PočetnaHardverPeriferija6 odličnih prijenosnih punjača za prijenosna računala

6 odličnih prijenosnih punjača za prijenosna računala


Tražite način kako bateriju vašeg prijenosnog računala održati što dulje punom? Pitate se postoji li način kako povećati kapacitet vaše baterije? Želite li raditi iz kafića ili na plaži, no muči vas što vam se laptop jako brzo gasi zbog prazne baterije?

Baterija tehnološki naprednih uređaja još uvijek je najveći problem za koji znanstvenici nisu pronašli kvalitetno rješenje. U idealnom slučaju baterija laptopa ili pametnog telefona trebala bi izdržati nekoliko dana bez punjenja, no to je još uvijek samo san mnogih znanstvenika koji se bave tom problematikom. Istome se nadaju i mnogobrojni korisnici, koji bi željeli što duže uživati u radu na svojem uređaju, bez da moraju učestalo tražiti utičnicu i punjač.

Za sada o takvim stvarima i baterijama velikog kapaciteta možemo samo sanjati. Posljedično, moramo se na razne druge načine pobrinuti da imamo dovoljno kapaciteta baterije kako bismo riješiti ono što smo planirali. Moderna prijenosna računala imaju kvalitetne baterije čiji kapacitet može trajati i do 10 sati, no to se ubrzo smanjuje s mjesecima korištenja računala. Želite li bezbrižno raditi bilo kada i bilo gdje, na tržištu možete pronaći prijenosne punjače za laptop – koji će vam napuniti kapacitet baterije u bilo kojem trenutku.

Takvi su punjači popularni kod korisnika pametnih telefona i već ih više od 10 godina možemo pronaći na tržištu. No, rijetko koji korisnik prijenosnog računala zna da i za te uređaje postoje slična rješenja – koja mogu biti itekako od koristi. Konkretno, radi se o naprednim power bank uređajima koji imaju veće kapacitete i koji su karakteristikama prilagođeni punjenju laptopa.

Danas ćemo predstaviti 6 takvih prijenosnih punjača za laptop koje se svakako vrijedi nabaviti. Neki će možda pomisliti kako je rezervna baterija rješenje problema, no valja imati na pameti da su takvu punjači univerzalni – i mogu se koristiti s više različitih prijenosnih računala. Da ne duljimo, u nastavku slijedi lista odličnih prijenosnih punjača za prijenosna računala:

Jackery 20,800 mAh Portable Charger

Punjač najmanjeg kapaciteta koji ćemo danas predstaviti nosi naziv Jackery 20,800 mAh Portable Charger. Kao što mu i samo ime kaže, ovaj prijenosni punjač ima kapacitet od 20.800 mAh, što je dovoljno za nekoliko punjenja manje zahtjevnih uređaja. Za razliku od ostalih uređaja s naše liste, ovaj se punjač također razlikuje i po samom dizajnu – koji možda i nije najpogodniji za one koji bi punjač voljeli staviti u neki malen rubni dio ruksaka.

Zanimljivo, kompanija koja proizvodi ovaj prijenosni punjač naglašava kako je upravo ovaj uređaj kao stvoren za sve putnike i kampere – koji vrijeme vole provoditi u prirodi. Pozitivna strana ovog prijenosnog punjača jest to što podržava punjenje MacBook i Microsoft Surface uređaja. Dakako, moguće je i punjenje svih ostalih prijenosnih računala kao i raznih drugih tehnoloških naprava.

Jackery 20,800 mAh Portable Charger nudi iznimno brzo punjenje koje je moguće obaviti putem raznih priključaka koji se nalaze na bočnoj strani. S obzirom na kapacitet mogli bismo zaključiti kako je ovaj uređaj pogodniji za punjenje pametnih telefona, a proizvođač kaže kako će iPhone i Samsung telefone napuniti minimalno 6 puta prije nego što mu zatreba novo punjenje. Jackery 20,800 mAh Portable Charger je obogaćen raznim sustavima zaštite pa tako ne morate brinuti da će se uređaj pregrijati, ali vas isto tako lišava brige oko ‘pretjeranog’ punjenja uređaja.

 

MAXOAK Power Bank for Laptop & Notebook

MAXOAK Power Bank je prilično moćna vanjska prijenosna baterija koja će vam omogućiti bezbrižno punjenje i to čak nekoliko puta. Ova prijenosna baterija ima veliki kapacitet od čak 50.000 mAh, što u teoriji znači da svoje uređaje možete puniti puno puta – bez da se ukaže potreba za punjenjem ove prijenosne baterije. MAXOAK Power Bank ima 6 izlaza za punjenje što znači da u jednom trenutku možete puniti više različitih uređaja.

Jedan od priključaka nudi vam 20V i 3A – što je idealno za punjenje prijenosnih računala. Drugi utor na raspolaganje vam stavlja 12 volti i 2.5 ampera, a tu su i dva puta po dva porta za 5V – 2.1A te 5V – 1A. Ono što je posebno zanimljivo kod ove prijenosne baterije jest činjenica da nije velikih dimenzija, što olakšava prenosivost – a tome pridonosi i relativno mala težina.

Kada pričamo o punjenju laptopa valja naglasiti kako vam MAXOAK Power Bank na raspolaganje stavlja čak 14 različitih priključaka pomoću kojih možete puniti bateriju prijenosnog računala. Problem može predstavljati što nećete biti u mogućnosti puniti Apple računala ili računalo koje ima USB-C utor. Savjetujemo da prije nabavke provjerite odgovara li vama ovaj prijenosni punjač jer kapacitetom i mogućnostima punjenja ćete svakako biti oduševljeni.

PowerOak Laptop External Battery Charger

PowerOak Laptop External Battery Charger je još jedan prijenosni punjač koji se može pohvaliti ekstremno velikim kapacitetom od čak 50.000 mAh. Dimenzijama je uređaj prilično sličan svim ostalim uređajima koje danas predstavljamo, no nešto je teži u odnosu na konkurenciju. Zbog svojeg kapaciteta ovaj je uređaj idealan za putnike koji obožavaju istraživanja, ali valja naglasiti kako zbog svoje voltaže ne smije u avion – odnosno neće proći pokraj kontrole na aerodromu.

Proizvođač ovog prijenosnog punjača naglašava kako možete biti sigurni da će punjač osigurati brzo punjenje, ali i kako neće doći do pregrijavanja ili pretjerane napunjenosti uređaja. Sama baterija uređaja testirana je na razne uvjete i prema navodima proizvođača ovaj prijenosni punjač otporan je na požar i hrđanje. Posebno dizajnirano kućište trebalo bi osigurati da uređaj i nakon mnogobrojnog korištenja izgleda besprijekorno.

PowerOak Laptop External Battery Charger korisniku nudi 6 izlaznih portova različite voltaže pa se mogu puniti uređaji različitih karakteristika. Za laptope na raspolaganju imate izlaz od 20V i 5A, digitalne kamere mogu se koristiti izlazom od 12 V i 2.5 A, dok su za pametne telefone na raspolaganju izlazi od 5V/2.1A te 5V/1A. Na raspolaganju su vam i različiti priključci za prijenosna računala, njih čak 14 – a svi popularni brendovi su pokriveni priključcima (npr. Samsung, Lenovo, ASUS, Dell, itd).

 

RAVPower USB-C Power Bank

Jedan od najjeftinijih prijenosnih punjača (barem na našoj listi) jest RAVPower USB-C Power Bank. Ovaj prijenosni punjač možda vas neće impresionirati svojim punilačkim sposobnostima, ali ima neke karakteristike koje bi se mogle svidjeti manje zahtjevnim korisnicima. Prije svega, spomenuti ćemo kvalitetno dizajnirano kućište koje je otporno na vodu pa ne morate brinuti hoćete li ili ne svoj prijenosno punjač polijati koktelom ili će pokisnuti na kiši.

Uređaj ima nešto manju snagu i u mogućnosti je isporučivati 30W konstantno pa morate prije kupnje razmisliti da li vam je takvo što dovoljno za vaše potrebe. Kapacitet ove prijenosne baterije iznosi 26.800 mAh što je sasvim zadovoljavajuće, a i brzo će se napuniti kada ispraznite kapacitet do kraja. Proizvođač kaže kako je ovaj kapacitet sasvim dovoljan da napuni iPhone i MacBook 10 puta, a za Android uređaje može postići oko 6 punjenja.

Na kućištu uređaja nalazi se LED indikator koji korisniku u svakom trenutku pokazuje stanje prijenosnog punjača, odnosno uvijek znadete koliko još kapaciteta imate za potrošiti. Za kraj ćemo još samo spomenuti kako ovaj prijenosni punjač može puniti i pametne telefone zahvaljujući 2.4A USB utoru te se nameće kao dobra i jeftina solucija za prijenosno punjenje tehnoloških uređaja.

 

ChargeTech Portable AC Battery Pack

ChargeTech je malena kompanija, koja je naumila napraviti najbolji prijenosni punjač za laptope. Iako u tome možda i nisu u potpunosti uspjeli, svojim marketinškim potezom primamili su korisnike – što je rezultiralo dobrim prodajnim rezultatima. Inače, kompanija ChargeTech svoj je ‘najbolji’ prijenosni punjač napravila zahvaljujući Indiegogo kampanji koju su pokrenuli. Tom su kampanjom uspjeli privući čak 450.000 dolara investicija – što je poprilična svota za prijenosni punjač.

Rezultat cjelokupne kampanje na Indiegogo platformi jest kvalitetan prijenosni punjač koji može puniti različite tehnološke uređaje – ovisno o potrebama korisnika. Što se tiče dimenzija, ChargeTech Portable AC Battery Pack ima 7.5 x 5.2 x 1 inča i prilično je malene težine – što znatno olakšava prenosivost ovog punjača.

Kapacitet baterije iznosi 27.000 mAh što nije među najvećim brojkama koje ćemo danas prikazati, ali je svakako respektabilno. Prema nekim procjenama ovaj punjač može napuniti nekoliko različitih uređaja i tada je potrebno njegovo punjenje. Podržava punjenje uređaja do 85 watta pa je potrebno pripaziti da vaši uređaji nisu jači od te brojke. Uz AC izlaz za punjenje laptopa i digitalnih kamera, ovaj punjač ima i dva USB izlaza jačine 2.4A. Na rubu uređaja nalazi se LED indikator koji korisniku jasno ukazuje na to koliko je punjač napunjen, odnosno koliko se još punjenja njime može obaviti.

Anker PowerCore+

Anker PowerCore+ je zanimljiv prijenosni punjač koji će veseliti sve koji su u potrazi za USB-C punjačem. Upravo je posjedovanje ovog izlaza važan kriterij za odabir ovog prijenosnog punjača, a krasi ga i lijepo dizajnirano kućište – što će osvojiti mnoge korisnike na prvi pogled.

Ovaj prijenosni punjač ima kapacitet od 26.800 mAh, što je sasvim zadovoljavajuće i udovoljit će potrebama većine korisnika. Sjajna je informacija da ćete zahvaljujući ovom punjaču moći napuniti gotovo sve vrste uređaja – od laptopa, preko pametnih telefona pa sve do Nintendo Switch konzole. Zahvaljujući USB-C izlazu ovaj će punjač biti od koristi svima koji se služe MacBook računalima – iako njegov kapacitet nije dovoljan za nekoliko usporednih punjenja.

Korisnici na raspolaganju imaju USB-C porta, ali isto tako i USB-A, a izlazna snaga iznosi 30W. Moguće je koristiti i izlaz od 5V koji pruža 3A, što je sasvim zadovoljavajuće za korisnike pametnih telefona i nekih manjih prenosivih uređaja. Cijena uređaja kreće se oko 1.000 kuna što i nije mala svota, ali ćete zahvaljujući nabavci ovog uređaja bezbrižno koristiti gotovo sve vrste tehničkih uređaja.

 

Zaključak

Lista iznad samo je djelić onoga što se sve nudi na tržištu prijenosnih punjača. Dakako, ponuda je još obilnija u sektoru punjača za pametne telefone, no ni sektor za računala ne zaostaje puno.

Tražite li način kako vaše prijenosno računalo što duže održati na životu i raditi bez brige o napunjenosti baterije – prijenosni punjači sjajno su rješenje. Odaberite prijenosni punjač koji dogovara vašim željama i potrebama, ali i budžetu koji imate na raspolaganju. Iznad imate listu odličnih punjača, a na vama je da odaberete onaj koji vam najviše odgovara.

Piše: M.Ž.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular