Frustrirajuće je kada se Vaše prijenosno računalo isprazni, a Vi ste zaboravili punjač. Isprobajte slijedeće načine koji će napuniti Vaše prijenosno računalo bez korištenja punjača.

Možda će Vam se dogoditi da prilikom odlaska na putovanje zaboravite ponijeti punjač za Vaše prijenosno računalo. U tom slučaju, trebat ćete jedan do ovih načina o kojima ćemo danas raspravljati, kako biste napunili Vaše prijenosno računalo i nastavili raditi.

Sigurno ste se zapitali koliko je sigurno puniti računalo bez njegova originalna punjača? Reći ćemo nešto više i o tom dijelu, ali prvo ćemo naučiti kako ga napuniti.

Xiaomi Mi Power Bank Pro

  1. Punjenje prijenosnog računala koristeći prijenosno napajanje

Ovisno o modelu Vašeg prijenosnog računala, možda ćete biti prisiljeni koristiti jed od njegovih USB-C priključaka za punjenje, iako niste ponijeli originalni punjač sa sobom. Upravo kako punite Vaš pametni telefon pomoću prijenosnog napajanja (baterije) kada nemate drugi način, tako možete iskoristiti prijenosno napajanje a punjenje Vašeg prijenosnog računala.

Problem ove metode je to što većina prijenosnih računala treba 8V do 12V napajanje, dok prijenosna napajanja koja obično koristimo nude samo 5V, što znači da trebate imati prijenosni bateriju koja podržava 12V ili više. Ankerova PowerCore+ 26800mAh PD prijenosno napajanje je odličan izbor za punjenje Vašeg laptopa, jer daje otprilike 20V.

(Imajte na umu kako postoje ranije generacije prijenosnih računala s USB Type-C koji ne podržavaju punjenje.)

pretvarač

  1. Napunite prijenosno računalo koristeći automobilsku bateriju

Ukoliko nemate prijenosno napajanje, iskoristite Vašu automobilsku bateriju za punjenje prijenosnog računala. Koristeći pretvarač od npr. 400W možete napajati sve što zahtijeva do 400W snage. Možda to neće biti dovoljno za pokretanje električnih alata, ali u ovom slučaju je i više nego dovoljno za punjenje prijenosnog računala.

Mana ove metode je ta što morate pretvarač napajanja ostaviti negdje na podu Vašeg vozila. Prednost je ta što još uvijek možete iznosit i unositi Vaše prijenosno računalo, što je odlično za početnike.

USB-3.1-Type-C

  1. Koristeći USB Type-C adapter

Ukoliko nemate prijenosno napajanje ili ne možete koristiti bateriju Vašeg vozila, postoji ova metoda, upotreba USB Type-C adaptera. Za razliku od tipa A, USB-C koristi manji konektor ovalnog oblika koji je dizajniran za povezivanje velike snage. Može prevesti više snage i to pri puno većim brzinama.

USB-C adapter, poput Anker USB C zidnog punjača, puniti će Vaše prijenosno računalo poput prijenosnog punjača, ali morate ga priključiti u izvor napajanja, dok je prijenosno napajanje izvor snage samo za sebe.  Budući da adapter ima zaštitu koja isključuje punjenje kada otkrije visoku temperaturu ili druge probleme, jedna od najsigurnijih metoda je punjenje preko USB-C.

univerzalni punjač za laptop

  1. Punjenje prijenosnog računala putem univerzalnog adaptera za napajanje

Iako je sjajno znati kako postoji još jedna opcija punjenja Vašeg prijenosnog računala bez korištenja originalnog punjača, vjerojatno ćete „ubiti“ svoju bateriju ili ju isprazniti, ukoliko postavite preveliki napon prilikom korištenja univerzalnog adaptera za napajanje.

Obično adapter dolazi s različitim priključcima, te podržava različite brendove punjača. Mnogi paketi baterija se mogu čak povezati i s Vašim 12-voltažnim upaljačem za cigarete, što ih uistinu čini vrlo prijenosnim.

kupnja nove baterije za stariji laptop

  1. Napunite Vaše prijenosno računalo koristeći super bateriju

Super baterija je poput druge ili rezervne baterije Vašeg prijenosnog računala. Postoje različiti oblici kabela za punjenje i zamjenjuje originalnu bateriju.

Budite sigurni prilikom nabave da ona odgovara Vašem prijenosnom računalu i ima pravu veličinu. Ovi uređaji su specifični po brendovima i možda neće raditi na Vašem računalu ako nije dizajnirano za njega.

Kao što možete pretpostaviti, ova metoda nije toliko efikasna, te se zato koristi samo za hitne slučajeve.

