Svakome se od nas to dogodilo; obrisali smo sve SMS poruke sa svojih pametnih telefona, da bismo nedugo nakon toga shvatili da smo obrisali i one stvari koje nismo trebali obrisati. Naravno, što je više vremena proteklo otkako smo obrisali te poruke, to su manje šanse da ih vratimo.

android mobitel povećalo

Android uređaji nemaju ”Recycle bin”, kao Windows ili Mac računala

Nezgodna stvar kod Android uređaja jest ta što oni nemaju koševe za smeće, kao što je to slučaj kod Windows ili Mac računala. Sve što se obriše biva obrisano ”zauvijek”. Isto tako, Android uređaji nemaju tipke na tipkovnici za poništavanje posljednje radnje (ili takozvana ”Undo” tipka). Brisanje svega na Android uređajima, a pogotovo SMS poruka je nešto na što treba obratiti posebnu pozornost.

Svaki puta kada obrišemo bilo što na Android uređaju, ti obrisani podaci šalju se u memoriju podataka, koja nakon toga može biti prepisivana (ili ”overwritten”). Svaki puta kada naši uređaji trebaju dodatan prostor za nešto, uređaji mogu iskoristiti taj prostor s porukama kako bi ondje zapisali nove podatke. Brisanje datoteka na Android uređajima najjednostavnije se može opisati kao zapisivanje penkalom na jedno mjesto i nakon nekog vremena ponovno zapisivanje penkalom na to isto mjesto.

Možemo li nekako vratiti obrisane SMS poruke sa Android uređaja? Nastavite čitati i otkrijte odgovor na ovo pitanje zajedno sa mnom.

whatsapp brisanje poruka

Podaci koje ste poslali nalaze se unutar za to određenih aplikacija

Ako ste tek obrisali podatke sa svog uređaja, najbolje što za početak možete učiniti jest da svoj uređaj stavite u zrakoplovni način rada. Na taj način eliminirat ćete mogućnost skidanja i zapisivanja novih informacija u vaš uređaj (s obzirom na to da zrakoplovni način rada isključuje Wi-Fi i sve ostale načine povezivosti).

Nakon što ste svoj uređaj postavili u zrakoplovni način rada, pripazite na još neke stvari: nemojte koristiti kameru, nemojte snimati nikakve zvukove i nemojte otvarati nikakve aplikacije, jer svi ovi postupci mogu dovesti do stvaranja novih podataka (i do prepisivanja onih obrisanih).

Ako su poruke do kojih pokušavate doći vrste poruka, koje u sebi imaju fotografije ili drugu vrstu podataka, njih možete pronaći unutar aplikacija, koje pohranjuju takvu vrstu podataka. Na primjer, fotografija koju ste poslali kao MMS možda je snimljena unutar aplikacija fotografija.

Android SMS

Zamolite primatelja poruka da vam pošalje natrag sve poruke

Drugi način kako možete dobiti natrag svoje obrisane poruke jest ovaj: osobi s kojom ste se dopisivali recite da ste obrisali sve vaše poruke i zamolite je da vam pošalje sve poruke vašeg dopisivanja.

7-data Recovery

Upotrijebite aplikaciju treće strane

U slučaju da ništa drugo ne upali, još jedan način kako možete dobiti natrag svoje poruke jest pomoću aplikacija treće strane (ili ”third-party” aplikacija). Nezgodna stvar kod ovakvih aplikacija jest ta što će vas one koštati novac i što ponekad neće upaliti. Neke od takvih aplikacija su 7-data Recovery, Dr Fone For Android i MobiSaver for Android.

backup androida

Najbolji način vraćanja poruka jest stvaranje ”backupa” poruka

Najbolji lijek za sve bolesti je prevencija. Isto vrijedi i ovdje. Umjesto da se mučite sa kojekakvim dodatnim aplikacijama, najbolje što možete napraviti jest kreiranje sigurnosne kopije poruka. Noviji Android uređaji imaju mogućnost automatskog stvaranja sigurnosnih kopija za tekstualne poruke. Samo idite pod postavke, aplikacije, ondje pronađite aplikaciju za slanje i primanje poruka, otvorite postavke te aplikacije i ondje omogućite automatski ”backup”.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here