Android i iOS dva su najpoznatija (i trenutno jedina) operacijska sustava za pametne telefone. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a svaki korisnik, ovisno o tome koristi li Android telefon ili iPhone, reći će vam da je baš onaj sustav kojeg on koristi ”bolji”. S obzirom na to da jedan ima prednosti koje drugi nema, nije neobično da se s vremena na vrijeme zna dogoditi da korisnici sa Androida znaju prijeći na iOS (i obrnuto).

U slučaju da ste i vi jedan od onih koji su odlučili prebaciti se sa Androida na iPhone ovaj članak je baš za vas. Vjerojatno se pitate (pogotovo ako ste na svom Androidu za vrijeme korištenja ”skupili” poveći broj aplikacija, glazbe, fotografija, videozapisa, kontakata i ostalih stvari) je li moguće sve te stvari nekako prebaciti sa Androida na iOS. Dobra vijest je da ćete većinu stvari moći prebaciti. Što ćete točno sve moći prebaciti sa Androida na iOS te koje su stvari na koje treba obratiti pozornost prilikom prelaska na iOS pročitajte u nastavku.

 

iphone

iPhone je nezaobilazan bez iTunes-a

Zasigurno jedna od najvažnijih stvari koju ćete morati imati jest iTunes. Možda ste se već dosad susretali sa iTunesom. Možda niste (što je lako moguće jer Android koristi druge programe za sličnu namjenu).

Nekoć je iTunes bio jedini način kako je korisnik mogao imati kontrolu nad onime kakav sadržaj će prebaciti na svoj iPhone, to više nije tako. Danas osim iTunesa postoje različiti načini mrežnog, odnosno cloud načina pohranjivanja podataka (kao što je recimo iCloud). No iTunes je i dalje vrlo koristan alat.

Najjednostavniji način kako svoje podatke možete prebaciti sa Androida na iOS je baš preko iTunesa. Alat je dostupan za besplatno skidanje sa Appleovih službenih stranica nakon čega ga samo trebate instalirati na svoje računalo (postoje Windows, Mac i Linux verzije iTunesa).

 

Prije prebacivanja sinkronizirajte sadržaj

Jedna od ključnih stvari prije nego što obavite konačan i onaj posljednji korak koji vodi prema potpunom prelasku na iPhone jest sinkronizacija Android uređaja sa računalom. Sinkronizirati ili uskladiti Android sa računalom znači usklađivanje svega onoga što se nalazi na Android pametnom uređaju sa računalom (a to znači glazba, kontakti, fotografije, videozapisi i drugo). Ako to već niste učinili prije konačnog prelaska na iPhone sve ono što vam je važno i što bi vam moglo zatrebati prebacite sa Androida na svoje računalo.

kompresija videa na iphoneu

Što sve možemo prebaciti sa Android pametnih uređaja na iPhone?

Sada kada smo napravili sigurnosnu kopiju svega onoga što bi nam moglo zatrebati sa naših starih Android uređaja možemo razmišljati o tome kakve sve datoteke možemo prebaciti. Nešto više o tome ćemo reći u nastavku

Kako skinuti YouTube video na iPhoneu

Glazbu možemo prebaciti samo ako nije vezana autorskim pravima.

Glazba je nešto oko čega se velika većina korisnika brine kada je u pitanju prebacivanje sa Androida na iOS. Zamislite da na svom Androidu imate kolekciju od 300-injak pjesama i da želite prijeći na iOS. Naravno da bi vam bilo od velike važnosti saznanje možete li tu glazbu prenijeti na iOS ili ne. Ipak, dobra stvar ovdje što biste u velikoj većini slučajeva svoju glazbu sa Androida trebali moći nesmetano prenijeti na iOS.

U slučaju da je glazba koju želite prenijeti sa Androida na iOS oslobođena od bilo kakvih autorskih prava (odnosno ako je ”DRM free”) moći ćete ju vrlo lako prebaciti na iPhone. Samo ju trebate dodati u iTunes i povezati sa svojim iPhoneom. Ako je glazba vezana nekakvim autorskim pravima onda ćete trebati instalirati posebnu aplikaciju kako biste tu glazbu mogli odobriti. Stvar kod ovakve glazbe jest što neka od njih nema podršku na iPhoneu, tako da bi do određenih problema kod prebacivanje glazbe moglo doći ukoliko posjedujete velik broj pjesama (ili albuma) koji su zaštićeni autorskim pravima.

Nadalje, s obzirom na to da se datoteke sa Windows Medija svirača ne mogu pokretati na iPhoneu najbolje bi ih bilo dodati na iTunes, prebaciti ih u MP3 ili AAC format i nakon toga ih sinkronizirati. Ako pak svoju glazbu slušate preko streaming usluga (kao što je recimo Spotify) sva vaša glazba bit će sačuvana. Samo ćete trebati na iPhone skinuti aplikacije tih streaming usluga, ulogirati se u njih i to je sve.

 

Fotografije i videozapise isto tako možete prebacivati

Osim glazbe ono što će velika većina novih korisnika iPhonea željeti prebaciti su fotografije i videozapisi. Ovdje, kod prebacivanja ovakvih vrsta multimedijskog sadržaja će vam sinkronizacija biti možda od najveće koristi.

Ako ste sve svoje fotografije i videozapise prebacili sa Androida na računalo onda ne biste trebali imati nikakvih problema kod prebacivanja istih na iPhone. Samo spojite svoj iPhone na računalo i možete početi s prebacivanjem.

Mogu li prebaciti aplikacije?

Naravno, Android verzija aplikacije neće raditi na iPhoneu isto tako kao što iPhone aplikacija neće raditi na Androidu. To znači da aplikacije sa Androida nećete moći prebaciti na iPhone. No ono što je pozitivna stvar u ovoj priči jest ta što danas postoji solidan broj iOS verzija Android aplikacija koje korisnici mogu skinuti sa Apple Trgovine.

Jednostavno idite u Apple Store i ondje potražite svoje omiljene Android aplikacije. Samo imajte na umu da čak i nakon što ih skinete podaci te aplikacije koji su bili na Android uređaju ostaju ondje, to jest ne možete ih prebaciti na iPhone.

iCalendar iOS 13

Kontakti i kalendar moći ćete uskladiti sa iPhoneom

Postoje čak dva načina kako sve svoje kontakte sa Androida možete prebaciti na iPhone.

Jedan način uključuje usklađivanje Android uređaja sa računalom i prebacivanje svih kontakata na Windows Adress Book ili Outlook Express. Drugi način je pohranjivanje kontakata na mrežne alate kao što su Yahoo Adress Book ili još prikladnije u Google Kontakte. Sa ovih alata moći ćete vrlo jednostavno sve vaše kontakte prebaciti na iPhone.

Za kalendar vrijedi isto pravilo. Ako koristite mrežni kalendar samo se pobrinite da je on ažuriran i jednostavno ga uskladite sa svojim iPhone ljubimcem.

 

Za filmove i serije vrijedi isto pravilo kao i za glazbu

Ovo u prijevodu znači da ako su filmovi, odnosno serije koje biste željeli prebaciti sa Androida na iPhone zaštićeni autorskim pravima vrlo je vjerojatno da to nećete moći učiniti. Ako su u Windows Media formatu također ih nećete moći pokretati na iPhoneu. U slučaju da ste film ili seriju kupili preko aplikacije idite u Apple Store i ondje potražite iOS verziju te aplikacije.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here