Mozilla Firefox trenutno je vrlo dobro stojeći web browser. U posljednjih nekoliko godina dominaciju na tom području preuzeo je Google Chrome, dok je najveći gubitnik postao Internet Explorer. Mozilla je nekako unazad nekoliko godina održala svoj status i nije se njena pozicija odnosno broj korisnika nije se drastično promijenio.

Ono što se dosta često mijenja kod Mozille jest verzije sustava koje u svojoj svakoj novoj varijanti dobivaju razne nadogradnje i poboljšanja. Korisnici prepoznaju taj trud i spremni su nagraditi Firefox privrženošću. No, kod te privrženosti nastaje jedan problem, posebno u slučaju ako ste vlasnik pametnog telefona s iOS sustavom. U tom slučaju trenutno ste onesposobljeni koristiti vaš omiljeni web browser na svojem prijenosnom pametnom uređaju. Naime, Mozilla Firefox do sada nije imala verziju aplikacije za korištenje na iOS sustavu iz razloga što nisu htjeli prihvatiti pravila koja nalaže Apple. Ipak, čini se da su se u Firefox-u predomislili i prihvatili ono što Apple zahtjeva jer se ovih dana bilo moguće prijaviti na beta testiranje aplikacije za iOS sustav.

Da bi preglednik stigao na Apple tržnicu aplikacijama potrebno je da koristi navedeni engine koji je Apple propisao. Do sada su korištenje toga u Firefoxu odbijali, no ipak su u konačnici odlučili kako će prihvatiti uvjete jer propuštaju veliki broj korisnika ne imanjem aplikacije za iOS. Tako je nastala Mozilla Firefox za iOS koju će ovih dana mnogi beta testeri moći isprobati i predložiti neke izmjene ako je to potrebno. Budući da se za beta testiranje prijavio veliki broj ljudi, Firefox je jednostavno morao stopirati prijave tako da se više nije moguće prijaviti.

Nakon što prođe faza testiranje vrlo vjerojatno pojavit će se i službena verzija Mozille na Apple trgovini. Kako će izgledati i funkcionirati aplikacija nije nam još poznato, samo znamo da će za instaliranje iste biti potrebno imati najmanje iOS 8.

FOTO: iculture.nl

Komentiraj