknuti na Continue. Također na dnu prozora imamo opciju da isključimo primanje Microsoft obavijesti putem elektronske. U našem slučaju, ova opcija je isključena.

Potrebno je upisati sljedeće informacije: ime, prezime, ime kompanije, elektronsku poštu, te odabrati državu iz koje skidate evaluacijsku verziju operacijskog sustava.

besplatan windows 10

 1. Odabrati arhitekturu operacijskog sustava koju želite skinuti sa Microsoft servera, a zatim odabrati jezik operacijskog sustava Windows 10 Enterprise. U našem slučaju, odabrali smo 64-bitnu arhitekturu operacijskog sustava i Engleski jezik. Nakon toga, potrebno je kliknuti na Download.

windows 10 free download

 1. Sačekati dok se završi skidanje ISO datoteke sa Microsoft Download servera. Zadano ime za ISO datoteku je 15.170928-1534.rs3_release_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x64FRE_en-us. Isto možete promijeniti po osobnim željama, npr. Windows 10 Enterprise 90 days.
 2. Čestitamo, uspješno ste skinuli evaluacijsku verziju operacijskog sustava Windows 10 Enterprise

besplatni windows 10

Nakon što ste završili ovaj dio, sljedeći korak je kreirati bootabilni DVD disk ili USB flash disk, a zatim instalirati operacijski sustav na fizičku ili virtualnu mašinu.

 

Autor: J.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here