Svjetsko prvenstvo je iz nas, koliko smo uživali u tome ne treba trošiti previše riječi. Sada kad više nemamo onog “pravog” nogometa, možda je pravo vrijeme da se preselimo na onaj virtaulni. Tako je EA izbacio novu ekspanziju za FIFA-u 18 koja se zvati World Cup FIFA 2018 koja je dostupna za skidanje sa službenih EA-ovih servera.

Ako volite igrati računalne inačice svjetskih prvenstava onda ćete vrlo vjerojatno željeti i zaigrati ovu ”novu” FIFA igru unutar koje ćete sami moći odabrati svoju reprezentaciju i s njom moći osvojiti Svjetski kup. U nastavku članka slijede savjeti i trikovi koji će vam olakšati osvajanje Svjetskog prvenstva u novoj World Cup FIFA 2018 igri.

 

Igra vam je prespora ili prebrza? Koristite slidere!

Jedna od najčešćih kritika što se tiče same FIFA-e (ne samo ”osamnaestice” već i prijašnjih nastavaka) jest da je igra nekima prespora, dok je drugima prebrza. Neki igrači kažu da su im se znale dogoditi situacije u kojima njihovi suigrači iz momčadi ili reagiraju prebrzopleto ili reagiraju ”puževom” brzinom.

Ako i sami niste zadovoljni brzinom kojom se igrači kreću na terenu ono što možete iskoristiti kako biste poboljšali brzinu su slideri ili klizači. Njih možete skinuti na internetu, a jedan od najboljih je možda Operation Sports Project. Radi se o posebnom programčiću koji je osmišljen kako bi igra što se tiče brzine bila još optimiziranija.

World Cup FIFa 2018 2

Sprintanje samo uništava igru

Najbolji i najbrži igrači u igri su oni koji imaju statse ili atribute iznad ili oko broja 90. Koristite li vi sprintanje i u kojoj mjeri? Jedan izvjestan broj igrača kažu kako sprintanje, umjesto da popravi upropaštava igru. Navodno sprintanje djeluje na igrače na potpuno kontraproduktivan način.

Dodir s loptom je teži i neprecizniji, igrač će svaki puta kada sprinta loptu više pogurivati naprijed (to jest više će si ju davati ”u for”), a da ne govorimo o preciznom pucanju na gol ili dodavanju, bilo da se radi o ”zemljanom” ili ”zračnom”. Osim toga, sprinteri s loptom su često meta lakih uklizavanja nakon kojih mogu vrlo lako izgubiti loptu.

Znači li to da se sprintanje u potpunosti treba izbjeći? Ne. Samo ga treba pravilno koristiti. Preporuke su da se nikada ne sprinta u centralnom dijelu terena gdje je igrača jako puno, pogotovo ako igrač koji ima loptu nema dobru kontrolu nad loptom. Ono kada se sprintanje preporučuje jest ili kada ste u protunapadu (i za to imate dobre i brze igrače) ili ako izvodite brzu akciju po boku protivnika. U te dvije situacije sprintanje može biti i biti će najučinkovitije.

 

Driblanje je važan segment igre, stoga je od važnosti da naučite barem osnove 

Znate li driblati u FIFA-i? Koristite li često poteze zbog kojih bi vam i Messi i CR7 zajedno zapljeskali? Ako ne koristite driblanje u igri, trebali biste. Ovdje ne mislim na kompliciranije poteze, već na one jednostavnije (do dvije zvjezdice).

Jedan od najjednostavnijih načina kako driblati jest ako desnu palicu gamepada zarolate u suprotnome smjeru gdje se lopta nalazi na nozi vašeg igrača. Radi se o dosta jednostavnom potezu (samo 2 zvjezdice), što znači da ćete ga brzo savladati, a kasnije ćete si biti zahvalni što ga znate, jer ćete na ovaj način ”zavaljati” čak i one najbolje obrambene igrače.

Još jedan potez koji možete koristiti jest lažnjak u kombinaciji sa promjenom smjera. Njega možete izvesti tako što ćete desnu palicu na vašem gamepadu usmjeriti u jednu stranu, a igrača kojeg kontrolirate ćete odvesti u drugom smjeru. Bilo kako bilo, osim što driblinzi (pogotovo ako ih savladate) izgledaju atraktivno i što mogu biti vrlo učinkoviti, daju vam onaj dobar osjećaj (pogotovo ako nakon nekoliko uspješnih driblinga i zabijete). Samo pazite s kojim igračima driblate i osim ako se smatrate jako dobrim, nemojte to raditi u zoni od dvadeset metara od vašeg gola.

WC FIFa 2018

Kakvi ste u slobodnim udarcima? Ovaj bi svakako bilo dobro za znati izvesti.

Slobodni udarci su još jedan od lijepih načina kako zabiti još ljepše golove. I za ovo vam treba malo prakse, ali kada jednom krene, neće biti te Barcelone ili Real Madrida koji će se moći obraniti od vaših ”slobodnjaka”. Zato je dobro da potrošite što je više moguće vremena na uvježbavanju slobodnih udaraca.

Slobodni udarci, to jest prilike koje vam se ukažu u takvim situacijama mogu značiti razliku između života i smrti, pogotovo ako ste tek počeli igrati, a igrate protiv jačeg protivnika, 92. je minuta, rezultat je 0-0, a ako zabijete gol proći ćete u polufinale kupa. Takve situacije su neprocjenjive i stoga ih valja koristiti na najbolji mogući način.

Postoji i jedan slobodan udarac koji nije baš ”najpošteniji”, ali je zato dosta efikasan. Ako držite L2 (čime ćete pozvati drugog čovjeka iz momčadi) i ako nakon toga kliknete na R1 da pozovete trećeg, moći ćete izvesti ”lažni” šut prema golu.

 

Pro Clubs vještine su doživjele izmjene i sada izgledaju puno bolje i preglednije

Ako igrate Pro Clubs onda će neizbježno da ćete za poboljšavanje atributa svojih igrača koristiti i stablo vještina (ili ”skill tree”) unutar kojeg ćete otključavati atribute vaših igrača koji će vam kasnije dobro doći u igrama. Ono što je drugačije kod ovogodišnje FIFA-e jest to što je ovo stablo s vještinama dosta jednostavnije nego što je to recimo bio slučaj lani. No to nije niti toliko bitno. Ono što je važno jest to koje vještine ”boostati” i u koje uložiti bodove odmah, a u koje kasnije.

Dobra i vrlo pametna ideja jest što je više moguće bodova uložiti u ”Physical” i u ”Dribbling” kategorije. Kasnije kada dobijete još više bodova i kada budete napredovali, otključavajte ovisno o tome kakav stil igre igrate. No ono što je najvažnije jest da što je prije moguće otključate ove dvije.

 

Ne sramite se koristiti treninge

Bez obzira na to jeste li FIFA početnik ili toliko dugo igrate FIFA-u da se sjećate pjesme Tenshi iz FIFA 2002, dobro je s vremena na vrijeme malo neobavezno trenirati. Osim što treninzima možete poboljšati i dodatno ”izbrusiti” već postojeće vještine, ono što ondje možete naučiti jest koje su vaše greške, zašto neke akcije koje pokušavate ne uspijevaju i što se može učiniti kako biste konačno zaustavili to ”curenje” po stranama kada igrate protiv Reala. Šalu na stranu, trening je u svemu, pa tako i u FIFA-i jako važan segment. Ne kaže se bez razloga vježbom do savršenstva.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here