Veliki dio pažnje za vrijeme Mobile World Congressa u Barceloni bio je posvećen 5G mrežama i budućnosti koje nam takve mreže mogu osigurati. Tržište koje će se otvoriti ovom migracijom na mreže nove generacije bit će ogromno i stoga ni ne čudi tako veliki interes za tim segmentom.

Jasno je kako 5G mreže postaju pojam sve bliži običnom čovjeku i kako će one zacrtati jedan novi putu u budućnosti. Telekom operateri polako se odriču 2G i 3G mreža, a okreću se budućnosti koja će biti sve samo ne uobičajena.

Prema nekim nagađanjima 5G mreže mogle bi postati standard u nekim zemljama već tijekom 2019. godine. Mnogi predstavnici telekom operatera zamolili su Europsku Uniju da im izađe u susret ta da što je prije moguće pribavi potrebnu dokumentaciju i popravi postojeće zakonodavstvo kako bi proces migracije na 5G mreže mogao biti obavljen što prije i što kvalitetnije. S obzirom na to da EU izlazi u susret kada se radi o napretku i digitalizaciji društva, ne sumnjamo da ću uslišiti njihove vapaje.

No, ono što je bilo još zanimljive jest interes predstavnika auto industrije prilikom predstavljanja 5G mreža. Mnogi su predstavnici automobilske industrije prisustvovali ovom sajmu, jer nije sporno kako se autoindustrija ekstremno brzo prilagođava tehnologiji i trendovima.

Moderni pametni automobili koji polako stasaju u tvornicama gotovo svih auto kompanija, bit će prikopčani na internet kako bi što efikasnije i kvalitetnije vozili svoj korisnike na odredišta. Autoindustrijalci teže na kvalitetnom opcijom kada je u pitanju povezivanje jer u budućnosti žele imati automobile koji će moći komunicirati međusobno i koji će obrađivati hrpetinu informacija.

Stoga, 5G mreža javlja se ovdje kao idealno rješenje, pa ne vrijedi isključiti i nagađanja kako će i oni sudjelovati u sufinanciranju projekta migracije na ovu ultra brzu internet vezu.

 

 

Piše: D.Ž.

Komentiraj