PočetnaMobyPrijenosniciLenovo Yoga C930 recenzija: Put ka savršenstvu

Lenovo Yoga C930 recenzija: Put ka savršenstvu


Kako nasljednik Yoge 910 i Yoge 920 (oba ova modela su nam se jako svidjela), na novi model, Yoga 930 stavljena je velika količina pritiska i jako puno očekivanja. Novi model nije niti tanji niti lakši, odabir utora se nije promijenio, a čak su i hardverska obiljeşja slična.

No ako već neko vrijeme pratite seriju 9 onda ćete nesumnjivo primijetiti da je pant kojeg su prijaÅ¡nji modeli imali sada promijenjeni Å¡to novom prijenosniku daje ”agresivniji” look kada je on zatvoren. Novi C930 ima poboljÅ¡anu bateriju, koja se lakÅ¡e nosi sa gledanjem slike u 4K-u umjesto u FHD-u. Koje su joÅ¡ promjene upakirane u novu Yogu 930 saznajte zajedno s nama. Koristio sam C930 gotovo 2 tjedna ne bih li otkrio vrijedi li ovaj premium model svoje relativno visoke cijene ili ne.

Lenovo Yoga C930 recenzija

Lenovo Yoga C930: Dizajn

Yoga C930 je dosta skup i s obzirom na to od prijenosnika očekujemo ”premium” izgled i performanse. Model teÅŸi oko 1.38 kg, Å¡to znači da baÅ¡ i nije lagan za uređaj od 13 inča, no dobra stvar je Å¡to je ”unibody” aluminijsko kućiÅ¡te dosta čvrsto. Prijenosnik je tako izrađen da ga se vrlo lako moÅŸe otvoriti samo jednom rukom. Ako ga postavite na stol laptop će djelovati tanji nego Å¡to zaista jest. Rubovi su lijepo ”odrezani” kako bi odbili svjetlost i dodali na kontrastu.

Lenovo Yoga C930 test

Ono Å¡to je bilo jedno od obiljeÅŸja prijaÅ¡njih Yoga prijenosnika- njegov pant koji je bio prisutan kod svih prijaÅ¡njih Yoga ultrabookova iz serije 9 je sada odsutan i zamijenjen s jednim dvostrukim i jednim manjim pantom. Estetski se ne mogu usporediti sa ”starim” pantom i nisu toliko čvrsti, no omogućuju rotaciju za 180 stupnjeva ili postavljanje prijenosnika u poloÅŸaj ”Å¡atora”, Å¡to je joÅ¡ uvijek zgodna mogućnost.

Lenovo Yoga C930 dizajn

Čitač otisaka prstiju smjeÅ¡ten je u desno mjesto gdje odmarate dlanove, Å¡to je dovoljno daleko od mjesta za dlanove, tako da nema opasnosti da ćete ga slučajno aktivirati za vrijeme tipkanja. Nadalje čitač je jedan od najbrÅŸih koje sam imao prilike testirati. Njime sam se uspio ulogirati u Windows Hello u vrlo kratkom vremenu.

Lenovo Yoga C930 izgled

Sve u svemu, dizajn Yoge 930 je vrlo “premium i trendi”. Prijenosnik izgleda otmjeno, bez obzira je li zatvoren ili ga rotirate onako kako ÅŸelite i moÅŸete. Kada je zatvoren, gornja strana je malo izbočenija, Å¡to prijenosniku daje ”agresivniji” look. Gornju stranu moÅŸete vrlo lako ”zatvoriti” čak i jednom rukom.

 

Lenovo Yoga C930 zaslon

Lenovo Yoga C930: Zaslon

Prikaz slike kod ovog modela je FHD (s mogućnošću dobivanja i 4K), dok je ekran IPS kvalitete, sjajne oštrine i prirodnih boja. Oba načina, 4K i FHD su kompatibilni s Dolby Vision, što omogućuje bolji kontrast i boje. Za vrijeme uobičajenog korištenja primijetio sam da ekran nije dovoljno svjetao kod prisutnosti sunčevog svijetla. Zahvaljujući reflektirajućem premazu i umjerenoj svjetlini od 298 nita, Yoga C930 nije bila idealna za vanjsku uporabu.

Lenovo Yoga C930 ekran

Prilikom testiranja reprodukcije boja rezultati su očekivano dobri: 97% sRGB i 73% AdobeRGB. Ovo su vrlo dobri rezultati, pogotovo ako ih usporedimo s većinom ultrabookova u ovom rangu. Boje ne djeluju ”isprano” i dobra stvar je Å¡to će vam laptop prikazati dosta čiste i ÅŸive boje, bez obzira za Å¡to ga planirate koristiti.

yoga c930 zaslon primjer

Rubovi oko ekrana su slični onima koje moÅŸemo pronaći kod većine drugih Yoga prijenosnika sličnog razreda. Nisu baÅ¡ najtanji koje moÅŸemo pronaći, gornje i donje strane nisu baÅ¡ jednako ”tanke” kao one sa strane, ali sve u svemu rubove gotovo da i nećete primijetiti.

yoga c930 zaslon primjer 2

yoga c930 zaslon primjer 3

yoga c930 zaslon primjer 4

yoga c930 zaslon primjer 5

Gornji rub je malo veći jer je ondje smjeÅ¡tena kamera od 720p koja ima diskretan zatvarač koji se lagano zatvara kada ne ÅŸelite da vas bilo tko “uhodi”. Sviđa mi se ovo rjeÅ¡enje i drago mi je da Lenovo ovo stavlja na sve veći broj svojih prijenosnih računala. Kamera baÅ¡ neće dati ”super” sliku, ali je dovoljno dobra za obavljanje videopoziva.

 

Lenovo-Yoga-C930 olovka

Lenovo Yoga C930: Olovka

Lenovo se na svu sreću odmaknuo od plastičnog USB-A dodatka zahvaljujući kojem je aktivna olovka bila blizu prijenosnika kada nije bila u upotrebi. Umjesto toga olovka je smjeÅ¡tena u pretincu sa straÅŸnje strane. Nakon Å¡to kliknemo na pretinac olovka će se automatski puniti putem baterije koju ne moÅŸemo izvaditi.

Lenovo Yoga C930 olovka

Ne radi se o pravoj olovci, već o manjem modelu koji sa strane ima dvije tipke koje se mogu preprogramirati kako korisnik ÅŸeli. Iako malo manjih dimenzija od nekih drugih modela olovka je vrlo udobna za drÅŸanje i koriÅ¡tenje. S njom će te dobiti umjerenu razinu pritiska, Å¡to će omogućiti da crtanje njome izgleda vrlo prirodno, no ono Å¡to ova olovka nema jest podrÅ¡ka za sjenčanje.

Ako ste umjetnik i traÅŸite uređaj za crtanje, onda yoga C930 moÅŸda neće biti prvi izbor, ali bez obzira na to, dat će vam sve ono Å¡to vam treba za svakodnevno koriÅ¡tenje, kao Å¡to su zapisivanje biljeÅŸaka ili crtanje jednostavnijih slika.

 

Lenovo Yoga C930: Utori, baterija i punjenje

Lenovo Yoga C930 ima isti broj utora kao i njegov prethodnik – Lenovo Yoga C920. To znači da i ovdje imamo jedan USB-A 3.1, dva Thunderbolt 3 (jedan je za punjenje) i utor od 3.5 mm za slušalice. Svi utori su smješteni s lijeve strane prijenosnika. Kod predhodnog model Yoge C920 USB-A utor bio je smješten na desnoj strani, i to je bilo prikladno za upotrebu miša, no kod ovog modela se na desnoj strani nalazi samo tipka za uključivanje i isključivanje.

Lenovo Yoga C930 utori

Vrijedi spomenuti da oba Thunderbolt 3 utora sadrÅŸe 4x PCle, Å¡to omogućuje da sa utorima moÅŸemo učiniti viÅ¡e, (na primjer moÅŸemo ih koristiti za spajanje na vanjsku grafičku karticu i na taj način dobiti viÅ¡e ”grafičke snage”).

Lenovo-Yoga-C930-priključci

Punjač od 65W je oblikovan za USB-C, Å¡to znači da jedan od Thunderbolt 3 utora ”otpada” na punjenje, no to nije toliko veliki problem, Å¡to se opet moÅŸe zahvaliti mogućnosti brzog punjenja. Od ”nule” do otprilike 50% trebat će vam svega 30 minuta. Od 50 do 100% će trebati malo dulje, ali ne predugo.

Sa baterijom na 100% i streamingom videa sa postavljenom svjetlinom ekrana na 50% baterija mi je potrajala skoro 6 sati. Svakodnevni zadaci, kao što su pregledavane interneta, korištenje MS Worda ili izmjenjivanje fotografija, uz uravnoteşeni način rada odabran kroz izbornik, baterija moşe potrajati i do 9 sati, što je i više nego dovoljno.

Ovo znači da ukoliko uzmete svoj Yoga 930 i odete u ured, a zaboravili ste punjač, nećete imati problema jer bi baterija trebala drÅŸati i do preko zavrÅ¡etka radnog vremena.

 

Lenovo Yoga C930 tipkovnica

Lenovo Yoga C930: Tipkovnica i dodirnik

Lenovo je ponovno na svoj prijenosnik stavio tipkovnicu kojoj se teÅ¡ko Å¡to moÅŸe zamjeriti. C930 ima standardnu postavku tipki u Å¡est redova, sa F tipkama za dodatne mogućnosti, kao Å¡to su svjetlina, glasnoća (no ne postoji fizički pojačivač zvuka kada prijenosnik koristimo u ”tablet” načinu rada) i mogućnost korigiranja dodirnika.

Imamo i tri razine pozadinskog osvjetljenja Å¡to će nam pomoći u uvjetima rada u zamračenim prostorima. Tipkovnica je dosta dobro uravnoteÅŸena, tipke su solidno usklađene, a putanje tipki su dovoljno kratke, Å¡to znači da tipkanje neće biti dosadno niti neugodno čak ni prilikom duÅŸeg perioda tipkanja.

Lenovo Yoga C930 tipkovnica osvjetljenje

Dodirnik koji se nalazi na Yoga 930 koristi Microsoftove Precision pogonske programe, Å¡to znači da nam ovaj dodirnik omogućuje koriÅ¡tenje Å¡irokog spektra gesti Windowsa 10. Dodirnik je u ”jednom komadu”, Å¡to znači da na sebi nema nikakvih fizičkih tipki. Nadalje, dodirnik ima staklenu povrÅ¡inu Å¡to omogućuje lagano i glatko praćenje i dosta je prostran, Å¡to znači da ima dovoljno prostora za prste.

yoga c930 touchpad

Bilo gdje da kliknete na dodirnik on će vrlo precizno ”odgovoriti” na podraÅŸaje (tomu doprinosi dodatno i činjenica da je dodirnik smjeÅ¡ten viÅ¡e prema gore, dok je kod ostalih prijenosnika viÅ¡e smjeÅ¡ten prema sredini). Ovo će vam dati viÅ¡e prostora za koriÅ¡tenje. Iako ne bi bilo loÅ¡e prije kupovine isprobati model, jer se moÅŸe dogoditi da kod Yoga C930 dodirnik u lijevom, donjem kutu slabije reagira.

 

Lenovo Yoga C930 zvuk

Lenovo Yoga C930: Zvuk

Lenovo je kod ovog modela iskoristio prostor panta kako bi na prijenosnik postavio zvučnu traku koja se proteÅŸe gotovo cijelom duÅŸinom prijenosnog računala. To je dobro, jer bez obzira na to u koju ”pozu” stavili laptop uvijek ćete dobiti jednako ”čist” zvuk.

Nadalje, C930 za dodatno poboljšavanje kvalitete zvuka koristi Dolby Atmos tehnologiju. Sve u svemu C930 se moşe pohvaliti vrlo dobrim zvučnikom, pogotovo ako se uzme u obzir da se radi o prijenosnom računalu. Prednje i straşnje strane pantova sadrşe standardne prolaze za zvuk, što znači da zvuk ravnomjerno dolazi s obje strane.

Zvuk je optimalno glasan, nije ”iskrivljen”, a Dolby Atmos mogućnost dodatni doprinosi tomu da se čini kao da zvuk dopire ispred korisnika. Zvuk je odličan, kristalno čist i kada ga pojačamo do kraja, jedina stvar kojoj se moÅŸe prigovoriti, a koja se odnosi na zvuk jest bas, no ipak ne trebamo zaboraviti da govorimo o prijenosnom računalu.

Ovisno o tome za Å¡to ćete ovaj laptop koristiti primjena zvučne trake i nepostojanje pantova kakve smo viđali na prijaÅ¡njim modelima moÅŸe i ne mora biti prednost za korisnika. No ako ga planirate koristiti za gledanje filmova ili slične multimedijske svrhe onda će vam nove izmjene kućiÅ¡ta C930 biti baÅ¡ kao naručene.

 

Lenovo Yoga C930 performanse

Lenovo Yoga C930: Performanse

Slično kao i Yoga 920 i novi model u sebi ima Intelov procesor osme generacije (radi se o Intel Core i5-8250U radnog takta 1.6 GHz ili Intel Core i7-8550U radnog takta 1.8 GHz). Model kojeg recenziram došao je sa i7 procesorom, 16GB RAM memorije i Samsungovim 256GB PCle NVMe SSD diskom.

Sve u svemu prijenosnik je na benchmark mjerenjima ostvario odlične rezultate (dodatan plus daje to Å¡to niti jedna od komponenti jedna drugoj ne radi ”bottleneck”). Å to se tiče memorije, najbolje bi vam bilo da si odmah planirate kupiti model s većom memorijom, s obzirom na to da se RAM ne moÅŸe povećati (za razliku od SSD kapaciteta koji je podloÅŸan nadogradnji).

Lenovo Yoga C930 geekbench

Sve u svemu za C930 se ne moÅŸe reći da se radi o prijenosnom računalu koji je osmiÅ¡ljen za igranje zahtjevnih igara ili obavljanje ostalih, sličnih zadataka koji zahtijevaju viÅ¡e snage. Bilo bi dobro kada bi na ovom modelu bila neka, barem ”entry” grafička kartica sa odvojenom memorijom, koja bi uz postojeću Intelovu integriranu činila odličan duo, (integrirana kartica je sama po sebi dovoljna za jednostavnija mijenjanja videa i igranje igara na niskim detaljima, no naravno ne svih najnovijih naslova).

Lenovo Yoga C930 benchmark

Za vrijeme svakodnevnog koriÅ¡tenja C930 ostao je dovoljno hladan. Ako se ventilator koji puta i uključio teÅ¡ko da ste ga mogli čuti. Nadalje, laptop nije imao nikakvih problema. Nisam se susreo ni sa kakvim ”ruÅ¡enjima”, ”Å¡tekanjima” i sličnim neočekivanim problemima, tako da sam svakodnevne zadatke mogao s lakoćom obaviti i nisam se trebao brinuti oko toga hoće li baterija izdrÅŸati ili ne.

Lenovo Yoga C930 geekbench4

Osma generacija Intelovih Core i7 procesora odrađuje posao baÅ¡ onako kako bi i trebala. Procesor je dobar i za multitasking, a ako ÅŸelite uÅ¡tedjeti oko 2.500 kuna, moÅŸete si nabaviti i model sa i5-8250U modelom koji je malo sporiji, ali je zato cjenovno dosta pristupačniji (oko 11.000kn).

Lenovo Yoga C930 performanse

Integrirana Intelova grafička neće moći obaviti nikakve komplicirane zadatke (kao što su zahtjevniji multimedijski zadaci ili dizajniranje), ali će biti više nego dovoljna za lagano igranje igara na niskim detaljima i za tu i tamo editiranje stvari u programima kao što je Adobe Photoshop. Nadalje, treba reći da Lenovo koristi Hynix PCle SSD sa M.2, što znači da će ovaj SSD vrlo brzo očitavati podatke te da će ih i iznadprosječno brzo i zapisivati.

 

c930

Zaključak

Nakon tjedan dana koriÅ¡tenja nove Yoge 930 mogu reći da je ovo prijenosno računalo na mene ostavilo dojam sličan onome koji sam imao nakon koriÅ¡tenja njegovog prethodnika  C920. Radi se o odličnom ultrabooku koji je paÅŸljivo osmiÅ¡ljen i dizajniran kako bi korisnicima dao dojam snage i čvrstine, ultrabooku unutar kojeg ćemo pronaći odličnu bateriju i vrlo dobre hardverske komponente. Sve u svemu, volio bih ovaj model koristiti na svakodnevnoj bazi.

yoga c930 recenzija

To ne znači da model nema i ponekih nedostatak. AKao npr. zaslon zbog svog bljeÅ¡tavog dizajna ne daje dovoljno svjetline u jače osvjetljenom okruÅŸenju sunca i slično. No sve u svemu radi se o vrhunskom pijenosniku dugotrajne baterije, odličnog zvuka i ukupnih performansi, koji kada se sve zbroji, ispunjava sva očekivanja koja bismo imali od novog Yoga modela iz serije 9. Å to se tiče cijene treba reći kako je ovaj model u rangu cijena svoje konkurencije, recimo Dellovog XPS 13 i HP-ovog Spectre X360 modela.

Ako ÅŸelite imati premium prijenosno računalo koje se moÅŸe pohvaliti odličnom zvučnom prezentacijom i poboljÅ¡anim dizajnom tada je Yoga C930 model kojeg ćete ÅŸeljeti odabrati.

Ustupio: Lenovo Hrvatska

Lenovo Yoga C930 specifikacija:

  • CPU: Intel Core i7 8550U 1.80GHz / 4.0 MHz (8MB cache) Kaby Lake R
  • RAM: 16GB/12GB/8GB DDR4 2400MHz (onboard)
  • Zaslon: 13.9″ IPS UHD 3840×2160 Touchscreen s Dolby Vision™ / 13,9” FHD (1920×1080)
  • IPS na dodir s Dolby Vision™
  • Grafički sustav: Intel UHD Graphics 620
  • Pohrana: 512GB/256GB/1T SSD M.2
  • Zvuk: Rotirajući zvučni sustav sa Dolby Atmos Dolby Atmos®
  • Priključci: 2 x USB-C (Thunderbolt™ 3 USB-C, PD, DP, USB 3.1 pune funkcionalnosti), Kombinirani priključak za sluÅ¡alice i mikrofon
  • Operativni sistem: Windows 10
  • Baterija: Do 14,5 sati (FHD) / 9 sati (UHD) autonomije baterije*
  • Dimenzije: 322 x 227 x 14,5 mm
  • Masa: od 1,38 kg
  • Cijena: od 11.000-14.000 kn ovisno o konfiguraciji

 

Prednosti:

  • Premium dizajn i kvaliteta izrade
  • Novi pantovi od 360 stupnjeva koji funkcioniraju kao ”2-u-1” sustav zvučnika
  • Aktivna olovka je mudro ”skrivena” i puni se kada je utaknuta u tijelo prijenosnika
  • Kamera sadrÅŸi fizički zatvarač za zatvaranje kada nije u upotrebi
  • SnaÅŸne performanse i vijek trajanja baterije

Nedostaci:

  • Ne postoji mogućnost zasebne grafičke kartice sa odvojenom memorijom

Piše: D.Z.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular