Prema mnogim nagađanjima, očekuje se da će u rujnu ove godine Apple izaći na tržište sa svojim najnovijim iPhone uređajima. Kao što se ta dobrim konjem diže velika prašina tako se i za novim iPhone modelima može pročitati mnoštvo špekulacija i izvješća o nadolazećem iPhoneu, uključujući i njegov redizajnirani izgled i sve nove značajke.

U svakom slučaju veliki pritisak je i na Appleu, jer ne zaboravimo ovo je deseta obljetnica od prvog iPhonea, pokrenutog 2007. godine, a očekuje se da će tvrtka imati neke velike planove za obilježavanje ove jubilarne prigode.

Analitičari Wall Streeta se nadaju kako će novi iPhone uzdrmati tržište mobilnih telefona i vinuti Apple-ove dionice na još višu razinu. Iako Apple rijetko komentira svoje nadolazeće proizvode, neke informacije su procurila upravo iz tvrtke Apple, pa bi zbog toga takve glasine mogle biti i točne.

 

Evo što trebate znati o nadolazećem iPhoneu:

Očekuje se kako će Apple predstaviti tri iPhone uređaja: jedan koji je potpuno redizajniran i dva ažurirana modela sadašnjih iPhone 7 i iPhone 7 Plus modela. Analitičari su predložili i nekoliko imena za novi redizajnirani iPhone, uključujući “iPhone Pro”, “iPhone Edition”, “OLED iPhone” i “iPhone 8”, koje će od ovih imena Apple zaista izabrati, to još nitko sa sigurnošću ne zna. Ovdje ćemo se  usredotočiti isključivo na “iPhone 8”. Svakako ne iznenađuje kako je redizajnirani iPhone model taj, koji je dobio najviše pozornosti i od kojeg se najviše očekuje.

Očekuje se da će imati zakrivljeni zaslon od ruba do ruba, s mnogo manjim okvirom od trenutnog iPhonea 7. Zaslon koristi noviju vrstu tehnologije zaslona nazvanu OLED koja obećava manje trošenje energije i mnogo tamnije crne boje.

 

konceptualna slika iPhone 8
konceptualna slika iPhone 8

 

Apple je izgleda potvrdio svoj redizajn iPhonea sa znatno manjim okvirima, na ovoj slici, uključenoj u HomePod firmware, koji je Apple objavio na svojim stranicama. Kodni naziv ove slike je D22.

 

 

 

 

 

iphone 8 izgled
Novi dizajn od ruba do ruba uz smanjeni okvir telefona, omogućit će Appleu da upakira više zaslona u iste dimenzije uređaja.

 

Očekuje se da će ovaj veći zaslon imati rezoluciju od 1125 x 2436, prema Appleovom kodu, kao i predviđanju tvrtke KGI Securities.

 

 

 

Očekuje se da će iPhone 8 imati prednju kameru s funkcijama 3D senzora i modeliranja, čime će omogućiti ne samo fotografiranje, nego i manipuliranje sa slikama. Prednja kamera će se koristiti za prepoznavanje lica, ili kao zamijena za senzor otiska prsta ili kao nadopuna za dodatnu sigurnost.

 

iphone 8 kamera
To, također, također potvrđuje Appleov kod, koji se odnosi na prepoznavanje lica za otključavanje uređaja i tzv. BiometricKit.

 

 

Stražnja kamera također ima dvije leće koje su smještene jedna iznad druge, isto kao i na iPhone 7 Plus modelu.

 

iphone 8 stražnja kamera
Foto: Martin Hajek

 

S novim dizajnom od ruba do ruba na iPhone 8, očekuje se da će Apple ukloniti home tipku i ugraditi njene funkcije unutar zaslona.

 

iphone 8 bez home tipke
Apple napušta home tipku

 

Još uvijek nije jasno hoće li se senzor otiska prsta prebaciti i ugraditi na zaslonu ili će ga u potpunosti zamijeniti značajka sa senzorima za prepoznavanje lica, tkzv. “Face ID”.

 

Tech iz Faceshifta, koji je Apple kupio za vlastiti razvoj prepoznavanja lica.

 

 

Piše: D.Ž.

Komentiraj