PočetnaSoftverMust HaveSvaki Chromebook lansiran u 2019 bit će odmah "Linux ready"

Svaki Chromebook lansiran u 2019 bit će odmah “Linux ready”


Linux je fantastičan operativni sustav, i kao rezultat toga, on je izbor mnogih naprednih korisnika ili onih koji jednostavno ne mare za Windows 10. S obzirom na neke od glavnih problema koje ima Microsoftov s najnovijim OS, kao što je upitna sigurnost i zapravo najčešča meta hakera, to je u neku ruku možda i razumljivo stajalište.

Prema svemu sudeći Google je očigledno veliki obožavatelj Linuxa. Tijekom 2018. gigant za pretraživanje iskoristio je moć virtualnih strojeva kako bi omogućio podršku za Linux aplikacije na odabranim uređajima Chromebooka, kao što je Samsungov Chromebook Plus. Chromebook računala, za neupućene, su prijenosna računala koja isključivo koriste aplikacije preuzete iz Chrome web-trgovine (uz nekoliko iznimaka).

U svakom slučaju, stvaranje iskustva s kompatibilnošću aplikacija za Linux bila je prilično velika prednost za svakoga tko je posjedovao kompatibilni uređaj. Podsjetimo najprije da je Chromebook prvotno zamišljen kao idealan uređaj za škole i fakultete ili jednostavno uređaji za samo pregledavanje weba. Međutim vremenom su se pretvorili u mnogo praktičnija prijenosna računala iako i dalje sa slabijim hardverskim performansama, kako bi bio cjenovno vrlo pristupačan.

Sada dolaze još neke dobre vijesti. Naime Google je na svojoj godišnjoj konferenciji za razvoj I/O-a najavio da će “svi [Chromebook] uređaji lansirani ove godine biti u mogućnosti izravno pokretati Linux.” To znači da će ova prijenosna računala moći izvoditi sve distribucije Linuxa bez potrebnog (ili uz minimalno) hardversko ili softversko prilagođavanje.

U slučaju Debian Linuxa, kako ZDNett ističe, pokretanje je jednostavno kao upisivanje “Terminal” u Chrome OS. Pokretanje drugih distribucija Linuxa malo je kompliciranije, ali je proces lakši i sigurniji nego ikad.

Piše: A.M.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular