Microsoft je krajem prošlog tjedna na službenom blogu predstavio novi Windows 10 Preview u kojem su objavljene sve promjene i novosti koje nas očekuju izlaskom najnovijeg Windows 10 update-a. Windows 10 Preview nosi broj 16215 i testna je verzija za nadolazeći Windows 10 Fall Creators Update koji je najavljen za jesen, najvjerojatnije rujan.

Po svemu sudeći čekaju nas brojna poboljšanja, počevši od početnog izbornika, Akcijskog centra, Edgea i Cortane pa sve do različitih postavki, mogućnosti, fontova i mnogočeg drugog. U nastavku donosimo pregled najvažnijih promjena.

 

Novi dizajn za početni izbornik i Akcijski centar

Sa novim update-om dolazi i novi dizajn za početni izbornik i Akcijski centar kojeg su u Microsoftu nazvali Fluent dizajn, a koji je nasljednik popularnog Metro dizajna.

Novost je i to što ćete početnom izborniku moći podešavati veličinu, dok je do sada bila moguća samo jedna zadana veličina.

Akcijski centar imat će odvojene tabove za aplikacije (slika ispod) poput Skypea i Twittera, te za važne updatove, upozorenja i slično. Naravno, i dalje ćete sve notifikacije moći prilagođavati u Postavkama.

 

windows 10 update

 

Nove mogućnosti u Edge-u

Microsoft Edge dobit će nekoliko novih mogućnosti, a jedna od njih je dodavanje zabilješki u EPUB knjigama naglašavajući tekst bojama, podcrtavanjem ili dodavanjem komentara. Sve što trebate je odabrati tekst i izabrati željnu opciju u izborniku.

Također, napokon ćete imati i mogućnost postavljanja Full Screen-a u Edgeu jednostavnim pritiskom F11 na tipkovnici.

 

Prikvačite omiljene web stranice na taskbar

Ova opcije se vraća, te će ponovno biti moguće prikvačiti omiljene web stranice na taskbar. Sve što trebate je otvoriti postavke u pregledniku i kliknuti na ‘Prikvači na taskbar’, a željena stranica će biti vidljiva na taskbaru sa svojom pripadajućom ikonom.

 

windows 10 ažuriranje

 

Nova razina Cortana podsjetnika

I Cortana doživljava ‘makeover’, a jedno od najvećih poboljšanja je to što će odsad pomagati korisnicima u kreiranju podsjetnika slikanjem fotografije (postera, flyera, itd.) eventa. Ovo funkcionira vrlo jednostavno, kada uslikate poster ili flyer eventa Cortana će vas upitati da li želite napraviti podsjetnik za taj event.

Uz ovu opciju više nećete propustiti nijedan važan događaj. Važno je naglasiti da ona prvotno ipak neće biti dostupna za naše tržište.

 

Pronađi moju olovku

Ovo je nova opcija koja vam pokazuje mjesto na kojem ste zadnji put bili kada ste koristili olovku na svom računalu/tabletu, a biti će vrlo korisna onima koji često gube stvari. 😊 Također, sa olovkom ćete moći direktno ‘skrolati’ sadržaj, te će vam pružati više kontrole nad selekcijskim procesom.

Naveli smo neke od većih promjena, no tu je još mnoštvo manjih, poput naprednog podešavanja boja HDR ekrana, nove prečice za unošenje emotikona, bolje glasovne podrške za diktiranje teksta na engelskom i kineskom. Ukoliko vas zanimaju sve promjene možete ih pronaći na blogu Microsofta OVDJE.

Na kraju ćemo spomenuti kako je Microsoft potvrdio to da će svake godine predstaviti po dva velika update-a. Ove godine je u travnju izašao Windows 10 Creators, a kao što smo na početku spomenuli drugi nas očekuje na jesen.

 

 

Piše: K.I.

Komentiraj