Gubitak podataka je uvijek bolan, pogotovo kada dugo ne radite sigurnosnu kopiju podataka, pa izgubite važne podatke. No, kada se to dogodi na računalu ili laptopu, proces je prilično jednostavan. Skinete na USB stick neki softver za vraćanje podataka, pokrenete ga i nadate se da će vratiti sve što ste izgubili.

No što je sa iPhoneom, iPadom i ostalim iOS uređajima? Tu je već malo kompleksnija situacija jer je Apple postavio određene restrikcije i ne možete tek tako vratiti podatke. Sva sreća, postoji softver koji se zove iMyFone D-Back (Recovery) s kojim je vraćanje podataka jako lagano i brzo. Usudili bi se reći možda i najlakši način vraćanja podataka, ako uzmete u obzir slične softvere koji se nude. U ovom tekstu ćemo vam pokazati koje mogućnosti ovaj softver ima, kako ga instalirati i koristiti i što sve možete vratiti. Spoiler alert – možete vratiti gotovo sve podatke koje ste izgubili.

 


 

iMyFone

iMyFone je kompanija koja je nastala 2015.-e godine i koja se specijalizirala u izradi softvera za iOS uređaje koji uključuju i vraćanje podataka, ali i razne druge softvere. Već sada imaju preko 2 milijuna zadovoljnih korisnika što dovoljno govori o kvaliteti softvera kojeg rade.

Softver kojim ćemo se mi pozabaviti danas je D-Back Recovery – premium softver za iPhone i iPad korisnike. Kada kažemo premium, mislimo na to da se softver plaća, no vrijedi svake kune. Ili centa – kako želite. Kada kupite licencu, ona vam vrijedi doživotno tako da jednom platite, a zauvijek koristite. Uz to, koliko dobrih stvari ovaj softver nudi, smatrajte to dobrom investicijom.

Ukoliko ne platite licencu, možete probati trial verziju, no ona vam ne nudi mogućnost samog vraćanja podataka. Moći ćete vidjeti što softver nudi, skenirati uređaj u potrazi za određenim podacima i slično, ali nećete imati opciju “recover” koja bi te podatke i vratila.
Softver može prepoznati i vratiti datoteke sa 22+ različite ekstenzije što znači da prepoznaje praktički sve multimedijalne podatke koje koristite na svojim iOS uređajima – od “običnih” dokumenata do kontakata, poruka, glazbe, videa … praktički sve što poželite.

 

 

Instalacija

Sama instalacija je relativno jednostavna. Softver možete instalirati na Windowse i na Mac OS, samo odaberite željenu verziju na njihovoj web stranici. Na web stranici odmah možete kupiti i licencu, ali to možete i kroz sami softver. Instalacija traje svega nekoliko sekundi i to je to. Spremni ste za korištenje ovog softvera.

Kada ga otvorite vidjeti ćete zapravo da je vrlo jednostavan i user friendly. Sve se radi preko nekoliko gumbi ili odabirom opcije iz glavnog menija. Mogli bi reći da je sve zamišljeno u stilu: Select – Scan – Recover! Odnosno, odaberi, skeniraj i vrati ono što ti treba. Konkurentski softveri su malo kompleksniji, ali nema potrebe za nekom kompleksnošću. Zašto? Zato jer su iOS uređaji sami po sebi jednostavni, pa zašto bi softver za vraćanje podataka bio kompleksan?

 

 

Glavne mogućnosti

Glavne značajke ovog softvera su slijedeće:

  • Kompatibilnost i pouzdanost – Ovaj softver je u potpunosti kompatibilan sa svim iOS uređajima. Od iPhonea do iPada i iPoda i odlično radi s njima.
  • Preview funkcija – D-back dolazi sa odličnom “preview” funkcijom, što znači da prije nego odlučite vratiti podatke, možete pogledati te podatke i odabrati što želite vratiti, a što ne.
  • Smart recovery opcija – Ovo je najbolja opcija za početnike. Ako niste upoznati sa ovakvim alatima, samo odaberite skeniranje uređaja i nakon toga vratite podatke. Jednostavno i brzo!
  • Dostupnost i sigurnost – Ono što izdvaja ovaj softver od ostatka je mogućnost vraćanja podataka – osim iz samog uređaja – iz iCloud ili iTunes backupa. Sve podatke koje vratite biti će originalne kvalitete.
  • Screencast & Looped Recovery opcija – Ne brinite ako vam se uređaj brickao ili se oštetio prilikom bootanja. D-Back vam nudi mogućnost da brzo i efikasno dođete do podataka i ako mobitel nije u najboljem stanju, te da ga popravite ako za to postoji šansa. Ako imate kakvih izlgeda popraviti mobitel, onda je to s ovom opcijom i s ovim softverom.
  • Odličan dizajn za lakše korištenje softvera
  • Optimiziran preview prikaza nađenih podataka (posebice za Whatsapp, WeChat, Viber, Skype …)

 

Kako vratiti podatke

Vraćanje podataka se odvija u svega par koraka i vrlo je jednostavno:

1) Pokrenite iMyFone D-Back i odaberite opciju jednu od opcija iz menija s lijeve strane (npr. Recover from iOS device)

2) Odaberite koje podatke želite naći i vratiti.

3) Aplikacija će vas tražiti da spojite uređaj. Kada ga spojite, aplikacija će ga automatski prepoznati ili ćete morati na samom uređaju stisnuti “Trust” kada vas uređaj pita da li vjerujete aplikaciji.


4) Stisnite Scan i čekajte dok softver pretraži vaš uređaj


5) Odaberite podatke koje želite vratiti i stisnite Recover

 

Vrlo, vrlo jednostavan i brz način vraćanja izgubljenih podataka. Ovaj primjer pokazuje jednostavno vraćanje podataka sa uređaja, ali isto tako ćete jednostavno vratiti podatke iz iClouda ili iTunes backupa, ali i popraviti iOS.

Ako se dogodi situacija da ne možete bootati uređaj iz nekog razloga (beskonačno se vrti boot screen, imate crni ekran i slično), odaberite opciju “Fix iOS system” i slijedite upute na ekranu. Wizard će vas voditi korak po korak i na kraju ćete opet imati funkcionalan uređaj.

Što reći za kraj? Ako imate iOS uređaj, ovo je softver koji morate imati pri ruci. Uvijek je korisno imati ovakav alat jer se podaci znaju izgubiti, znamo ih slučajno obrisati i slično, a onda ih je teško vratiti. iMyFone se potrudio da napravi vrlo dobar softver sa user friendly sučeljem. Definitivno naša preporuka!

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here