Koji su znakovi da je napajanje na računalu pokvareno ili da otkazuje i što učiniti u tom slučaju…

 

Svako računalo unutar sebe se sastoji od mnoštva komponenti i ono što je najzanimljivije, svaka od tih komponenti može otkazati na sebi svojstven način. Bilo da  se radi o grafičkoj kartici, čvrstom ili SSD disku, procesoru ili pak cijeloj matičnoj ploči, komponente na računalima, pogotovo nakon dužeg vremena rada su pogodne otkazivanju i kvarovima.

Unatoč tomu što se neke komponente kvare učestalije od drugih, bez obzira na to što se neke od njih kvare rjeđe, ne trebamo ih zaboraviti. U nastavku ćemo nešto reći o najčešćim kvarovima koji se znaju dogoditi s napajanjem računala i kako te iste kvarove otkloniti.

 

problemi sa napajanjem na računalu

 

Koji su znakovi da je napajanje na mom računalu otkazalo ili da se sprema otkazati?

Kada neka od komponenti na računalu otkazuje ili je ”spremna” otkazati, gotovo je sigurno da će svaka od tih komponenti pokazati neke znakove koji će upućivati na to. Slično je i sa napajanjima. Koji su česti znakovi i pokazatelji da je napajanje blizu otkazivanja (ili da je već otkazalo) navesti ćemo u nastavku.

Prvi i najočitiji pokazatelj da je napajanje otkazalo jest konstantno isključivanje računala. S obzirom da napajanje ili PSU (Power Supply Unit) napaja električnom strujom cijelo računalo, ako vidite da se vaše računalo u zadnje vrijeme konstantno isključuje ”samo od sebe”, vrlo je vjerojatno da se radi o otkazivanju napajanja. Ovdje ne govorimo o restartiranjima, nego baš o isključivanjima.

 

smrad paljevine iz napajanja računala

 

Drugi pokazatelj da je problem možda u napajanju jest miris. Ako iz vašeg računala dopire miris kao da nešto gori, nema očitijeg znaka da je napajanje oštećeno i da ga je potrebno zamijeniti. Ono što je isto tako važno za napomenuti jest to da iz računala ne treba dopirati nikakav miris, a ako osjetite da iz njega dopire miris kao da plastika gori, odmah ga isključite.

Ovo bi bila dva najčešća pokazatelja da nešto vrlo vjerojatno nije u redu s napajanjem. S obzirom da se ovdje ipak radi o napajanju, a ne recimo o grafičkoj kartici kod koje je pokazatelja više jer se ipak radi o drugačijoj vrsti komponente, pokazatelja je malo, ali je zato svaki od ova dva vrlo očit i jasno daje do znanja da nešto vrlo vjerojatno nije u redu s napajanjem vašeg računala.

Kada opazite da vaše računalo pokazuje jedan od ova dva pokazatelja (ili čak oba), nema razloga za paniku. Postoje neki načini pomoću kojih se može pokušati popraviti oštećenje koje je nastalo u vezi napajanja.

 

kako popraviti pc napajanje

 

Kako otkloniti problem(e) s napajanjem?

Otkrili ste da se vaše računalo ponaša čudno, ne želi se uključiti, gasi se u tijeku rada ili iz područja kućišta dopire neobičan miris (bilo kakav). Što sada? Prvo i najjednostavnije rješenje, koje je ujedno i cjenovno najnepristupačnije se odnosi na zamjenu napajanja novim.

Ako znate da je problem s napajanjem računala i ako recimo ni na koji način ne možete uključiti vaše računalo, a nije vam problem kupiti novo, u tom slučaju je najbolja metoda zamjena napajanja. Ako je napajanje oštećeno, samo otvaranje te komponente zahtjeva dosta visok stupanj poznavanja održavanja računalnog sustava, što znači da ovo nije baš nešto što bi svatko trebao raditi.

Pokušali ste uključiti računalo, ali računalo se ne može uključiti. U ovom slučaju treba reći da ne postoji softverski način detektiranja i eventualnog rješavanja problema s napajanjem, ali postoje neka druga potencijalna rješenja. Prvo što trebate učiniti jest iskopčati sv komponente s PSU-a, a ako možete iznate kako se to radi, nije loša ideja niti da maknete cijelo napajanje iz kućišta. Prije nego što ovo radite pobrinite se da je PSU isključeno (odnosno da je prekidač stavljen na ”OFF”). Nakon što ste napajanje izvadili, utaknite ga u utičnicu struje.

 

popravak pc napajanja

 

Vidjeti ćete da napajanje ima jedan veliki konektor koji se sastoji od mnoštva malih, kružnih utora koji su spojeni žicama različitih boja. Prvo što je potrebno sada učiniti jest pronaći žicu zelene boje, što ne bi trebalo biti teško jer unutar konektora postoji samo jedna žica zelene boje. Nakon što ste pronašli žicu zelene boje, pronađite i žicu crne boje, uzmite recimo spajalicu za papir (zbog savitljivosti i svojih svojstava) i savinite ga u oblik slova ”U.”

 

ispitivanje pc napajanja

 

Nakon što ste to učinili, jedan dio spajalice utaknite u zelenu, a drugi u crnu žicu. Sljedeći korak jest da postavite konektor na pod i da napajanje uključite (prekidač stavite na ”ON”). Ako vidite da, nakon što ste napajanje uključili, se ventilator napajanja vrti, to je dobar znak jer to znači da problem nije u napajanju.

 

popravak atx napajanja

 

Ako se ventilator ne vrti i ako se ništa ne događa (a recimo počnete osjetiti čudan miris koji dopire iz napajanja), odmah isključite napajanje jer su ovo očiti pokazatelji da je napajanje problem i da ono treba zamjenu.

Ako se ne osjećate baš sigurnim u vezi isprobavanja rada napajanja uz korištenje spajalice, postoje još neke metode kako vidjeti je li ili nije problem u napajanju. Recimo Thermaltake Dr. Power II je jedan od boljih testova i to iz razloga što on u sebi ima ugrađene alarme koji će upozoravati na bilo kakvu abnormalnost kod rada napajanja.

 

tester napajanja za računalo-2
Thermaltake Dr. Power II

 

Što recimo ako smo otkrili da napajanje računala nije problem, a računalo se i dalje ne želi uključiti ili, nakon što se uključi se odmah isključuje i ostaje isključeno? Ako se to dogodi i ako se simptomi nastave ponavljati, to je znak da problem najvjerojatnije leži u matičnoj ploči koja na taj način isto tako pokazuje znakove otkazivanja. Bez matične ploče nema niti računala, tako da ako je problem u matičnoj ploči, slično kao i kod napajanja, jedino što vi kao korisnik zaista možete učiniti jest zamijeniti ju.

 

Završna riječ

Napajanje računala je specifična komponenta s kojom nema šale. Ako ustanovite da vaše računalo, odnosno napajanje vašeg računala pokazuje neke od ova dva simptoma (ili oba), ono što možemo učiniti jest zamjena napajanja. Prije samog postupka zamjene potrebno je dobro se informirati, jer ovisno o tome koje napajanje kupimo i od kojeg proizvođača, ono će trajati duže ili kraće vremena.

Napajanje je na sreću, jedna od onih komponenti za koje postoji jamstvo na puno više vremena nego na bilo koju drugu komponentu, a i sudeći prema mišljenjima korisnika, napajanje je komponenta koja ne otkazuje baš tako često. Ipak, bez obzira radi li se o otkazivanju ili ne, informacija više nikada ne može škoditi.

Piše: A.M.

Komentiraj