Procesor je “mozakračunala, te je bitno razumjeti razliku između različitih modela procesora. U ovom tekstu ćemo se konkretno pozabaviti Intelovom Core serijom procesora. Sigurno ste se mnogo puta zapitali koja je razlika između i3, i5, i7 … procesora, pa ćemo vam pokušati dati odgovor na to pitanje. I naravno, nadamo se da ćete se tada lakše odlučiti na kupovinu istoga.

Intel Core i3, i5, i7 …

 

Po brojevima se jasno da zaključiti da je i7 bolji procesor od i5, te da je i5 bolji od i3 procesora. Problem je što očekivati od pojedinog modela i da li vam treba, na primjer, i7 kada vam je možda dovoljan i i5.

Prvo da razjasnim da i7 ne znači procesor sa 7 jezgri. To su samo imena koja označavaju “jačinu” i performanse procesora. Intel Core i3 procesor je procesor s dvije fizičke jezgre, dok i5 i i7 imaju po 4 fizičke jezgre. Naravno, više jezgri je bolje, no nije nužno da vam trebaju. O tome ćemo nešto kasnije.

Također, Intelovi procesori se dijele po generacijama. Trenutačna “generacija” (serija) procesora koja je na tržištu je osma generacija koja se zove “Kaby Lake Refresh”. Svaka generacija procesora ima svoj model i3, i5, i7 … procesora.

Kako to znati? Zapravo vrlo lako – po prvoj znamenci u imenu. Recimo Intel Core i3-8250 je osma generacija procesora. To vidite po ovoj osmici.

Što znače slova modela: U, Q, H, K …?

Također, svaki procesor ima i oznaku na kraju koja nešto znači. Npr. Na tržištu ste imali modele procesora kao što su i7-6700K i i7-6920HQ. Evo što znače ta slova:

U: Ultra Low Power. U modele procesora ćete naći u laptopima jer troše manje baterije za svoj rad.
Y: Low Power. Najčešće oznaka na starijim procesorima za starije laptope i mobilne procesore.
T: Power Optimized. Optimizirani procesori za kućnu upotrebu.
Q: Quad-Core. Označava procesore koji imaju 4 fizičke jezgre.
H: High-Performance Graphics. Označava procesore s boljim grafičkim modulom u sebi.
G: Include Discrete Graphics. Najčešća oznaka u procesorima za laptope jer označava da procesor dolazi s dediciranim GPU-om.
K: Unlocked. To znači da je procesor “otključan” i da ga možete overclockati iznad tvorničkih postavki.

Ako razumijete ova slova, odmah ćete znati što očekivati od procesora čim vidite njegovo ime, bez da morate čitati dodatne specifikacije. Ipak, prije kupovine je preporučljivo pročitati specifikacije koje možete naći na stranici ark.intel.com.

Hyper-threading

O broju fizičkih jezgri uvelike ovisi brzina procesora. 4 jezgre su sigurno brže od 2 jezgre. No, današnji moderni procesori rade malo drugačije, te dodatnu brzinu možete dobiti s virtualnim jezgrama koje se aktiviraju preko tehnologije koja se zove “Hyper-threading technology”.

Laički rečeno, hyper-threading dozvoljava jednoj fizičkoj jezgri da se ponaša kao dvije virtualne jezgre što znači da će raditi duplo brže nego što bi inače radila. Točnije, radit će paralelno dvije stvari.

Što znači da ako imate procesor s dvije fizičke jezgre, praktički imate 4 jezgre, dok s 4 fizičke jezgre imate 8 virtualnih. I opet onaj s više fizičkih jezgri ima i više virtualnih jezgri i tu vrijedi pravilo – što više to bolje.

Zanimljivo je da i3 i i7 serije procesora podržavaju hyperthreading, dok i5 ne podržava! Čak postoje neke naznake da će Intel odbaciti Hyper-threading na svim procesorima slabijim od i9. To znači da će jeftiniji procesori ostati bez ovog odličnog featurea u budućnosti.

Turbo boost

Intel Core i3 serija nema podršku za Turbo Boost, dok i5 i i7 po defaultu imaju podršku za Turbo boost. Sada se pitate vjerojatno što Turbo boost uopće jest? To je Intelova tehnologija koja dozvoljava procesoru da radi na većem taktu nego što inače radi kada za to ima potrebe. Odnosno kada aplikacija zahtjeva brži rad procesora, upali se Turbo boost koji ubrza rad istoga. To ćete osjetiti ako igrate igre, dok u “normalnom” radu vjerojatno nećete.

Osim video igri, Turbo boost se ponekad upali ako obrađujete video zapise jer postoji ponekad potreba za “dodatnom snagom”.

Cache size

Ono što razdvaja Intelove modele, osim Hyper-threadinga i Turbo boosta, je i tzv. Cache size. To je privatna memorija procesora u koju on sprema potrebne podatke i često ta memorija može biti “usko grlo” računala, odnosno usporavati ga.

Kao i kod klasičnog RAM-a, vrijedi pravilo – što više to bolje. Ako procesor mora ponavljati jednu radnju iznova, najčešće će spremiti sve potrebno u cache kako bi se brže određena radnja izvodila. Ako nema dovoljno mjesta, onda neće i svaki puta će procesor morati istu raditi ponovno što može usporiti računalo.
Najčešće, i3 procesor ima 3 MB cachea. i5 ima između 3 i 6 MB, dok i7 ima između 4 i 8 MB.

Intelova grafika: HD, UHD, Iris, Iris Pro ili Plus

Još otkad grafika dolazi integrirana s procesorom, to je vrlo važna stavka kod kupovine procesora. No, Intel je to malo zakomplicirao pa se često i korisnici nađu zbunjeni kada vide sve te oznake.

Sada, najčešće imate tri razine grafičkih modula koji dolaze s Intelovim procesorima: Intel HD, Intel Iris i Intel Iris Pro ili Iris Plus. Tako možete vidjeti modele kao što su Intel HD 520 ili Intel Iris Pro 580 … i tu počinje kaos s imenima.

Intel HD 520 je osnovni grafički chipset. Intel iris 550 je bolji od Intela HD 520 ali i dalje se radi o osnovnom modelu. Ali Intel HD 530 ima bolje performanse od Intel Irisa 550. S druge strane, Intel Iris Pro 580 je bolji od Intela HD 530.

Kako si najbolje to interpretirati? Nikako. Nemojte se previše obazirati na ovo i fokusirajte se na Intelov “naming” sustav. Ako ime procesora završava na “H”, znat ćete da je to model s odličnim grafičkim chipsetom. Ako ima oznaku “G” onda ćete znati da ima dedicirani GPU, a ne jedan od Intelovih GPU chipseta.

Što odabrati?

Generalno je lako odabrati jedan od tri procesora koji su na tržištu. Mi preporučujemo da uvijek idete na zadnju generaciju procesora, no unutar te generacije, morate napraviti još jedan odabir. Evo što se nudi i za koga su procesori napravljeni:

Intel Core i3: Napravljen je za osnovne korisnike i ekonomski su najbolje rješenje. Oni su odlični za korisnike koji žele pretraživati web, koristiti MS Office, družiti se s ljudima na društvenim mrežama i IM aplikacijama … nisu dobri za gamere i profesionalce.
Intel Core i5: To je procesor za “naprednije” korisnike. To su najčešće i korisnici koji žele balans između performansi i cijene. Dobri su za Gaming ako imaju “G” ili “Q” oznaku. Na njima možete raditi i neke naprednije stvari, programirati i slično.
Intel Core i7: Napravljen je za “power usere”. S njim bez problema možete multi-taskati, raditi paralelno hrpu stvari, imati otvoren web preglednik s puno tabova, te u pozadini imati otvorene i druge aplikacije. Ako trebate puno “konja pod haubom”, idite na ovaj model.

Većina ljudi ne treba i9 procesor

Vjerojatno ste primijetili da smo izostavili novi model procesora – i9. To je top-end, high-performance procesor koji ima mnogo više fizičkih jezgri (10 do 18 za desktope), te radi na ogromnim brzinama. Za veliku većinu korisnika, to nije potrebno niti ga mogu iskoristiti do kraja. Naravno, ne treba ni napominjati da je užasno skup i zahtjeva skupu matičnu ploču da biste ga uopće mogli “instalirati”.

i9 je koristan hardcore gamerima koji vole i streamati kako igraju igre, te one koji rade s obradom video i audio materijala. Za ostale je dovoljno dobar i i7 procesor, a mnogo je jeftiniji.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here