PočetnaInternetKorisne aplikacijeOd sada na Googleovim tipkovnica možete pisati - Morseovom abecedom

Od sada na Googleovim tipkovnica možete pisati – Morseovom abecedom


Google je u svoje GBoard tipkovnice (iOS, Android) implementirao “Morse code”, odnosno Morseovu abecedu. To je način komunikacije za osobe s određenim invaliditetom. Ako ne znate što je to, svakako pogledajte link koji smo stavili na “Morse code”. Ono što nas veseli je da će i osobe s invaliditetom moći koristiti pametne telefone i komunicirati s prijateljima i obitelji. Ono što vam mi savjetujemo je da naučite Morseoveu abecedu tijekom života, iako se nadamo da vam nikada neće zatrebati! No, nije ju loše naučiti.

Što je Morseova abeceda?

Morse code, odnosno Morseova abeceda je abeceda (kod) razvijen tijekom 19.-og stoljeća kako bi se mogle slati poruke preko električnih telegrafa. Niste mogli slati telegrafe kao što možete danas, nego ste mogli slati signale (točke i crtice), od kojih se Morseov kod zapravo i sastoji. Tijekom ovih 200 godina se Morseov kod koristio na mnogo načina, ali danas ga većinom koriste osobe s invaliditetom, točnije osobe koje ne vide i/ili ne čuju.
Morseovea abeceda se sastoji od serije točki i crtica koje su zapravo slova (A je “.-“, T je “-“, U je “..-” itd.)

Morseova abeceda na GBoardu

Google sada na svojim tipkovnicama GBoard nudi input metodu koja se zove “Morse code keyboard”. Taj projekt je razvijen u suradnji s Taniom Finlayson, koja je expert za ovakvu tehnologiju. Nažalost, dotična žena ima cerebralnu paralizu i zna važnost iste za relativno normalnu komunikaciju s drugim osobama.

Većina tipkovnica na pametnim telefonima se radi za masovnu upotrebu, odnosno za osobe koje ne trebaju pomoćnu tehnologiju i koje mogu koristiti standardne tipkovnice. To znači da one nisu prilagođene osobama s invaliditetom i Google je to ovako pokušao riješiti.
“Morse Code Keyboard” unutar GBoarda znači da umjesto QWERTY tipkovnice koristite Morseove znakove za pisanje poruka. Nakon toga će GBoard iste pretvoriti u riječi, odnosno rečenice.

Naučite koristiti Morseovu abecedu

Ako želite naučiti Morseovu abecedu, Google je razvio “Morse Typing Training game” (Android, iOS, desktop). Navodno biste kroz ovu igru mogli naučiti dotičnu abecedu kroz sat vremena. Sigurni smo da možete pogledati jednu epizodu serije manje i naučiti nešto novo. Ponavljamo, nadamo se da vam nikada neće trebati, no nije ju loše znati.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular