Tražite li jedinstveni 2 u 1 doživljaj ultra lakog prijenosnika, s dugotrajnim baterijama, šarenog zaslona u estetsko profinjenom kučištu, pronaći ćete ga u novom ultra lakom prijenosniku Lenovo Yoga 920.

Ovaj 13.9 inčni prijenosnik sa početnom cijenom od oko 11.000 kn sa i5 procesorom, privlači pozornost svojom savitljivom šarkom, tankog okvira zaslona i moćnim Intelovim Core i7 procesorom 8. generacije, te nudi mnogo bolje performanse od svojih prethodnika i konkurenata sa nešto starijim procesorima. Ako vam se pogled ne zadrži na elegantnom srebrnom kućištu ili živahnom zaslonu Yoge 920, sigurno će vas zaintrigirati priložena olovka koja omogućuje crtanje ili pisanje po prijenosniku.

lenovo yoga 920 recenzija

Lenovo Yoga 920: Dizajn

Elegantan 2 u 1 dizajn Yoga 920 prijenosnika, sa aluminijskom šasijom, vrlo tankim rubovima i atraktivnom savitljivom šarkom, omogućit će vam da prijenosnik koristite u bilo kojem položaju, pa ga tako možete koristiti u klasičnom laptop položaju ili savijati da izgleda kao tablet ili „šator“ u kojem ekran može biti okrenut prema vama ili od vas. Oko ekrana je vrlo tanak okvir, poput onog na prethodnom Yoga 910 modelu ali se za razliku od prethodnog modela kamera na Yogi 920 nalazi iznad ekrana, ​​a ne ispod njega.

lenovo yoga 920 senzor za otisak prsta
Yoga 920 dolazi sa senzorom za otisak prsta

Dosljednost srebrne boje na površini prijenosnika, šarci, kučištu, pa čak i na tipkovnici je estetski vrlo ugodno za oko. Ako ćete promatrati ovaj prijenosnik pod pravim svijetlom, uočit ćete da njegovi srebrni rubovi imaju metalni sjaj koji uokviruje matiranu površinu poklopca, kučišta i donjeg dijela uređaja. Finalna obrada metala je napravljena vrhunski što sve skupa ovom prijenosniku daje izraziti premium izgled.


lenovo yoga 920 test

Dimenzijama 32,20 x 22,35 x 1,39 cm i težinom od samo 1,38 kg Yoga 920 vrlo je lagan i jednostavan za prenošenje.

Lenovo Yoga 920 ima solidnu kombinaciju portova uzevši u obzir njegovu tanku i laku građu. Lijeva strana sadrži dva Thunderbolt 3 porta koji se mogu koristiti za napajanje ili povezivanje sa dockovima i perifernim priključcima visoke brzine.

lenovo yoga 920 portovi desna strana

lenovo yoga 920 portovi ljeva strana

S desne strane se nalazi USB 3.0. port za povezivanje s tradicionalnim USB uređajima te za povezivanje s 3.5 milimetarskim priključkom za slušalice.  Na kučištu prijenosnika nalazi se i čitač otiska prsta koji će vam samo jednim pritiskom prsta Windows Hello sistemom omogućiti prijavu u sustav.

 

lenovo yoga 920 zaslon

Lenovo Yoga 920: Zaslon

Sa Yoga 920 dolazi 13.9 inčni zaslon u dvije različite rezolucije; 1920×1080 i 3840×2160, naš testni model ima 1920×1080. Gledanjem u zaslon rezolucije 1920 x 1080 dobiva se svjetla i oštra slika. Kada sam pogledao trailer za Thor: Ragnarok dobro su se isticale boje poput zelene Hulkove kože i crvene boje njegova plašta.

yoga 920 prikaz zaslona

Panel je bio poprilično svjetao, širokog radijusa kuteva gledanja koji su održali postojanost slike do 60 stupnjeva u desno ili lijevo iako su se ipak malo izblijedili udaljavanjem od središta panela.

lenovo yoga 920 ekran

Prema rezultatima našeg kolorimetra,Yoga 920 reproducira snažnih 105% na RGB skali boja, što je za nijansu veći postotak od onoga koji dominira u kategoriji ultraprijenosnih uređaja (101%). Jedini prijenosnik koji je kolometarskim rezultatima nadmašio Yogu 920 je Dell-ov 2 u 1 XPS 13 sa visokih 107%.

Sa 284 nita, zaslon Yoga 920 nudi prosječnu osvjetljenost u usporedbi s ostalima iz te kategorije (289 nita). HP Specter x360 (318 nita) i Dell XPS 13 2-u-1 (314 nita) nadjačali su Yogu 920 u ovoj domeni.

 

Lenovo Yoga 920: Tipkovnica, touchpad i zvuk

Tipkovnica Yoge 920 ima očekivano nešto kraći hod tipke zbog svojih tankih ukupnih dimenzija. Tipke imaju put klika od samo 1.3 mm, (1.5 do 2 mm je najčešći slučaj) i zahtjevaju umjerenu silu pritiska koja je u skladu sa sličnim vrstama ultraprijenosika. Tipke su bile poprilično agilne, i nudile su dovoljan otpor prilikom tipkanja.

Ugodno iznenađenje je i desni Shift koji je sada pune veličine i postavljen je iznad tipki sa strelicama što je veliko poboljšanje u odnosu na veličinu i lokaciju na tipkovnici Yoge 910.

lenovo yoga 920 tipkovnica i touchpad

Što se tiče touchpada veličinom  od 4.1 x 2.7 inča, pružao je preciznu navigaciju po desktopu i reagirao glatko i točno na multitouch geste poput zumiranja prstima i prilikom korištenje s tri prsta.

Kada govorimo o zvuku koji je ugrađen u Yoga 920 rezultati su vrlo impresivni za ovakav maleni prijenosnik. Ova impresivna audio kvaliteta kod Yoga 920 prijenosnika nudi zvuk bez distorzije, dovoljno glasan da ispuni manju prostoriju i dovoljno bogat za ljubitelje glazbe. Prilikom puštanja pjesama različitih žanrova, rezultat je bio vrlo dobar.

yoga 920 zvučnici
Kvalitetni JBL zvučnici nude odličan zvuk

Zvuk je bio jasan i čist, a različiti instrumenti mogli su se jasno čuti kroz svaki od dvaju ugrađenih zvučnika s lijeve i desne strane prijenosnika. Za razliku od klasičnog „tankog“ zvuka koji proizlazi iz većine zvučnika prijenosnih računala, Lenovo ovdje nije štedio, tako da Yoga 920 pruža poprilično bogati audio doživljaj u skladu sa svojim dimenzijama.

Tu su u Lenovo postavke koje nude široki izbor glazbenih, filmskih, voice i gaming aplikacija. Dolby audio enhancement koji je prema zadanim postavkama uključen može se isključiti, ali to rezultira potpuno ravnim i beživotnim zvukom glazbe.

 

yoga 920 olovka - pen

Lenovo Yoga 920: Olovka/ Stylus

Uz Lenovo Yoga 920 dolazi i Active Pen 2 olovka, koja čini ovaj prijenosnik korisnim za crtanje ili zapisivanje bilješki. Active Pen 2 veličine je manje olovke ili kemijske, što čini osjećaj pisanja puno prirodnijim od onog kod klasičnih većih olovki koje inače dolaze uz prijenosnike.

Zaboravite na komplicirano postavljanje olovke nazad u prijenosnik, Yoga 920 dolazi s malim priključkom koji vam omogućuje pričvršćivanje olovke na USB priključak koji se nalazi s desne strane prijenosnika radi jednostavnog prenošenja.

yoga 920 crtanje olovkom

Sveukupno, ocjenio bih iskustvo crtanja i pisanja na Yogi 920 vrlo dobrim. Jedina zamjerka je da je osjećaj udaranja plastike o staklo ipak prisutan,  pritiskanjem vrha olovke na zaslon. Konkurencija je na ovom području nadjačala Yogu 920, pogotovo kada bi ju usporedili s Microsoft-om koji koristi posebno dizajnirane vrške za svoje olovke i prevlake za ekrane što vrlo dobro simulira trenje koje se pojavljuje pri pisanju ili crtanju običnom olovkom.

 

Lenovo Yoga 920: Performanse

Moćne performanse Yoga 920 može zahvaliti četverojezgrenom Intelovom procesoru Core i7-8550 8. generacije, 8GB samsungove RAM memorije i vrlo brzim samsungovim 256GB NVMe-PCIe SSD disku. Ovo je prvi prijenosnik s Intelovim  i7 procesorom 8. generacije koji smo testirali i moglo bi se reći da je nepošteno usporediti ga s njegovim prethodnicima poput i7 Core-a 7. generacije.

Intel je udvostručio broj jezgri u mobilnim procesorima namjenjenih laptopima s dvije na četiri, te dodatno ubrzao frekvenciju taktova što je rezlutiralo vrlo impresivnim povećanjem performansi.

lenovo yoga 920 benchmark

Xoga 920 je osvojila impresivnih 12.535 bodova na multi core testu na Geekbench 4, synthetic benchmarku koji mjeri ukupne performanse. To je skoro duplo više za prosječnu ultraprijenosnu kategoriju, koja iznosi oko 6.617 i mnogo bolje od rezultata koji su postigli prijenosnici poput  HP Spectre x360 (Core i7-7500U; 8.147) i Dell XPS 13 2-u-1 (Core i5-7Y54; 6.498). Radi usporedbe, prošlogodišnja Yoga 910 postigla je samo 7.988 bodova. U single core testu je osvojio 4405 bodova, što se može vidjeti na gornjoj slici.

lenovo yoga 920 performanse

Sve u svemu sa Yogom 920 dobivate vrhunski hardver, počevši od Intelovog proceosra 8. generacije koji radi na taktu od 4GHz uz 8Mb keš memorije, Intelova integrirana grafika UHD 620, Samungove DDR4 RAM memorije, koja je prošitriva do 16Gb, i Samsungov brzi SSD disk, što u konačnici nudi i vrhunske performanse za ovaj ultra prijenosnik.

lenovo-laptop-yoga-920-performanse

Koliko je brzi disk govori i podatak da je PCI SSD-u ovog prijenosnika bilo potrebno samo 17 sekundi da kopira 5GB različitih datoteka, uz stopu od 299.9 MBps, što je mnogo brže od prosjeka u toj kategoriji koji inače iznosi 211.8 MBps za ultra prijenosnike i brže od Dellovog  XPS 13 2-u-1 (187 MBps) prijenosnika. Ovdje je ipak Spectre x360 bio za nijansu brži, postižući stopu od 318 MBps.

Unutar Yoge 920 nalaze se dva manja ventilatora, koji su okrenuti prema stražnjoj strani uređaja, uz jedva vidljive ispušne otvore za zagrijani zrak. Ventilatori su se povremeno uključivali tijekom korištenja laptopa, najčešče kada bi posjetili web stranice sa puno animacija ili gledajući 4K video. I kada se uključe vrlo su tihi i pri največim opterećenjima. Sve u svemu Yoga 920 ima dobro riješeno hlađenje.

 

Lenovo Yoga 920: Životni vijek baterije i ostalo

Jedna od najboljih značajki ovog prijenosnika leži upravo u životnom vijeku njegove baterije. Ovaj 2 u 1 model izdržao je 12 sati i 22 minute na Laptop Mag testu ispitivanja baterije gdje se za vrijeme trajanja testa kontinuirano surfalo netom preko Wi-Fi-a.

To je otprilike 4 sata dulje od prosjeka u toj kategoriji koje inače iznosi 8:25h i dulje od konkurenata poput Dell-ovog  XPS 13 2-u-1 (8:27). U ovom testu, Yoga 920 nadmašila je HP Spectre x360 (10:06) i prošlogodišnju Yogu 910 (10:36) za puna dva sata. Tajna dugovječnosti baterije leži u novom naprednom Intelovom procesoru koji troši manje energije za dobivanje vrhunskih performansi.

Još jedna zanimljivost dolazi sa Yogom 920 a to su Far-Field mikrofoni, koji su osjatljivi na daljinu, tako ćete s ovim prijenosnikom moći komunicirati i sa druge strane prostorije, ako treba. A razlog je taj što upravo Yoga 920 omogućuje interakciju s Cortanom (digitalnim asistentom) sa udaljenosti od čak 6 metara. Uz dovoljno razgovjetan izgovor moći ćete zatražiti Cortanu da vam odvrti omiljenu pjesmu dok se vi nalazite u blagovaonici a Yoga 920 u vašem dnevnom boravku.

Ugrađena je i Web kamera s kojom sam probao par fotografija mog lica s kojima nisam bio pretjerano impresioniran. Možda je do estetike moga lica, ali na fotografiji dobivenoj pod fluorescentnim svjetlom ureda, prevladavala je plava nijansa, dok su ostali detalji poput dlačica na bradi bili dovoljno jasno i oštro prikazani.

 

LENOVO YOGA 920 cijena

Zaključak

Jarkim i živahnim zaslonom, inovativnim dizajnom i dugim vijekom trajanja baterije te snažnom 8. generacijom Intel procesora, Yoga 920 je jedan od ponajboljih 2 u 1 prijenosnik koji se danas može pronaći na tržištu. Neke posebne mane nismo primjetili osim pomalo plitke tipkovnica, koja je i takva savršeno uporabljiva.

Yoga 920 je vrlo lagan i prenosiv ultrabook sa multitouch zaslonom omogućava vam i pisanje po zaslonu pomoću olovke koju dobijete u kompletu sa uređajem. Ima odličan zvuk i svijetlu sliku, i gledanje filmova ili surfanje internetom je pravo zadovoljstvo.

HP uskoro predstavlja svoj novi model 13 inčni Specter x360 s Intelovim procesorom 8. generacije, što će predstaviti dodatni izazov i čvrstu konkurenciju Yogi 920. Međutim, ako ste sada u potrazi za ponajboljim premium 2 u 1 prijenosnikom, Yoga 920 je definitivno uži izbor i klasa za sebe.

 

Lenovo Yoga 920 specifikacije:

 • Zaslon: 13.9 inča, LCD IPS MULTI-TOUCH, 1920 x 1080 (Full HD), LED backlight
 • CPU: Intel Core i7-8550U (4 cores 1.8-4.0 GHz 8MB keš memorije, 15-watt TDP)
 • GPU: Intel UHD 620
 • RAM: 8GB DDR4 SDRAM, 2400Mhz proširivo do 16Gb
 • Disk: M2 256Gb NVM Express (NVMe) SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2, uz mogućnost nadogradnje na 512Gb i 1Tb SSD diska
 • Zvuk: Dolby Audio Premium, stereo JBL zvučnici
 • Priključci: 1 USB 3.0, 2 USB C (Thunderbolt, PD, DP, USB 3.1), Audio utor
 • Baterija: lithium ion 4 čelije, 70W, trajanje do 15h
 • Ostalo: Olovka (uključena), čitaš otiska prsta, WIFI 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, pozadinsko osvjetljenje, CAMERA HD 720P,
 • Dimenzije: 323 x 223.5 x 13.95 (mm)
 • Masa: 1.37 kg
 • OS: Windows 10 Home 64-bit
 • Garancija: 2 godine
 • Cijena: početna od 10.000kn, cijena testiranog modela oko 12.000kn

Ustupio: Lenovo Hrvatska

Za: Dugi vijek trajanja baterije, svijetao 1080p zaslon osjetljiv na dodir, atraktivan dizajn, snažne performanse, uključena olovka

Protiv: Plitki hod tipkovnice

Modernim dizajnom, dugim vijekom trjanja baterije i moćnim performansama, Yoga 920 jedan je od najboljih 2 u 1 prijenosnika koji si možete priuštiti sada.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here