NAS ili po engleski Network Attached Storage je jako popularna opcija za proširiti svoju mrežu s mnogo prostora. No, NAS nije samo popularan kod malih ili srednjih poduzeća nego i kod “običnih” korisnika. Možete u računalu imati samo SSD koji vam je dovoljan za operativni sustav i aplikacije koje koristite, a sve podatke – posebice multimediju – možete pohranjivati na NAS, odnosno eksterni storage.

NAS je u biti komad hardvera koji spajate na mrežu, a u njemu se nalazi jedan ili više HDD-ova. Tako da cijela mreža, točnije svi na vašoj kućnoj mreži, mogu na NAS pohranjivati podatke i svima su dostupni. Osim ako ne odlučite da su dostupni samo vama.
NAS je odlična opcija jer u biti nije jako skupa.

Skupa je inicijalna investicija (op.a. par tisuća kuna), no pošto ga možete koristiti godinama i biti sigurni da su vaši podaci na sigurnome, to i nije tako skupo. U ovom tekstu ćemo se baviti osnovama centralnog storagea, odnosno NAS-a, pa ako se nikada niste susreli s ovime, ostanite s nama do kraja.

Postoje i gotovi NAS-ovi koje možete kupiti, no mi preporučujemo da ih sami složite. Nešto ćete naučiti, a i bit će jeftinije za vas.

Osnove


NAS je – najosnovnije rečeno – mini PC koji ima svoj OS, a glavna mu je funkcija pohrana i upravljanje datotekama. NAS u sebi može imati male diskove od par stotina GB, do hrpe diskova i kapaciteta većih od 15-20 TB. Ovisi o tome kakve su vam potrebe i koliko novaca želite uložiti u ovaj hardver. Za OS se ne brinite – najčešće ga dobijete s NAS-om i nećete se morati previše s time baviti. Bitnije je da u NAS stavite diskove i spojite ga na svoju lokalnu mrežu.

Kupnja NAS-a ovisi i o vašoj potrebi, odnosno što planirate raditi s njime. Ako planirate NAS koristiti kao centralno mjesto za vaše kućanstvo preko kojih ćete dijeliti “lagane” datoteke i slično, ne treba vam najjači i najskuplji model, niti ogroman kapacitet. Ako planirate na njega pohraniti hrpu serija, filmova, glazbe, te instalirati Plex kako bi računala spojena na njega mogla streamati multimediju, onda vam možda i treba nešto malo više od “entry modela”.

Zapravo, na NAS bi trebali gledati kao cloud storage kao što su OneDrive, GDrive, Dropbox … Jedina je razlika što vi brinete o hardveru i podaci su kod vas, a ne na serverima diljem svijeta.

Za cijenu smo rekli da jako varira, no svakako preporučujemo da pogledate kompanije kao što su Synology i QNAP koji imaju odlične NAS uređaje.

Gdje i kako početi?

Prvo što morate napraviti je vidjeti što vam treba, odnosno kakav NAS želite. Ako želite samo imati centralni storage na koji ćete pohranjivati multimediju i eventualno s NAS-a streamati glazbu, možete kupiti relativno jeftin NAS, kao što je Synology DS218. Ako želite nešto više, onda naravno raste i cijena sukladno tome.

NAS-ovi se najčešće razlikuju, osim u cijenu, po broju slotova za tvrde diskove, procesorskoj snazi, potrošnji energije i slično. Naravno, i u količini RAM-a s kojom dolaze. Rekli smo maloprije da je to zapravo “mini PC” kojeg spajate na mrežu. Postoje i NAS-ovi s kojima možete napraviti multimedijalni centar putem kojeg ćete streamati 4K filmove.
Generalno, NAS koji ima Intelov CPU i 1 GB RAM memorije je nešto što će većini korisnika biti dovoljno.

Nakon što odaberete NAS, još ćete morati odabrati par diskova i to je to. Nakon što imate sav potreban hardver, trebate instalirati diskove u NAS, te ga spojiti na mrežu (preko ethernet kabela na vaš router). Nakon toga možete pokrenuti NAS, te pričekati da NAS OS odradi svoje. Cijeli proces instalacije, barem kod Synology NAS-ova, ne traje više od 10-ak minuta.

Treba li vam NAS?

NAS pohranaRekli bismo da je danas NAS potrebniji nego ikad prije. Posebice ako nemate stolno računalo, nego laptop s jednim diskom i to SSD-om. Tada je NAS odlična opcija za čuvanje podataka, izradu sigurnosne kopije podataka s računala i slično. Složiti NAS nije problem. To je kao slaganje računala, samo što morate instalirati HDD-ove, sve ostalo će već biti složeno kada kupite NAS.

Ako vam treba dodatno mjesto i dosadili su vam eksterni diskovi koje stalno morate spajati na računalo i može lako prestati raditi (dovoljan je jedan manji udarac i to je to), onda razmislite o NAS-u. Mi ih koristimo već godinama i prezadovoljni smo njima. Kao cloud storage, samo što na njemu imamo terabajte slobodnog prostora.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here