Android sustav s godinama se pretvorio u pravog lidera za tržištu operativnih sistema za pametne telefone i razne druge nosive uređaje. Iako Apple ostvaruje sjajne prodajne rezultate, svima je jasno da je Android daleko više zastupljen na tržištu jer se nalazi na ogromnom broju pametnih telefona. Da bi Android funkcionirao kako su to korisnici zamislili zaslužan je Google Play Store, odnosno trgovina raznoraznim aplikacijama.

Prvi puta Play Store pojavio se dana 6. ožujka 2012. godine i već je tada bilo svima jasno da će postati jedno od središnjih mjesta za nabavku kvalitetnih aplikacija. No, Play Store s godinama je stasao u puno više od trgovine aplikacijama, jer danas nudi pregršt mogućnosti kako razvijateljima aplikacija, tako i onima koji aplikacije koriste.

Ovih je dana dakle Google Play Store proslavio svoj 5. rođendan i to vrlo uspješno. Tom je prilikom ekipa zadužena za njegovo održavanje odlučila prezentirati neke rezultate poslovanja.

No, za razliku od drugih koji svoje poslovanje ocrtavaju u financijskim izvještajima, ekipa Play Storea odlučila je svijetu obznaniti koje su to najpopularnije aplikacije i igre koje su se prodavale ili besplatno dijelile na ovoj velikoj trgovini aplikacija.

pandora internet radio

 

Najpopularnije aplikacije na Play Store-u:

Facebook
Facebook Messenger
Pandora Radio
Instagram
Snapchat

candy-crush-saga

 

Najpopularnije igre na Play Store-u:

Candy Crush Saga
Subway Surfers
Temple Run 2
Despicable Me
Clash of Clans

Što se tiče aplikacija u popisu najpopularnijih, nimalo ne čudi što je Facebook na prvom mjestu, a uz njega i Messenger, Instagram i Snapchat. Zanimljivo je samo kako se uspio u top 5 najpopularnijih aplikacija ubaciti Pandora radio. Uz pametne algoritme Pandora prati što lajkate na FB, pa vam nudi sugestije za slušanje glazbe koje su najprikladnije vašim afinitetima i ukusu.

Što se tiče igirca, najpopularnije su dječje igrice, što nam govori da se odrasli više vole igrati na svojim računalima ili konzolama, dok mlađa populacija tinejdžera više voli mobilnost i ne smetaju im previše mali ekrani.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here