Ako vas zanima kako kontrolirati koje aplikacije pristupaju vašoj lokaciji na iOS sustavu, kliknite na ovu poveznicu.

Android 10

Ako koristite uređaj koji ima Android 10 sustav, imat ćete više opcija lokacije koje možete prilagoditi, uključujući i kada se usluge lokacije mogu upotrebljavati po aplikaciji. Primjer u nastavku nam prikazuje Samsung Galaxy S20 koji se pokreće na najnovijoj verziji Android sustava.

Kako kontrolirati koje aplikacije pristupaju vašoj lokaciji

Da biste pristupili postavkama lokacije svojih aplikacija idite na Settings > Location > App permissions. Tu ćete pronaći listu aplikacija razvrstanih u tri odjeljka: Allowed All The Time, Allowed Only While In Use i Denied. Kako biste promijenili opcije pristupa lokaciji kliknite na željenu aplikaciju. Ako je opcija postavljena na Allow All The Time, aplikacija će pristupati vašoj lokaciji bila ona otvorena ili ne.

Ovo je posebno korisno za aplikacije poput Uber i Google Maps koje trebaju pratiti vašu lokaciju dok se krećete. Ako je postavljeno na Allow Only While Using The App, prikupljanje podataka o lokaciji će se vršiti samo kada je aplikacija otvorena. Ako želite potpuno isključiti prikupljanje podataka o lokaciji odaberite Deny.

Google Location History na vašem uređaju kontrolira vaš Google račun na koji se prijavljujete preko svog telefona, kao i na radnoj površini ako koristite računalo. Ono sprema vašu lokaciju sa svakog mobilnog uređaja i dostupna je kada ste prijavljeni na svoj Google račun. Omogućeno je pregledavanje povijesti lokacija na kojima ste bili kao i izvješćivanje o lokacijama.

Ta usluga kontinuirano sprema vaše lokacije kako bi vam pružila personalizirane usluge. Zamišljen je da vam omogućuje nadzor vašeg mrežnog iskustva na uređajima tako da možete sinkronizirati povijest web preglednika Chrome, aktivnosti online aplikacija, glasovne snimke i zvučne zapise, povijest pretraživanja Youtube-a i još mnogo toga. Ako se odlučite omogućiti sve te postavke, vjerojatno će se stvoriti prilično jak profil vas, vaših navika, mjesta koja posjećujete, što pretražujete i općenito vašeg ukusa.

Možete isključiti svoj ID mobilnog oglašavanja prateći: Settings > Google > Ads > Opt out of Ads personalization.

ANDROID aplikacije u pozadini

Ako imate Google račun, možete spriječiti da Google pohranjuje vašu lokaciju. Iako budite spremni da tvrtka već ima puno podataka o vama i vašim navikama. Nemojte biti šokirani kada otkrijete točan datum i vrijeme kada ste posjetili lokalnu trgovinu prije sedam godina. Možete spriječiti Google da prikuplja dodatne informacije isključivanjem dijeljenja lokacije u kontrolama aktivnosti vašeg računa.

Android 9.0 Pie

Prilagođavanje Android sustava je malo složenije nego iOS sustava jer svaki proizvođač pametnih telefona preuzima određenu slobodu s operativnim sustavom kako bi ga prilagodio svom uređaju. Najnoviji Android 10 operativni sustav nije jednako dostupan svakom kvalificiranom mobilnom telefonu za Android. Donji se primjer odnosi na LG V40 ThinQ koji trenutno pokreće Android 9.0 Pie.

android aplikacije koje pristupaju vasoj lokaciji

Da biste isključili dijeljenje lokacije idite na Settings > General > Lock screen & security > Location > App-level permissions. Možete odabrati želite li dijeliti svoju lokaciju za svaku aplikaciju. Od 25 aplikacija, 10 je upozorilo korisnika da će funkcionalnost biti ugrožena ako isključe dijeljenje lokacije.

Budite pažljivi

Kontrola praćenja lokacije je izazov s kojim se suočavaju svi korisnici pametnih telefona danas i u doglednoj budućnosti. Ne postoji savršen način da spriječite internet trgovce da vas prate i prodaju vaše informacije.

Kako dobavljači aplikacija i proizvođači telefona razvijaju sve sofisticiranije alate koji vam omogućuju kontrolu nad količinom vaših podataka, druga strana usavršava nove načine zaobilaženja kontrole nad onim što mogu saznati o vašem životu. Najbolje što možete učiniti je održati pažljivost, biti upoznat sa svim kontrolama na raspolaganju i dopustiti da se dijeljenje vaše lokacije svede na minimum minimuma koji je potreban za funkcioniranje aplikacija.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here