Prije samo nekoliko godina, AMD je bio sinonim za jeftine, povoljne i ne baš tako moćne procesore gledajući Intelu uvijek u leđa. No, posljednjih nekoliko godina, ovaj drugi po veličini svjetski brand za procesore i grafiku doživljava neku vrstu preporoda. I to ne slučajno, to je zbog velikih stvari koje rade, a ne zbog neke nostalgije za starim vremenima, kada su procesorski ratovi bili uglavnom na strani nedodirljivog Intela.

Ne može se reći da sve ove godine Intel ne napreduje, ali je vrlo čudna činjenica da su čipovi 10. generacije prvobitno bili najavljeni za 2015. godinu (da, stvarno!), a upravo su tek sada objavljeni na Computexu 2019. Intel također uspijeva pomaknuti tehnologiju proizvodnje sa 14nm na 10nm, iako, je to napravio već prošle godine, kada je uspio predstaviti nekoliko 10nm Core i3 čipova, (to je Cannon Lake, u slučaju da vas zanimaju kodna imena). Na sajmu je još predstavljen i Intelov koncept ‘Honeycomb Glacier’, to je koncept prijenosnika s dva zaslona, koji se počinju pojavljivati na tržištu.

Međutim AMD je, s druge strane, uspio preći na još učinkovitiju 7nm tehnologiju i također je predstavio svoje najnovije Ryzen 3000 procesore na Computexu, koji bi trebali krenuti u prodaju već ovog ljeta. Iako usporedba najnovijih Intel i AMD procesora i nije u potpunosti usporediva, ali svejedno pruža fascinantnu sliku o trenutnoj borbi najvećih proizvođača PC komponenti.

Između ostalog, na Computexu AMD je najavio mnoštvo ažuriranja svojih hardverskih komponenti, koja uključuju novu Zen 2 jezgru, koja bi također trebala pogoniti Sony PlayStation 5, i nove 12-24 jezgrene high-end desktop procesore, koji će se boriti protiv Intelovih Core i7 i i9.

A ako Vam to nije bilo dovoljno, da procijenite u kojem smjeru ide ova bitka, možemo dodati i to da je AMD predstavio i svoju novu generaciju RX 5700 grafičkih kartica baziranih na 7nm Navi GPU arhitekturi, koji bi trebao biti ozbiljan takmac i Nvidiji.

Inače kada uspoređujemo Intel i AMD velika razlika između ove dvije tvrtke je u tome, što Intel ima vlastite tvornice za izradu čipova, dok je AMD “samo” korisnik vanjskih usluga u proizvodnji čipova, baš kao i Qualcomm, Apple i Huawei koji se oslanjaju na TSMC za izradu vlastitih čipova.

najbolji procesor 2019

Da bi bili pošteni prema Intelu, procesori Core iz 10. generacije imaju prilično impresivne performanse, uključujući povećanje IPC-a od 18 posto (“Instructions per Clock”), dok je prema Intelovim vlastitim objavama, integrirana Gen11 Iris Pro grafika dva puta snažnija u odnosu na 8. generaciju Core UHD 620 rješenja.

Još jedna zanimljivost uz Intel je, da tvrtka sada radi na vlastitom diskretnom grafičkom rješenju koje će stići na tržište 2020. Također na Computexu, Intel se trudio prikazati svoj velik projekt “Athena Project”, za bolja i jeftinija prijenosna računala. Athena je u osnovi Ultrabook 2.0 standard koji će omogućiti da se Intelova prijenosna računala na temelju Windowsa nastave poboljšavati, posebno u pogledu trajanja baterije i trenutnih performansi.

Ali teško je biti uzbuđen zbog Athene projekta, jer to nam se čini više kao marketinški potez od strane Intela, kako bi zadržao svoje kupce, dok mnogi od njih zasigurno razmišljaju o proizvodnji prijenosnika na ARM-u, koji koriste Qualcommovu Snapdragon platformu, koja je također dobila veliku pozornost na ovogodišnjem Computexu.

I to je zapravo sve što će biti najzanimljivije na području PC komponenti u sljedećih nekoliko godina. Pitanje je može li AMD obnoviti svoju prodaju izvan tržišta najskupljih komponenti, tzv. tržišta entuzijasta, kakav utjecaj će donijeti nova prijenosna računala temeljena na ARM-u, i naravno, ni u kom slučaju ne treba isključivati Intel u svemu tome, jer on se može boriti na svim frontama. Povećana konkurencija je nešto što Intel treba godinama, pa će biti fascinantno vidjeti kako će se to odvijati u bliskoj budućnosti.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here