Jedna od najvažnijih stvari o kojoj velik broj kupaca vodi računa prije kupovine računala jest – kakvu grafičku karticu će računalo imati. Količina radne memorije, brzina i naravno hoće li grafička kartica biti integrirana ili zasebna, s time da je ovo posljednje možda najvažnije od svega ostaloga.

Integrirana grafička kartica, baš kao i zasebna ima neke svoje prednosti, ali i nedostatke. Veliki broj ozbiljnih kupaca, pogotovo onih koji planiraju kupiti računala koja će im poslužiti za igranje igara, će se više orijentirati računalima sa zasebnim grafičkim karticama, dok će oni kojima je dovoljno da njihovo računalo može obavljati svakodnevne aktivnosti kao što su pregledavanje interneta, gledanje videa i slično odabrati računala sa integriranim karticama.

Koju grafičku karticu biste vi odabrali? Je li to integrirana ili zasebna? Koje su prednosti, a koji su nedostaci obje vrste? U nastavku donosimo sedam važnih činjenica koje trebate znati o obje vrste grafičkih kartica.

integrirana ili dedicated grafička kartica

Što je integrirana grafička kartica?

Riječ ”integrirana” u pogledu grafičkih kartica odnosi se na vrstu grafičke kartice koja se razlikuje od zasebne po nekoliko obilježja. Prvo od njih jest to da je integrirana uključena, to jest nalazi se u istoj da tako kažem utičnici kao i procesor računala. Ovo znači da integrirana grafička kartica ima nekolio prednosti u odnosu na zasebnu, kao što su niža potrošnja energije i naravno niža cijena. S obzirom da ovakve vrste grafičkih procesora troše manje energije oni se redovito stavljaju u računala koja imaju niže potrebe i zahtjeve.

Integrirane grafičke kartice su u prošlosti bile dosta na lošem glasu, s time da se ovo u proteklih nekoliko godina dosta popravilo. Današnje najmodernije integrirane grafičke kartice, premda se i dalje ne mogu nositi sa zasebnim, mogu poslužiti i za multimedije i za igranje igara (čak i gledanje u rezoluciji od 4K i pokretanje igara na detaljima visoke razlučljivosti).

Danas veliki broj procesora na sebi već predefinirano ima ugrađenu integriranu grafičku karticu. Najlakše ćete prepoznati ima li neki procesor ovakvu grafičku jest po opisu preformansi i stvarnom stanju. Ako na primjer piše da vaše računalo ima 2 GB RAM, a da grafička kartica ima 1 GB, (stvarno stanje pokazuje samo 998 MB dostupne memorije), to je vjerojatno iz razloga što na grafičku otpada 1 GB i što je ona integrirana.

Sve u svemu, integrirane grafičke kartice ćete vrlo često pronaći u računalima koja su sastavljena za niže zahtjeve, kao što su uredsko poslovanje, surfanje internetom i gledanje filmova.

gpu

Zasebna grafička kartica

Zasebna grafička kartica (koja se na engleskom jeziku naziva ”dedicated” ili ”discrete”) je vrsta grafičke kartice koja je zadužena za obradu grafičkih podataka i koja ima svoju, vlastitu memoriju. To znači da svaka zasebna grafička kartica ima svoju radnu memoriju i svoju vlastitu brzinu rada (radni takt) koji je odvojen od ostatka računala.

Ovo je jedno od glavnih obilježja zasebnih grafičkih kartica. Druga obilježja su viša cijena, generalno bolje performanse od integriranih (zbog viših zahtjeva zbog kojih su zasebne grafičke kartice i osmišljene), veće dimenzije i u velikoj većini slučajeva zaseban ventilator (koji je potreban jer se ovakva vrsta grafičke kartice brže i više grije od integriranih).

Jesu li zasebne grafičke kartice zaista bolje od integriranih i koliko?

Istina je da će velika većina zasebnih grafičkih kartica korisniku pružiti znatno bolje performanse od integriranih, no to je samo jedan dio priče. Je li neka grafička kartica bolja od druge zapravo ne ovisi o brojevima, već o tome zbog čega vam neka grafička kartica treba. Recimo da vam treba računalo koje ćete koristiti samo za dopisivanje i videopozive s prijateljima koje ćete obavljati preko Skypea ili Facebooka.

Naravno da si u tom slučaju nećete nabaviti računalo koje na sebi ima AMD Radeon RX 570 grafičku karticu jer će vam to biti bacanje novca, s obzirom na to da vam za tako slabo zahtjevne aktivnosti ne treba računalo s tako snažnom grafičkom karticom. Isto tako, ako ste ”hardcore” gamer i ako vam je važno da na svome računalu igrate najnovije naslove na što većim detaljima, naravno da si nećete kupiti neki laptop za 2000 kuna koji u sebi ima Intel HD 3000 grafičku karticu. Osim što ćete taj novac baciti u vjetar, laptop koji su kupite za taj novac (ili stolno računalo) neće moći zadovoljiti vaše gamerske apetite.

AMD-GPU-Roadmap Navi

Jedno od glavnih obilježja zasebnih grafičkih procesora jest upotreba više snage

Kao što sam već rekao jedno od obilježja zasebnih grafičkih kartica jest to što imaju ugrađene ventilatore i to iz jako opravdanih razloga. S obzirom da su one namijenjene za rad pod višim opterećenjem od integriranih, to će značiti da će se one i više zagrijavati, tako da običan ventilator (ili ventilatori) računala neće biti dovoljan da ohladi i grafičku karticu. Iz tog razloga one imaju zasebne ventilatore koji se uključuju po potrebi i to najčešće kada je grafička kartica pod opterećenjem.

najbolji gaming-laptopi 2018

Postoje i prijenosna računala sa zasebnim grafičkim karticama

Prije desetak i više godina ovo nije bio toliko čest slučaj s obzirom na to da se najviše grafičke moći ulagalo u stolna računala, no danas i u posljednjih nekoliko godina ovaj standard se dosta izmijenio. Danas ćete na tržištu pronaći solidnu ponudu prijenosnih računala koji na sebi imaju uz integriranu i zasebnu grafičku karticu.

Integrirana se uključuje kada je potrebna niža potrošnja grafičkih resursa, dok se zasebna uključuje prilikom viših potreba (kao što je recimo igranje igara). Ono što je isto tako dobro kod laptopa sa zasebnom grafičkom karticom jest što oni ne moraju nužno biti skupi.

 

Zasebne grafičke kartice su skuplje od integriranih

Da, ovo je u pravilu gotovo uvijek tako (izuzev u situacijama kada uspoređujete neke integrirane grafčke kartice ”višeg” razreda tipa Intel HD 4000 i zasebne grafičke kartice nižeg razreda kao što je recimo Nvidia GeForce 910M). Zasebne grafičke kartice znače više snage u pogledu radne memorije, radnog takta, što onda znači bolje performanse, ali i višu cijenu.

grafička kartica za gaming

Zasebne grafičke kartice su bolje i puno isplativije za gaming

Ako ste gamer ili ako to želite postati i ako želite svaku novu igru igrati na maksimalnim ili što višoj razini detalja, za to će vam trebati odgovarajuća grafička kartica, a tu onda do izražaja najviše dolaze zasebne ”grafe”. Integrirane, bez obzira na to što su sve bolje, jednostavno nisu dovoljno dobre za neki dobar gaming. Ako vam je dovoljno da igra radi na minimalnim detaljima, onda je integrirana OK. U suprotnom potražite neku optimalnu zasebnu grafičku karticu.

 

Koju od ove dvije vrste ćete vi odabrati?

Prije nego što krenete u kupovinu računala, bilo ono stolno ili prijenosno, dobro razmislite za što će vam sve to računalo trebati jer ovisno o vašim potrebama i preferencama grafička kartica uvijek odigrava vrlo važnu ulogu.

Gaming, pogotovo ako je to gaming u 4K rezolucijama uz prikladni monitor, zahtijeva kvalitetnu i snažnu zasebnu grafičku karticu. Skype, Facebook, povremeno gledanje videa na YouTubeu ili tipkanje dokumenata- sve ovo znači niske grafičke zahtjeve, a to onda znači integriranu ili neku slabiju zasebnu grafičku karticu. Sve ovisi o vama.

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here