Mnogi od Microsoftovih napora da poboljša iskustvo igranja igara na PC-ju nisu urodili plodom, odnosno nisu napravili onoliko koliko se Microsoft nadao. Ali Windows 10 Game Bar je dobra stvar, a kako nam se čini – postat će još bolji u bližoj budućnosti. Microsoft će vjerojatno predstaviti 5 novih featurea koji će poboljšati Game Bar unutar Windowsa 10, a neki od tih istih featurea su i nas iznenadili.

U svom blog postu na Xbox Wireu je Microsoft rekao da je poslušao feedback korisnika i da zajedno sa svojim idejama će pokušati unaprijediti Game Bar, a već sada vidimo neke od tih rezultata. Da biste na Windowsima pokrenuli Game Bar, dovoljno je stisnuti kombinaciju tipku Windows Key + G dok igrate određenu igru. I dalje će se koristiti ova kratica za Game Bar, a iz Microsofta se nadaju da će ju više igrača koristiti u budućnosti. No, evo što nam Microsoft donosi.

Brži pristup Spotifyu

Vjerojatno mnogi od vas slušaju glazbu dok igraju igre, a veliki broj igrača za slušanje glazbe koristi Spotify. Sada ćete ga moći kontrolirati iz Windowsa 10, odnosno dok igrate igru i nećete ju morati minimizirati da biste upravljali spomenutim glazbenim servisom.

Jednostavno pokrenite Game Bar s kraticom na tipkovnici koju smo spomenuli, i tu ćete vidjeti kontrole za upravljanje multimedijom. Moći ćete smanjiti ili pojačati glasnoću, prebaciti pjesmu, te čak i pregledati Spotify glazbenu listu koju slušate i prebaciti na pjesmu koju želite slušati. Ovo je prilično impresivan feature, kao i integracija Spotifya s Windowsima, te se veselimo ovome.

Napravite meme (ne, ne šalimo se!)

S updejtom Windowsa, dobili ste ili ćete dobiti Game Bar update, a Microsoft želite da ga koristite i za neke druge stvari. Tako ćete moći napraviti screenshot u igri, na njega zalijepiti određeni tekst i sliku podijeliti na društvenim mrežama (npr. Twitteru) bez da zaustavljate igru. Ovo bi moglo biti zanimljivo jer nećete morati koristiti third-party alate da stavite tekst na sliku, resize-ate sliku i slično. Ovaj flow će biti prilično jednostavan, a vjerujemo i prilično korišten.

Sami upravljajte UI-jem

Windows 10 Game Bar je “widget-based”, odnosno napravljen je da se koristi kao widget unutar OS-a. Tako ćete vi sami moći upravljati onime što želite vidjeti u tom widgetu. Samo stisnite menu s lijeve strane, kako biste uključili/isključili određene opcije koje želite vidjeti. Ili ih želite sakriti. Svaki od tih widgeta se može i pomicati po ekranu, resize-ati i slično. Poigrajte se s UI-jem i namjestite ga onako kako vama odgovara.

Mnogo brža komunikacija i bolja “socijalna” komponenta

Jedan od velikih problema koje Microsoft ima, a tiče se socijalne komponente je, što je komunikacija s drugim korisnicima užasno spora. To vrijedi i za Xbox One i za Windowse 10. Zato su se mnogi gameri prebacili na servis Discord koji je brz i jednostavan za korištenje, ali je Microsoft tu prepoznao mogućnost da i sam riješi problem koji ima.

Dubbed Xbox Chat (beta) i Xbox Social (beta) su dva widgeta koji omogućuju brzi pristup vašoj listi prijatelja, pretrazi prijatelja, stvaranje i pridruživanje grupama chatova kako biste mogli lakše i brže komunicirati. Vjerujemo da će Microsoft uspjeti u naumu da osigura brzu i nesmetanu komunikaciju vas i vaših prijatelja s kojima igrate igre.

Brzi odgovor na feedback

Microsoft je relativno brzo odgovorio na feedback koji je dobio od gamerske zajednice i to je prilično impresivno. Sama činjenica da ćete preko njihovog widgeta moći kontrolirati glazbu, vidjeti grafove performansi, napraviti screenshot i pričati s prijateljima je odlična vijest. I to sve uz pomoć nekoliko kratica na tipkovnici.

Moramo primijetiti da je Microsoft jedna od rijetkih kompanija koja je ovo napravila i zato zaslužuje pohvale. Jedva čekamo vidjeti što nas još čeka u budućnosti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here