PočetnaSoftverMust Have5 stvari sa iOS-a koje bismo željeli vidjeti na Androidu

5 stvari sa iOS-a koje bismo željeli vidjeti na Androidu


Android je odličan operacijski sustav i oko toga nema govora. Appleov iOS je…bolji ili podjednako dobar, ovisno o tome u koji tabor spadate. Govoriti o jednom ili drugom operacijskom sustavu u smislu da je jedan kvalitetniji ili da bi bilo dobro kada bi jedan imao ono što drugi već ima je dosta opasno.

No, prije nego što ovaj članak počnete obasipati negativnim komentarima, pričekajte malo. Svaki od ova dva operacijska sustava ima svoje prednosti i nedostatke, što je točno, no to isto tako ne znači da nema mjesta za napredak kod oba. U ovome slučaju govorit ću o pet stvari koje su prisutne na iOS-u i koje Android (barem zasad) nema, a za koje bi bilo odlično kada bismo ih vidjeli i na pametnim telefonima koji na sebi imaju neki od Android OS-ova.

app store na iosu

Bolja i kvalitetnija podrška u pogledu aplikacija

Treba se priznati da je Android dosta napredovao od svojih početaka, posebice od starih Gingerbread i Cupcake verzija. Sjećate li se tih Androida? Tada smo isto tako imali Android Marketplace a ne Google Play Store. Tada, prije desetak godina dosta toga je izgledalo kao i svagdje gdje je nešto tek u začetku- nejasno i uz dosta prostora za poboljšanja. Danas je situacija ipak dosta drugačija.

Android je kao operacijski sustav doživio značajna poboljšanja u svakom svom segmentu. I premda se ne može reći da Android OS nije puno bolji danas nego što je recimo bio prije pet godina, jedna stvar je ipak ostala od tog vremena. Taj problem se, izgleda dodatno produbljuje, pogotovo otkako su na tržišta počeli pristizati pametni telefoni iz svih poznatih i nepoznatih predjela svijeta. Radi se o podršci za aplikacije.

Googleove Trgovina aplikacija se sastoji od nekoliko podskupina u kojima su razmještene aplikacije ovisno o nekoliko čimbenika. I dok sve manje-više izgleda dosta dobro po pitanju skidanja i instaliranja ”običnih” aplikacija, kada je riječ o podršci za korisnike tu se Google treba još puno potruditi da bi dostigao kvalitetu koju svojim korisnicima pruža Apple.

Jeste li ikada bili u situaciji da je recimo vaš prijatelj imao dostupnu neku verziju operacijskog sustava ili nadogradnje bilo kakve vrste za svoj Android uređaj, a vi niste? To je najčešće problem kada nova verzija Androida postane dostupna. Problem fragmentiranosti operacijskog sustava je nešto s čime se Google bori otkako postoji Android i kao što sam rekao ovaj problem se dodatno produbljuje zahvaljujući činjenici da danas na tržište svako malo izađe neki novi Android uređaj neke nove firme.

Google naravno ima problema s time, s obzirom da je optimalnu podršku za sve (ili većinu) Android uređaja gotovo nemoguće osmisliti. Nadajmo se da će iduće verzije Androida biti nekako univerzalnije i da će Google pronaći način kako da poboljša podršku za korisnike.

 

ios 11 airdrop

AirDrop ili povezivost između sličnih operacijskih sustava

Opet, istina je da je jedan od najvećih nedostataka i razlog zbog kojeg iOS dobiva veliki broj prigovora zatvorenost sustava. No, to ne mora uvijek biti nužno loše. Jedna od najvećih prednosti (naravno ako imate i druge uređaje koji na sebi imaju iOS ili macOS) jest nevjerojatna lakoća međusobne komunikacije između tih uređaja. Postoji nekoliko stvari koje dodatno olakšavaju i pojednostavnjuju komunikaciju između dvaju ili više Appleovih uređaja, a jedna od svakako najboljih jest mogućnost pod nazivom AirDrop.

O čemu se radi? Recimo da odlučite gledati neki video-isječak na svome novome iPhoneu XS. No, odlučite taj isti video u isto vrijeme gledati i na svome iMac-u. Ako to želite sve što trebate učiniti kako biste to mogli jest kliknuti na drugi Appleov uređaj koji je sinkroniziran s vašim iPhoneom (to možete učiniti preko svog AirDrop izbornika). Ovakva olakšana i pojednostavljena mogućnost povezivosti kod Applea je prisutna već duže vrijeme.

Google nešto slično pokušava svojom linijom Google Pixel uređaja koji na sebi imaju i Android i Chrome OS. Nadamo se da će ovakav način povezivosti kakav vrlo dobro funkcionira kod Applea profunkcionirati i kod Googlea u pogledu Androida i Chrome OS-a (i da ta mogućnost neće biti rezervirana samo za ”high-end” Android uređaje s Googleovim predznakom).

 

Mogućnost usklađivanja tekstualnih poruka i poziva na zaslonu uređaja

Ovo je u stvari vezano uz ono što sam napisao iznad, a odnosi se na još jednu odličnu stvar koju Apple jako dobro radi svojim iOS-om: usklađivanje iMessages i telefonskih poziva sa macOS-om. O čemu se ovdje radi? Stvar je dosta slična kao i kod AirDrop-a.

Prilikom uključivanja iPhonea, ako imate neki drugi noviji Appleov uređaj koji na sebi ima ili iOS ili macOS, vaš iPhone će se odmah pokušati spojiti i sinkronizirati ili uskladiti s tim uređajem (što znači i usklađivanje tekstualnih poruka i poziva koji postoje na vašem iPhoneu s vašim drugim ”i” ili macOS uređajima).

Google nešto slično pokušava implementiranjem Android Messages i desktop načinom rada, no s obzirom da je ova mogućnost još uvijek u fazi razvoja, ona je kao što možete i pretpostaviti još uvijek- u fazi razvoja (što znači bugovita i sa dosta malim brojem mogućnosti).

iphone x ios

Intuitivnije i bolje sučelje gesta

Nakon prošlogodišnjeg izlaska iPhonea X Google je odlučio ubrzo i sam implementirati navigaciju koja se zasniva na pokretima (kakvu danas imamo prilike vidjeti na novom Androidu 9.0 Pie). Iako je ono što danas imamo (ili još uvijek nemamo) prilike isprobati puno bolje od onoga što nam je nudio Developer Preview 2, Google i dalje čeka još puno posla na ovome području.

To ne znači da su geste koje se koriste na iPhoneu X savršene. Nisu, ali u usporedbi s onime što nudi Android 9.0 djeluju i izgledaju puno bolje. Naravno da očekujemo da će se Google poboljšavati i u ovome području. No trenutno je ovdje iOS ipak puno bolji.

iphone-x-face-id

Otključavanje korištenjem lica

S obzirom na to da rubovi modernih pametnih telefona bivanju sve manji i tanji i da je realno za očekivati kako će kroz nekih dvije-tri godine izlaziti samo ”bezeless” uređaji, metoda otključavanja uređaja prepoznavanjem lica biti će ne samo lukzus već nešto uobičajeno.

I dok tvrtke kao što su OnePlus, Huawei i Samsung i danas na svojim uređajima ovu mogućnost nude kao nešto uobičajeno, stvar je u tome da se njihovi uređaji ipak ne mogu nositi s Appleovim, pogotovo iz razloga što kod tih uređaja prepoznavanje lica samo zaključava i otključava uređaj, dok kod Appleovih iPhone uređaja Face ID-om možete činiti i dodatne stvari kao što su ulogiravanje u bankovnu aplikaciju, plaćanje u Apple Storeu i slično. Sve u svemu uloga facijalne mogućnosti je nešto što je Apple puno bolje iskoristio od Googlea (što ne znači da će tako i ostati).

Piše: I.H.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular