Bookmarksi ugrađeni u web preglednik su odlični za spremanje linkova koji će vam trebati jednom u životu. To mogu biti web stranice koje želite imati kada vam zatrebaju ili to mogu biti linkovi za “read it later”.

No, bookmarksi unutar web preglednika vrlo brzo postanu pretrpani i nepregledni za korištenje. Zato postoje zasebne aplikacije ili ekstenzije koje vam mogu pomoći da bolje upravljate bookmarksima.

Recimo Pocket je odličan za one koji čitaju mnogo članaka i spremaju si iste za kasnije čitanje. Uz to, linkovi spremljeni u Pocket se sinkroniziraju na više uređaja pa ih možete imati i na PC-ju i na mobitelu ako to trebate. Ali mi ovdje govorimo o malo drugačijim aplikacijama. Više u nastavku teksta …

1. Qlearly (Chrome, Firefox)

Qlearly je jedan od ponajboljih bookmark organizatora na tržištu. Ako imate jako puno bookmarksa koje koristite na dnevnoj bazi, bilo za posao, učenje ili privatne svrhe, ova ekstenzija bi vam se mogla svidjeti.

Ona vaše bookmarks foldere pretvara u Kanban ploče koje su prikazane kao kolone jedna do druge. Pogledajte sliku iznad teksta. Unutar tih pločica možete dodavati nove linkove, drag’n’dropati ih iz jedne kolone u drugu ili otvoriti sve bookmarkse iz jedne kolone s jednim klikom miša.

Svaki board, odnosno ploča ima hrpu opcija za ponuditi. Jedna od nama najdražih je bulk-editing, odnosno editiranje svih linkova unutar boarda.
Qlearly Želi biti više od samog “bookmarks organizatora”. Na svakom boardu možete dodati i bilješke ili taskove koji će vas podsjetiti na neke spremljene stranice koje imate i što želite dalje učiniti s njima. Ako tražite nešto praktično, nemojte ni gledati dalje. Probajte Qlearly.

2. Freezetab (Chrome)

Kada imate otvoreno puno tabova, ali želite spremiti samo neke od njih, najčešće morate selektirati svaki posebno i spremiti ga u svoj bookmarks manager. Freezetab taj proces čini mnogo lakšim i jednostavnijim.

Ova ekstenzija za Chrome vam daje quick opcije da spremite sve otvorene tabove, trenutačni tab, sve tabove desno od selektiranog taba, sve tabove lijevo od selektiranog taba ili da odaberete sami koje tabove želite spremiti u svoje bookmarkse. Možete ih i čak sve selektirati i ugasiti od jednom ako to želite.

Spremljeni tabovi postaju grupa unutar bookmarks managera koju možete rename-ati. Freezetab je jako sličan OneTabu, ali nudi neke dodatne i bolje opcije. Ako koristite isključivo Chrome za surfanje po netu, ova ekstenzija bi vam se mogla svidjeti.

3. 30DaysBookmarks (Chrome)

Mnogi od nas imaju tu lošu naviku da spremimo hrpu linkova koje ćemo kasnije otvoriti i pročitati, ali to zapravo nikada ne učinimo. Zato imamo zatrpan bookmarks manager i na kraju ga više niti ne koristimo jer ne znamo gdje nam je što. Zato je ova ekstenzija dosta korisna. Ona će automatski obrisati linkove koji su stariji od 30 dana. Odnosno “dopustiti” će vam da ih imate spremljene 30 dana, nakon toga će ih automatski obrisati.
Ekstenzija je dostupna (opet) samo za Chrome.

Ti bookmarksi su odvojeni od Chromeovih bookmarks,a a moći ćete ih naći u zasebnoj ikonici koja izgleda kao “favorite” ikonica. Trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na nju, ali ćete ju naći pri vrhu vašeg web preglednika.

Uz to, bookmarksi koje spremite u ovu ekstenziju su odvojeni od “originalnih” Chrome bookmarksa. No, to je i mana ove ekstenzije jer se ti bookmarksi neće sinkronizirati s, recimo, vašim mobitelom ako i tamo koristite Chrome. Ali bez obzira na to, nama je ova ekstenzija prilično korisna.

4. Mailist (Chrome, Firefox)

Na početku teksta smo spomenuli Pocket. Mailist je jedna vrsta alternative Pocketu i služi za spremanje linkova za čitanje kasnije. Mnogi od nas spremaju linkove za kasnije, no često ih ne pročitamo.

Ono što je super kod mailista je što možete u njega importati bookmarkse iz Chromea ili Firefoxa, te nastaviti dodavati nove linkove u njega. Ne morate jedan po jedan ručno prebacivati u Mailist. Jednom kada “napunite” Mailist, on će vam jednom tjedno poslati newsletter na vašu mail adresu s linkovima koje ste si spremili i podsjetiti vas na nepročitane i neobrisane linkove. Jedan od razloga zašto mnogi od nas ne pročitaju članke koje smo si spremili je što nas nitko ne podsjeti na njih. Mailist će to učiniti.

Kada u mailu dobijete linkove i kliknete na njega, on će se unutar Mailista označiti kao “pročitan” i više se neće pojavljivati u mailovima koje ćete dobivati. Također, članak će se spremiti u rubriku read unutar Mailista.

5. Prism (Chrome)

I za kraj nam ostaje još Prism. Riječ je o “unikatnoj” ekstenziji. Ona vam neće prikazati listu spremljenih linkova koji su “na čekanju”, nego će vam ih prikazati u obliku kartica s malim screenshotom tog istog članka. I baš zbog toga je nekima Prism omiljena ekstenzija.

Sve te kartice unutar Prisma možete organizirati i u boardove pa tako možete imati board/ploču za news web stranice, IT stranice itd. Stoga ako tražite nešto drugačije, probajte Prism. Ali samo ako koristite Chrome.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here