Qualcomm je izrazito moćna kompanija za koju je vjerojatno svatko od vas čuo barem jednom u životu. Kako i ne bi čuli, kada ova kompanija radi fantastičan posao na području procesora za pametne telefone, a velika je vjerojatnost da i vi u svojem pametnom telefonu imate Qualcommov procesor.

Naime, ova kompanija surađuje s mnogobrojnim velikim brendovima kao što su: Samsung, Xiaomi, HTC, Sony, Oppo, Vivo, LG, itd. No, iako je primarni fokus Qualcomma razvoj procesora za pametne telefone, ovog su puta odlučili igrati malo drugačije pa su najavili kako kreću u razvoj procesora za prijenosna računala.

Snapdragon 8cx

Procesor koji se razvija u Qualcommu trebao bi nositi naziv Snapdragon 8cx, a njegova bi primarna zadaća bila da se ugrađuje u ultra tanka prijenosna računala. Dakako, konkurencija na tom području je iznimno jaka, no Qualcomm ima tehnologiju i proizvodne procese kojima može konkurirati velikanima koji proizvode procesore za računala. Snapdragon 8cx trebao bi biti izrađen u 7-nanometarskoj tehnologiji i trebao bi biti iznimno energetski efikasan.


Snapdragon 8cx specifikacija

To znači da će njegova potrošnja energije biti iznimno mala (oko 15 W), s time da iz kompanije najavljuju kako tu mogu postići i još bolje rezultate optimizacijom. Ovaj bi procesor trebao podržavati računala s do 16GB radne memorije (DDR4), također bi tu bila i podrška za PCI-E, ali i za nove NVMe SSD diskove koji su znatno brži od trenutno aktualnih SSD diskova.

Ovim potezom Qualcomm zapravo baca rukavicu u lice velikim liderima kao što su Intel i AMD te se svi s pravom pitaju može li Qualcomm osvojiti njihovo tržište. Ono što je za sada i više nego jasno je činjenica da Qualcomm ima sjajne proizvodne procese i inženjere koji rade fantastičan posao na području procesora za pametne telefone, no mogu li jednako kvalitetni biti i na području procesora za računala?

Ovaj novi Snapdragon 8cx mnogi uspoređuju s procesorima koji su ugrađeni u MacBook Air i MS Surface Pro, što je odlična početna točka za proboj na novo tržište. Osvaja li Qualcomm polako cjelokupno tržište procesora?!

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here