Iako izuzetno olakšavaju svakodnevne poslove, računala istovremeno mogu biti i ogromna distrakcija. Teško je sjesti i pisati članke, lektire, seminarske radove itd. uza sve te silne mogućnosti koje nam se pružaju, a ponekad i nameću. Svako malo provjeravamo Facebook i programe za chat, slušamo glazbu, čitamo e-mailove i radimo još dosta toga.

Čak su i sučelja programa za obradu teksta postala toliko šarena da i to pomalo ometa pozornost. Upravo stoga odlučili smo predstaviti nešto drugačiju vrstu uređivača teksta, specijaliziranu za pružanje radne okoline bez ometanja, takozvani “distraction-free” ili minimalistički tekst editori, kako više ništa ne bi stajalo između vas i vašeg rada.

DarkRoom

Prvi kandidat za uređivanje teksta bez ometanja jest DarkRoom (http://they.misled.us/dark-room). Opcijama je siromašniji u odnosu na ostale aplikacije koje ćemo opisati, pa predstavlja pravi izbor za korisnike koji teže minimalizmu.

Pri prvom pokretanju programa dočekat će vas samo crni ekran i kursor te četiri tipke za navigaciju koje se nalaze s desne strane ekrana. Iako je očito da se radi o tipkama za navigaciju, na nekim računalima ne iscrtavaju se kao strelice, već kao nasumična slova i oblici, što može izgledati zbunjujuće i sakriti njihovu funkciju.

jednostavni tekst editor

 

Sučelje u DarkRoomu zapravo ni ne postoji budući da se sve radi preko tipkovničkih kratica. Do njih možete doći tako da pritisnete tipku F11 i potom proučite uobičajene izbornike (File, Edit, View itd.) u kojima su kraj svake radnje navedene i pripadajuće kratice. U opcijama možete podesiti boju teksta i pozadine, kao i njezinu prozirnost, font, margine te sakriti tipke za navigaciju, ako vam i one smetaju.

Ono bez čega se pri pisanju radova u pravilu ne može i dalje je prisutno unatoč minimalizmu kojemu se program priklonio – riječ je o brojaču znakova i riječi koji je dostupan u izborniku View.

WriteMonkey

Sljedeći program je WriteMonkey, a dostupan je na adresi www.writemonkey.com. Kao i DarkRoom, u potpunosti je besplatan, a može se pohvaliti svom silom opcija. Na prvi pogled dočekat će vas isto “sučelje” kao i u DarkRoomu, ali već desni klik miša na bilo koji prazan dio radne površine otkrit će izbornik natrpan opcijama. Za početak predlažemo da proučite izbornik Preferences.

WriteMonkey ne škrtari opcijama podešavanja, tako da je moguće podesiti gotovo sve – od boje teksta i pozadine, sve do provjere pravopisa, zamjene teksta, ispisivanja na pisač i obavijesti da je baterija u vašem prijenosniku skoro prazna.

Typing Sounds zgodna je opcija do koje možete doći putem kartice Misc u izborniku Preferences, a uključuje simuliranje zvukova tipkanja na starom pisaćem stroju, no dostupne su i neke druge teme. Iako će vam možda sve to zvučati beskorisno, mnogi tvrde da im to zapravo povećava fokus na rad i djeluje opuštajuće, pa vrijedi probati.

Još jedna potencijalno korisna funkcija je Progress, a nalazi se u izborniku odmah iznad Preferences. Ondje možete namjestiti brojač koji će pratiti vaš rad na tekstu i u stvarnom vremenu ispisivati koliko još posla imate do kraja. Ograničenje može biti broj znakova, riječi, ali i vrijeme, a sve to odlično djeluje kao motivacija za rad i oslobađa vas od konstantnog ručnog provjeravanja duljine teksta.

minimalistički tekst editor Writemonkey

 

Uz grafički prikaz napretka (koji možete uključiti pod Preferences – Screen Elements – Visual progress bar) vrlo je lako i zabavno pratiti kako napredujete s pisanjem teksta. Naravno, uključivanje previše elemenata na ekranu narušava svrhu aplikacije za pisanje bez ometanja, no sami procijenite što vam olakšava rad, a što odvlači pozornost i ne služi ničemu.

Niste li sigurni što znači neka riječ, označite je i kroz izbornik dostupan na “desni klik” označite Lookups i servis preko kojega želite provjeriti riječ. U izborniku Lookups navedeni su svi dostupni servisi, kao i njihove kratice. Sve servise i kratice možete prilagoditi svojim potrebama u okviru Preferences, pod karticom Lookups.

Na kraju treba pohvaliti i službenu stranicu koja je prepuna informacija, savjeta i trikova na temu kako pojednostaviti i unaprijediti rad u WriteMonkeyju.

FocusWriter

Posljednji uređivač koji predstavljamo zove se FocusWriter (http://gottcode.org/focuswriter), dostupan je za sve tri najveće platforme, a po opcijama nalazi se u zlatnoj sredini između DarkRooma i WriteMonkeyja.

Za razliku od njih FocusWriter ima izbornik koji se pojavljuje kada približite strelicu miša vrhu ekrana, a ono po čemu se vizualno najviše razlikuje jest to da omogućuje postavljanje slike kao pozadine.

besplatni tekst editor FocusWriter

 

Uz gornji izbornik postoji još jedan na dnu ekrana koji pruža informacije o duljini teksta, koliko ste daleko od zacrtanog dnevnog cilja (podešava se u prozoru Preferences) i pregled trenutno otvorenih dokumenata putem kartica.

Jedino što po funkcionalnosti FocusWriter izdiže iznad WriteMonkeyja jest podrška za RTF datoteke, dok su DarkRoom i WriteMonkey ograničeni na TXT datoteke. Ako koristite Linux, upozoravamo da u trenutku pisanja ovoga teksta PPA nije funkcionirao, pa je za instalaciju potrebno posjetiti FocusWriterovu Launchpad stranicu (hiperveza dostupna na FocusWriterovoj službenoj stranici) te paket ručno preuzeti i instalirati.

Tražite online soluciju? Evo dobar Writer

Ako smo vas imalo uspjeli zainteresirati programima ovog tipa, možete ih isprobati i bez potrebe za njihovom instalacijom budući da postoje i više nego solidna online rješenja, od kojih izdvajamo Writer (http://writer.bighugelabs.com).

Nešto je ograničeniji mogućnostima (zanimljivo, po tome čak i nadilazi opisani DarkRoom), ali istovremeno nudi i neka zgodna rješenja kao što su spremanje u PDF, ispisivanje, pa i izravno slanje na neke blogerske servise i e-mail. S druge strane, uzmite u obzir da je Writer ipak online alat, pa je ograničen pristupom Internetu.

online tekst editor

 

Ako vam se svidi rad u ovakvom okruženju, svakako preporučujemo isprobavanje rješenja koje smo predložili u glavnom tekstu.

Piše: K.P.

Komentiraj