PočetnaInternetKorisne aplikacijeMogu li vjerovati ovoj Android aplikaciji?

Mogu li vjerovati ovoj Android aplikaciji?


Kada vidimo neku aplikaciju koja nam se svidi prvo što nam pada na pamet jest da što prije tu aplikaciju skinemo na svoje Android uređaje i da ju isprobamo. To često puta nije dobra ideja. Možemo pomisliti „OK, aplikacija se nalazi u Google Play Trgovini što znači da joj mogu vjerovati“. No je li to zaista i uvijek tako? Znači li to da ako je neka aplikacija u bazi podataka Googleove Trgovine aplikacija da joj se automatski može vjerovati?

Nažalost- ne. To što se aplikacije nalaze unutar stranica Google Play Storea ne znači da im se odmah može vjerovati. Čak i takve aplikacije u sebi mogu sadržavati viruse ili neke druge vrste štetnih programa koje mogu napraviti pravi nered ukoliko ih skinemo i instaliramo na svoje Android uređaje.

Kako možemo znati je li aplikacija sigurna za korištenje ili ne? Koji su znakovi upozorenja koje ne smijemo ignorirati? Nešto više o ovome možete pročitati u nastavku ovog članka.

 

google čisti Play store od sumnjivih aplikacija

Provjerite i ostale aplikacije od istog developera

Neki korisnici se vode ovom logikom: „Recite mi kakve ste aplikacije objavili i ja ću vam reći kakva ste osoba“. Neki developeri mogu imati pojedine vrlo dobre i korisne aplikacije, dok u isto vrijeme postoje aplikacije istog developera koje spadaju pod skupinu ”izbjegavati pod svaku cijenu”.

Zato je jedna od stvari koje trebamo činiti prije nego što samo skinemo neku aplikaciju na svoj uređaj provjeravanje povijesti developera. Radi li se o novom i relativno nepoznatom developeru koji još nije razvio renome ili se radi o poznatijem? Kakve su bile prošle aplikacije istog developera? Na sve ovo treba itekako obratiti pozornost prije skidanja novih aplikacija.

 

download-play-store-for-samsung

Prije nego što se odlučite na neku aplikaciju dobro pogledajte izbor

Kada upišemo naziv neke aplikacije u tražilicu (pogotovo ako je aplikacija poznatija, recimo ako se radi o nekom pregledniku ili antivirusu) rezultati pretraživanja bi nam trebali prikazati dva rezultata te aplikacije. Jedna je obična ili ”freeware”, a druga je ”premium” aplikacija (ukoliko takva postoji).

Ako vidite da vam se u rezultatima pretraživanja prikazalo više od dvije istoimene aplikacije budite oprezni. Uz to, kada promatrate aplikacije, obratite pozornost na to postoji li nešto čudno u vezi nje. U nekim situacijama lažne će aplikacije izgledati dosta slično onim pravim, autentičnim tako da i na to treba obratiti pozornost.

 

google-play-STORE sigurne aplikacije

Obratite pozornost na opis aplikacije

Ako želite pronaći i primijetiti lažnu aplikaciju, jedna od svakako važnih stvari koje trebate napraviti jest pročitati opis. Što kaže opis aplikacije? Kakva je rečenična konstrukcija ili gramatika? Kakve su riječi? Iako se ovo može činiti nevažno, sve ovo je u biti vrlo važno kada pokušavamo pronaći razliku između autentičnih i lažnih aplikacija.

Naravno da i ona ”prava” aplikacija može imati greškicu u opisu, ali ako je opis pun grešaka ili ako vam kod opisa internetskog preglednika recimo piše ”Make your phone fly instantly” znajte da takve aplikacije treba izbjegavati u širokom luku.

Nadalje, opis autentične aplikacije bi, osim što bi trebao biti jasan i gramatički ispravan, trebao biti i opširniji, s obzirom na to da u opisu developer opisuje sve ono što aplikacija te objašnjava svoje potencijalne korisnike zašto je baš njegova aplikacija vrijedna skidanja i korištenja.

 

google play trgovina

Proučite slike ili ”screenshotove” kod aplikacija

Kako bi si uštedjeli vrijeme developeri lažnih aplikacija često će ukrasti slike od ostalih autentičnih aplikacija ne bi li tako prevarili što veći broj korisnika. Osim toga, lažne aplikacije će imati slike lošije kvalitete koje čak mogu biti tako loše da im možete jasno ”izbrojati” pixele.

Ako slike dolaze s tekstom, obratite pozornost i na to. U slučaju da tekstovi na slikama nemaju smisla, znajte da je vrlo vjerojatno riječ o lažnoj aplikaciji.

 

Detaljnije istražite developere aplikacija

Gotovo svaki poznatiji developer aplikacija ima svoju internetsku stranicu (ako nemaju trebali bi imati). Ako i sami želite saznati više informacija o developeru koji vam je zasad nepoznat, idite na njegovu (ili njihovu) internetsku stranicu. No nemojte otići na poveznicu koja je navedena u opisu aplikacije već sami u tražilicu utipkajte internetsku adresu i onda vidite ima li stranica na koju ste došli HTTPS ili nema.

Developeri kojima se može vjerovati će vas doslovno zasipati informacijama o svojim aplikacijama. To je logično jer će vas pokušati na sve načine privoljeti kako biste skinuli i koristili baš njihovu aplikaciju. Stoga zašto nazive developera sumnjivih aplikacija ne utipkati u Google?

 

Što ako aplikacija traži ”previše” dopuštenja?

Ako aplikacija koja služi za mijenjanje i editiranje fotografija traži dopuštenje pristupu galeriji slika vašeg Android uređaja naravno da ćete takvo dopuštenje omogućiti. No što ako aplikacija za mijenjanje slika traži recimo dopuštenje za pristup vašim kontaktima (recimo imeniku), vašoj lokaciji ili drugim vrstama osobnih informacija?

U slučaju da vas neka aplikacija pita za takva dopuštenja, a ne bi vas to trebala pitati (jer nema za to razlog) najbolje bi bilo da takve aplikacije na svoje uređaje niti ne instalirate. Naravno prilikom instalacije aplikacije možete onemogućiti ili odbiti takva odobrenja, no je li to vrijedno toga?

Zašto odbiti sumnjive upite, kao što je recimo pristup vašim osobnim informacijama, a ipak koristiti te aplikacije kad jednostavno možemo uopće ne koristiti takve aplikacije? Kao što i sami znate Google Play Trgovina je prebogat izbor aplikacija, što znači da je vrlo vjerojatno da ćete naći odličnu alternativu za velik broj aplikacija koje poželite ili zatrebate koristiti.

Google trgovina

Sve u svemu – pazite što instalirate na svoje Android uređaje

Sigurnost je nešto što bi svakome od nas trebalo biti na prvom mjestu. Danas, u vremenu kada se tehnologija jako brzo razvija, ova potreba postaje još izraženija. S porastom potreba korisnika značajno su porasli i pokušaji da se korisnicima podmetne nešto što oni nikako ne bi željeli na svojim uređajima.

Razvoj štetnih programa i aplikacija koje ih sadrže u sebi, a da mi to i ne znamo, nažalost je u porastu. Iz tog razloga najbolje što svatko od nas može učiniti jest da se zaštiti na najbolji mogući način. Jedan od tih načina jest da pazimo što instaliramo na svoje Android pametne telefone i tablete. Internet može biti mjesto odakle ćemo sakupiti i naučiti mnoštvo korisnih aplikacija.

No isto tako, ako nismo oprezni internet može biti i vrlo opasno mjesto. Učinimo koliko je do nas kako bi internet bio što manje opasan za svakoga od nas, kako bismo mogli koristiti svaku aplikaciju koja nam zatreba na siguran način.

Piše: I.H.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular