Gašenje računala bez ikakvog upozorenja može biti vrlo frustrirajuće, posebno ako ste u tom trenutku radili nešto što se nakon ponovnog pokretanja računala nije sačuvalo.

Ovaj problem može biti uzrokovan različitim razlozima, poput pregrijavanja, greškama u hardveru, virusom, problemima s operativnim sustavom…

Kada dijagnosticiramo problem zbog kojeg se to događa, neke je lakše identificirati od drugih, osobito ako niste neki stručnjak za računala. Pa, bacimo oko na najčešće probleme zbog kojih vam se računalo gasi i pokušajmo ih riješiti.

 

pregrijavanje laptopa

Pregrijavanje


U najvećem broju slučajeva, ako vam se računalo gasi bez razloga, riječ je o tome da vam se procesor ili neki drugi dio računala pregrijava. Naime, današnja računala se preventivno gase kad se pregriju. Ako sumnjate da bi ovo mogao biti uzrok, prvi korak je provjera da li vam radi ventilator..

Ako je s njim sve u redu, možete otvoriti kućište, kako biste provjerili rade li i drugi ventilatori, poput onog na grafičkoj kartici ili procesoru. Također, pokušajte se prisjetiti jeste li čuli abnormalne ili pretjerano glasne zvukove u računalu neposredno prije nego su se počeli javljati problemi jer bi to moglo biti znak da je neki od ventilatora otkazao poslušnost.

Kad već otvorite kućište, bilo bi dobro da očistite prašinu koja se u njemu nakupila. Samo pazite da ništa ne dodirujete i oštetite – za to postoje sprejevi s komprimiranim zrakom.

Rad ventilatora u kućištu možete pratiti i softverski, korištenjem programa SpeedFan ili BIOS monitora u kojem provjeravate broj okretaja (RPM) ventilatora.

Još jedan mogući problem na koji možete baciti oko kad otvorite kućište je hladnjak procesora. Provjerite ‘sjedi’ li dobro i ima li dovoljno termalne paste oko sebe. Ako nešto od tog dvoje ne štima, računalo se može pregrijavati.

 

Problemi s hardverom

Bilo kakav hardverski problem može biti razlog nenadanog gašenja računala. Najčešći sumnjivci su novi komadi hardvera, osobito ako vam je računalo prije njihove instalacije radilo dobro.

Pokušajte ukloniti novi komad hardvera i vidite rješava li to problem, a nakon toga provjerite ‘device manager’ na svom računalo da vidite postoje li kakvi hardverski konflikti.

 

antivirus programi

Virusi

Iako nije osobito vjerojatno, moguće je da i virusi budu uzrok gašenja računala. Ako vam se čini da postoji uzorak u gašenju računala, poput svakog dana u isto vrijeme ili kad koristite neki program, virus bi mogao biti krivac.

Provjerite je li vam antivirusni program ažuriran i skenirajte disk za bilo kakav malware koji je mogao uzrokovati probleme.

 

Problem s operativnim sustavom

Ako dosad nismo riješili problem nenadanog gašenja računala, moguće je da ćete morati reinstalirati Windowse. Ovu teoriju možete testirati tako da ponovno pokrenete računalo i uđete u CMOS.

Ostavite ga neko vrijeme u njemu i ako se računalo opet ugasi, onda operativni sustav nije problem. Ako se ne ugasi, možda je vrijeme da razmislite o reinstalaciji operativnog sustava.

 

Zaključak

Ako ste dovoljno spretni i imate nešto znanja da pokušate ove popravke sami, na taj si način možete uštedjeti nešto novca. No, uvijek postoji rizik da ćete oštetiti računalo, primjerice, elektrostatičkim pražnjenjem. Možda je ipak bolja ideja da odnesete računalo u servis.

Ako se ipak odlučite biti sam svoj majstor, raspitajte se kako prevenirati elektrostatičko pražnjenje dok radite sa svojim računalom i njegovim komponentama.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here