Retrovizori na automobilu nezamjenjivi su detalj, kojeg mora imati svaki automobil kako bi vozač mogao voziti sigurno i kako ne bi došlo do prometnih nesreća. Iako je to službeno stajalište cijelog svijeta i prometnih stručnjaka, u Japanu je prije nekoliko godina izglasana odluka kako retrovizori nisu obavezni dio automobila, ako postoji neka tehnologija koja ih može kvalitetno zamijeniti. I nije dugo trebalo, da se u Japanu pojave prvi automobili bez klasičnih retrovizora – predstavio ih je Lexus.

Novi automobil Lexus ES tako više nema klasičnih retrovizora na koje smo navikli na svim automobilima. Ovaj fantastični automobil opremljen je tehnologijom kamera i LCD zaslonima koji zamjenjuju retrovizore i poboljšavaju njihovu funkciju. Ako se pitate kako je moguće poboljšati funkciju retrovizora, evo i odgovora. Naime, svi vozači upoznati su s terminom ‘mrtvi kut’ koji se odnosi na ono što korisnik ne može vidjeti u retrovizoru. Novom tehnologijom koju Lexus ugrađuje u svoje automobile taj će mrtvi kut biti eliminiran i vozači će od sada moći i to vidjeti u svojem retrovizoru, tj. zaslonu.

Što se tiče same implementacije sustava digitalnih retrovizora – fizički retrovizori još uvijek postoje na vanjskom dijelu automobila, ali se tamo umjesto ogledala nalazi kamera koja snima što se događa iza vas. To retrovizor čini dosta manjim i može se znatno kvalitetnije dizajnirati. Kamera koja snima promet iza vas na ekranu vam pokazuje što se događa iza vas, ali i u mrtvom kutu.

Kako bi spriječio probleme, Lexus se pobrinuo i za to da je sustav otporan na padaline pa mu ne smetaju ni kiša ni snijeg. Također, ugrađen je sustav koji će korisnika alarmirati u slučaju da poželi prijeći u bočnu traku, a neki automobil ga želi pretjecati. Dakle, ovime se dodatno diže sigurnost same vožnje i osigurava se bolja preglednost.

Zbog specifičnosti zakona, ovaj automobila za sada će biti dostupan samo u Japanu. Nadamo se kako će ovakav sustav uskoro uz japansko tržište, zaživjeti i na nekim drugim tržištima. Ako ne vjerujete kako ovo izgleda i funkcionira super, najbolje je da pogledate sljedeći video:

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here