 

Koliko je sigurno puniti Vaše prijenosno računalo bez originalnog punjača?

Ukoliko ne znate što radite, koristeći različite metode punjenja, to može biti vrlo štetno za Vašu bateriju. Morate biti 100% sigurni da voltaža i snaga Vašeg punjača odgovaraju specifikacijama prijenosnog računala. U svakom slučaju, najbolji način punjenja je korištenje originalnog punjača ili njegove odobrene zamjene.

najbolji jefitini laptop

Držite Vaše prijenosno računalo napunjeno!

Neke od ovih metoda mogu biti vrlo nesigurne za vijek trajanja Vaše baterije, stoga ih ne upotrebljavajte osim u hitnim slučajevima. Uvijek koristite originalni punjač koji ste dobili (kupili) uz Vaše prijenosno računalo, te ove metode koristite samo kada je to neophodno. Da rezimiramo:

  1. Punite Vaše prijenosno računalo koristeći prijenosno napajanje
  2. Napunite prijenosno računalo koristeći automobilsku bateriju
  3. Koristite USB-C adapter
  4. Napunite prijenosno računalo pomoću prijenosnog adaptera napajanja
  5. Nosite super bateriju

Zaboravljanje Vašeg punjača kod kuće je vrlo nervirajuće! Slijedeći puta prilikom pakiranja prvo spremite punjač, a tek onda sve ostalo. Znate li što je još nervirajuće? Kada imate punjač sa sobom, ali i dalje ne puni Vaše prijenosno računalo!

 

Trebate li ostaviti svoje prijenosno računalo stalno priključeno na napajanje?

Što je bolje, ostaviti prijenosno računalo neprestano priključeno na napajanje ili ipak koristiti snagu baterije? Odgovor i nije tako jednostavan.

U jednom ili drugom slučaju, svi korisnici prijenosnih računala pitaju se isto pitanje: je li štetno ostaviti prijenosno računalo neprestano priključeno na napajanje? Odgovor nije jednostavan, stoga pogledajmo.

Saznajte više o Vašoj bateriji

Postoje dvije glavne vrste baterija prijenosnih računala: litij-ionska baterija i litij-polimer baterija. Premda su različite tehnologije, funkcioniraju na približno isti način, generirajući snagu kretanjem elektrona. Ovaj konstanti protok je također potreban kako bi zadržao bateriju zdravom.

Za obje vrste baterija vrijede slijedeće tvrdnje (barem što se tiče modernih prijenosnih računala):

Baterija ne može biti prepunjena. Ne postoji opasnost prevelikog punjenja, ukoliko ostavite bateriju konstantno priključenu na napajanje. Čim se dostigne 100-postotna napunjenost prekinuti će se punjenje i neće se prekinuti dok napon ne padne ispod određene razine.

Ukoliko potpuno ispraznite bateriju, doći će do oštećenja. Dovođenje baterije do potpunog pražnjenja na neki duži period može dovesti do stanja dubokog pražnjenja. Ovo bi moglo biti kobno za bateriju – možda ju više nikada nećete moći napuniti. (Možete koristiti ove metode za pokretanje prazne baterije prijenosnog računala).

stanje baterija na laptopu

Dakle, bazirano na gore navedenom, zaključujemo li da biste trebali ostaviti svoje prijenosno računalo neprestano priključeno na napajanje? Ne baš.

Stvari koje oštećuju Vašu litijum bateriju. Istina o baterijama na bazi litija, je da su one same po sebi nestabilne. Počinju gubiti kapacitet onog trenutka kada su proizvedene, te postoje brojni čimbenici koji ubrzavaju njihov pad. To uključuje:

Cikluse punjenja/pražnjenja. Svaka baterija ima određen broj punjenja i pražnjenja.

Razina napona. Što je viša razina napunjenosti (izmjereno u voltima po ćeliji), to je kraći životni vijek baterije.

Visoke temperature, iznad 30 stupnjeva celzijusa. Ovo može uzrokovati nepopravljivu štetu.

Posljednje dvije su one koje nas najviše zanimaju. Opsežno proučavanje Battery University-a, naglašava kako će visoke razine napona i temperature skratiti vijek trajanja baterije u izolaciji, a pogotovo kada se one kombiniraju.

 

Punjenje ili razina napona

Litij-ionske baterije pune se do 4.20 volta po ćeliji, što iznosi 100% njenog kapaciteta. Na ovoj razini, baterija će imati životni vijek od 300 do 500 ciklusa pražnjenja.

Svako smanjenje od 0,10 V/ćeliji, udvostručuje broj pražnjenja, sve dok se ne postigne optimalna razina od 3.90 V/ćeliji s od 2400 do 4000 ciklusa pražnjenja.

Nažalost, na ovoj razini, baterija je na samo 60% napunjenosti. Vrijeme rada će biti malo više od polovice potpuno napunjene baterije.

pregrijavanje laptopa

Toplina

A tu je i toplina. Visoke temperature, klasificirane iznad 30 stupnjeva Celzijusa, skratiti će životni vijek baterije bez obzira na sve ostale čimbenike. Ostavljanje prijenosnog računala u automobilu tokom ljetnog popodneva, jednostavno je loša ideja.

Kada kombinirate utjecaj visoke temperature s visokim naponom, učinak je još gori.

Proučavanje Battery University pokazuje kako će kapacitet baterije pohranjene s 40% napunjenosti na 40 stupnjeva, pasti na 85% nakon samo godinu dana.

Kapacitet napunjen na 100% pada na 65& pod istim uvjetima. Za potpuno napunjenu bateriju na 60 stupnjeva, kapacitet će pasti na 60% u samo tri mjeseca.

Dokazi su jasni. Držanje baterije konstantno napunjenu na 100%, polako će skraćivati njen vijek trajanja. Držati ju na 100% napunjenosti, te izlagati visokim temperaturama, skratiti ćemo vijek trajanja puno brže.

Zapamtite, ove visoke temperature nisu samo okolišne. Resursno zahtjevni zadaci poput igranja igrica ili uređivanja videozapisa znatno će povećati razinu topline, a korištenje prijenosnog računala na jastuku ili u loše dizajniranom kućištu zarobit će tu toplinu.

Za sigurnost baterije, uvijek je dobra ideja popraviti pregrijano prijenosno računalo.

 

Trebate li ukloniti bateriju?

Ako je toplina takva opasnost, nameću nam se ostala pitanja. Trebate li ukloniti bateriju kada koristite prijenosno računalo koristeći Vaše mrežno napajanje.

Očito, to nije moguće na sve većem broju prijenosnih računala koja imaju ugrađene baterije koje je nemoguće zamijeniti prosječnom korisniku.

Gdje su zamjenjive, odgovor se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Na primjer, Acer nam govori kako ne moramo uklanjati bateriju s mrežnog izvora, ali bi to trebali učiniti ukoliko nećemo koristiti prijenosno računalo nekoliko dana.  Kada je Apple proizvodio prijenosna računala s izmjenjivim baterijama, savjetovao je da ih se nikada ne vadi.

Sve se na kraju svoji na postavke upravljanja napajanjem u Vašem prijenosnom računalu. Neki će možda smanjiti snagu kada baterija nije prisutna, kao i što će neki kada se smanji razina baterije. To bi Vam moglo ostaviti ispodprosječne performanse.

Ukoliko odlučite ukloniti bateriju, pobrinite se da ju pohranite pravilno. Obično to znači da se napuni između 40% i 80%, te drži na sobnoj temperaturi.

punjač za laptop

Trebate li ostaviti Vaše prijenosno računalo priključeno na napajanje?

Hoće li prijenosno računalo ostavljeno priključeno na napajanje uništiti Vašu bateriju? Odgovor je da. Ali onda to čini i svakodnevno punjenje.

Ono što je zanimljivo, industrija u cjelini nije dala niti jedan odgovor, treba li prijenosno računalo koristiti napajanje iz mreže ili iz baterije.

Vidimo kako Acer preporuča uklanjanje baterije kada ju ne koristite. Asus govori kako biste trebali isprazniti bateriju na najmanje 50% svaka dva tjedna. Dok Dell govori kako ne postoji problem ukoliko ostavite prijenosno računalo priključeno na napajanje cijelo vrijeme.

Appleov savjet više se ne nalazi na njihovoj web stranici, ali ga i dalje možete pročitati negdje na mreži. Tvrtka preporučuje ne ostavljanje prijenosnog računala stalno priključenim na mrežu. Umjesto toga preporučuju:

„Idealni korisnik bio bi putnik koji svoj notebook koristi u vlaku, a potom ju priključi na punjenje u svome uredu. To održava protok baterije…“.

Ostavljanje prijenosnog računala priključenim na mrežu neće uzrokovati kratkotrajnu štetu, ali ako ikada koristite mrežno napajanje, vidjeti ćete da će se nakon godinu dana kapacitet baterije znatno smanjiti. Slično tome, ako samo koristite napajanje baterije, brže ćete proći kroz cikluse pražnjenja baterije.

Dakle, najbolja solucija je kompromis između ova dva načina: ponekad koristiti napajanje baterije, a ponekad napajati ga iz mreže. I što god radili, htjet ćete biti sigurni da ne postane prevruće.

Piše: Luka Panijan

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here