PočetnaSoftverPosao i financijeTreba li Vlada u Hrvatskoj reći 'stop' Microsoftu?

Treba li Vlada u Hrvatskoj reći ‘stop’ Microsoftu?


Prošlih dana glavna vijest u Hrvata je bila dolazak tate-mate Microsofta Stevea Ballmera. Naveliko su se mediji raspričali o tom događaju i opisali taj događaj kao glavni event ovog tjedna. Nitko nije previše spominjao po što je Ballmer zapravo došao u Hrvatsku i kakve to ugovore Microsoft potpisuje s Hrvatskom.

U narodu se naveliko proširilo mišljenje kako je dolazak Stevea Ballmera sjajna prilika za Hrvatsku i kako je to odličan potez (nije narod kriv, mediji su to tako prikazali). A što sve stoji iza tog dolaska? Ballmer je došao u Hrvatsku, poklonio pola milijuna besplatnih Office 365 paketa studentima i učenicima. Ovo mnogi smatraju kao neki ‘big deal’, a zapravo i nije tako. Svatko od nas može s interneta skinuti programe otvorenog koda koji imaju licence i koji mogu raditi istu zadaću kao i gore spomenuti Office 365 paket.

Zašto se u državi Hrvatskoj uporno forsira Microsoft i njegov OS Windows? Mnogima ovo nije jasno i članovi zajednice otvorenog koda se pokušavaju boriti protiv toga, ali bezuspješno. Linux distribucije su besplatne i nude istu funkcionalnost kao i navedeni Windowsi. Cijena Windowsa je oko 1000 kuna po paketu (barem za osobnu uporabu), a Linuxi dolaze besplatno i uz to imaju i otvoreni kod tako da ih svatko može dograđivati po potrebi.

Microsoft CEO Steve Ballmer Opens 2012 Consumer Electronics Show

Zašto teta u državnom uredu treba Windowse, a ne može biti na Linuxima? Jadna teta u uredu jedva da zna otvoriti program u kojem radi cijeli dan tako da joj neka super jaka računala i druge funkcionalnosti ni ne trebaju. Sve što njoj treba je taj program u koji upisuje naše podatke i u kojem radi cijelog dana. Eventualno, treba joj i neki web browser da može otiči tu i tamo škicnuti na Facebook dal joj je susjed lajkao status koji je objavila ujutro kad je čekala da se napravi red na šalteru pa da počne raditi. I to je sve što njoj treba. To ona radi na Windowsima koji koštaju, ali isto tako može to i raditi na Linuxima.

Učenici i studenti također nisu primorani raditi u Windows okruženju. Dapače, oni su prisiljeni raditi na Windowsima. Njima to odgovara jer mogu tu i tamo prikratiti malo vrijeme programirajući nešto u Basicu, kada uzmu pauzu od igranja igirica na satu Informatike (nažalost, takvo je stanje u školama – djeca bi se samo željela igrati). Učenik osnovne škole uči u školi upisivati tekst u Word ili popunjava tabelu u Excelu, pa taj isti posao može raditi i u Windowsu i u Linuxu. Umjesto MS Worda može koristiti LibreOffice Writer, a umjesto MS Excela istu zadaću za njega može obavljati LibreOffice Calc (koji je besplatan).

linux_ili_windows_država

I što je zapravo Ballmer radio u Hrvatskoj? Iskreno, smatram da je prodavao maglu nama Hrvatima. Potpisao je nekakav ugovor s Vladom u kojem ni ne znamo što sve piše i uz to poklonio 500000 Office 365 paketa. Poklonio? Programe otvorenog koda, iste funkcionalnosti, možemo svakog dana skinuti s interneta potpuno besplatno i koristiti ih potpuno besplatno. Je li onda Ballmer zapravo nešto poklonio? Pa i nije! On zasigurno odlazi u Ameriku s ugovorom koji vezuje Hrvatsku za nekih par milijuna eura, a ovi poklončići samo su kap u moru.

Hoćemo li doživjeti da se u Hrvatskoj u narednim godina počne uvoditi softver otvorenog koda preostaje samo nagađati. Za sada je u to teško povjerovati jer smo upravo produbili suradnju s Microsoftom. Neke od europskih država počele su s uvođenjem softvera otvorenog koda. Neki dijelovi Španjolske i Švicarske počeli su u državne urede uvoditi takav free softver. Prve analize koje su provedene pokazuju da su uštede velike i prelaze granicu od 50% uštede. Nadamo se da će se trend uvođenja otvorenog koda nastaviti i da će pritom zahvatiti i Hrvatsku.

 


RELATED ARTICLES

4 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular