PočetnaHelpdeskZašto ne biste trebali ostavljati mobitel da se puni preko noći (i...

Zašto ne biste trebali ostavljati mobitel da se puni preko noći (i ostali korisni savjeti)


Na Internetu ćete naći mnogo članaka o tome kako treba tretirati mobitele, tablete, računala … uz to, postoji mnogo mitova što je dobro, a što ne. Jedan od tih mitova je da mobitel uvijek treba prazniti skoro do 0%, a skidati ga s punjača tek kad je baterija na 100% i slično.

To je valjda povezano s onim da baterije “imaju memoriju” i da ih nikada ne biste trebali djelomično puniti. Većina takvih “savjeta” nije dobra niti korisna jer nisu istinite. Evo nekoliko praktičnih (i isprobanih) savjeta kako tretirati baterije u vašim telefonima.

Broj ciklusa određuje životni vijek baterije

Vjerojatno želite da vaša tehnologija koju posjedujete bude funkcionalna što je duže moguće. Ako se uređaj pokvari tijekom garancijskog roka, vjerojatno ćete ga besplatno popraviti, no postoji puno stavki koje garancija ne pokriva. Jedno od njih je baterija. Zato želite da vam baterija traje što dulje i jednostavno ne želite kupovati zamjensku bateriju, mada sve manje mobitela danas uopće nudi mogućnost da vi sami zamijenite bateriju kao takvu.

Ono čega morate biti svjesni je da će se tijekom regularnog korištenja uređaja kapacitet baterije početi smanjivati. Pa čak i ako ne koristite uređaj, baterija će početi “propadati” nakon nekog vremena. Ono što je zanimljivo je da do prije dvije godine niste mogli napuniti mobitel i imati bateriju cijeli dan.

Danas je to moguće jer baterije imaju veći kapacitet i kvalitetnije su napravljene. Ali one I dalje imaju određeni broj ciklusa punjenja koje mogu izdržati. Već nakon jedne godine, primijetiti ćete kako se ona počinje brže prazniti što znači da se kapacitet smanjio. Jedan ciklus punjenja je zapravo punjenje baterije od 0 do 100 posto.

Prosječna baterija danas može izdržati 300-400 takvih punjenja, nakon toga će izgubiti oko 25 posto svog kapaciteta. To je otprilike tih godinu dana koje baterija “može izdržati”. Nakon toga počinje “propadanje” baterije, pitanje je samo koliko brzo. Do kraja druge godine, kapacitet može pasti na 25-30 posto, a nekada čak i do nule.

Kralj punjenja: Lithium-Ion

Pametni telefoni i tableti imaju različite varijante Li-Ionskih baterija, najčešće Lithium-Ion Polymer (Li-Poly). To su Li-Ion baterije samo su manje, sigurnije i brže se pune. No, osim toga, životni vijek im je isti kao i kod Li-Ion baterija.

Jedan od faktora koji ubrzava degradaciju Li-Ion/Li-Poly baterija je punjenje baterije iznad 80 posto i pražnjenje ispod 20 posto baterije. Što bliže idete prema 100 posto punjenju baterije, to brže će se stvarati kemijske reakcije koje mogu oštetiti bateriju.

Rekli smo već da baterije mogu izdržati 300-400 (neki kažu i do 500) punjenja, odnosno ciklusa punjenja. Taj dio možete produžiti tako da djelomično punite bateriju, odnosno da ju stavite na punjač kad je uređaj na cca.

20 posto i da ga skinete s punjača kada je baterija na spomenutih 80 posto. S time ćete dobiti čak i do 1000 ciklusa punjenja, odnosno baterija vam može izdržati i do 3 godine bez nekih većih degradacija, naspram godine do godine i pol ako mobitel praznite i punite do kraja.

Nemojte igrati igre dok se mobitel puni

Temperatura ispod 0 stupnjeva, kao i one iznad 70, brže degradiraju baterije pa ih nije preporučljivo ostavljati u autu tijekom vrućih ljetnih dana, kao niti na hladnome preko zime.

Isto tako, nije preporučljivo raditi intenzivne radnje dok se mobitel puni. Tu mislimo na gledanje YouTube videa, igranje igri i sličnih radnji. Dok se baterija puni ne želite da koristi veliku voltažu i da joj se povećava temperatura.

Osim dotičnih radnji, ne želite niti bateriju puniti u malim ciklusima jer to može negativno utjecati na bateriju. Tu mislimo da punjenje od par minuta ili recimo 20-ak posto baterije. Problem je što će se tako neke ćelije više puta puniti od ostalih i te ćelije mogu nastradati i oštetiti cjelokupnu bateriju.

Osim toga, izbjegavajte tehnologije za brzo punjenje tijekom noći, jer bi se tako isto temperatura baterije mogla povećati. Ona služi da napunite 50-60 posto baterije za nekih 30-ak minuta i to je OK, ako bateriju punite od cca. 20 do 80 posto.

Zanimljivo je da recimo Samsung na svojim telefonima i tabletima ima mogućnost da u postavkama onesposobite brzo punjenje. Definitivno preporučujemo da osposobite tu mogućnost ako posjedujete Samsungov uređaj.

Koristite softver za kontroliranje punjenja baterije

Jedan od načina da parcijalno punite bateriju je da budete blizu vašeg telefona i da ga skinete s punjača kada baterija dođe do 80 posto punjenja. No, to nije uvijek moguće niti je praktično svako malo gledati koliko se baterija napunila.

Zato postoje softveri koji će vas upozoriti na to. Accubattery (Android) je softver koji će vam davati savjete za punjenje baterije kako biste joj produžili vijek trajanja i možete si postaviti alarm koji će vam javiti kada je baterija na određenom postotku punjenja. Nažalost, iOS nema takvih aplikacija, ali postoje aplikacije za MacOS koje se plaćaju i nude vam sličnu funkcionalnost.

Dapače, neki laptopi imaju unutar BIOS-a mogućnost gdje možete podesiti maksimalni postotak baterije koji želite napuniti, nakon čega laptop prestaje s punjenjem. Recimo, Lenovo čak ima i softver “Lenovo Energy Management” putem kojeg možete upravljati vašom baterijom.

Ne punite mobitel preko noći

Generalno, trebali biste izbjegavati punjenje mobitela tijekom cijele noći nego ga napuniti prije spavanja i skinuti s punjača. Drugi dan ga opet možete puniti kada baterija padne na 20 posto i tako u krug.

Također, izbjegavajte mobitel držati na mekanoj površini dok se puni, a posebno ispod jastuka što neki rade. Osim što postoji realna opasnost od požara, može doći do prevelike temperature što može donijeti veliku degradaciju baterije, a ponekad i eksploziju iste.

Iako Li-Ionske baterije nemaju “memoriju”, postoje neke studije koje kažu da svakih mjesec dana (ili nakon 30-ak ciklusa) bi trebali bateriju isprazniti do kraja i napuniti ju do maksimuma. To će se kad tad dogoditi slučajno, tako da ne morate brinuti o tome. Doći će dan da nemate punjač kraj sebe i ispraznit ćete mobitel do kraja. Svima se događa i s vremena na vrijeme to nije loše. Ali je loše to raditi stalno.

Smanjite potrošnju baterije na mobitelu

Osim što biste trebali paziti na temperaturu baterije i postotak punjenja, možete povećati vijek trajanja iste tako da pazite kako ju praznite i koliko ju brzo praznite. Manje punjenja znači manje ciklusa što znači duži vijek trajanja baterije.

Na mobitelu to možete učiniti s malim stvarima kao što su smanjivanje svjetline ekrana i vremena koje će ekran biti upaljen kada je mobitel u neaktivnom stanju. Apple je recimo uveo takve promijene u svom iOS-u 12 što je odlična stvar.

Većina uređaja (mobiteli, tableti, laptopi) imaju nekakvu “battery saver” opciju koju biste trebali upaliti. Da biste smanjili potrošnju baterije, isključite na uređajima Bluetooth, GPS, Wi-Fi i slične mogućnosti kada vam nisu potrebne.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular