Kada sastavljate novo računalo, nemojte se dovesti u iskušenje da kupite jeftino napajanje (Power supply unit – PSU). Napajanja računala su vrlo bitna stavka prilikom slaganja računala, iako su često zanemarena zbog nepotrebno bržih procesora ili grafičkih kartica, a odgovorna su za pravilno funkcioniranje cijelog računala. Budući da napaja cijeli sustav strujom, ako uzmemo u obzir da loše napajanje može prouzročiti kvarove na skupoj matičnoj ploči ili grafičkoj kartici, nemojte nikada preuzimati taj rizik!

I ne samo to, napajanje i štiti vaše računalo od povremenih razlika u naponu (fluktuacije napona) koje se mogu desiti u naponskoj mreži, ovo posebno vrijedi za slabije naseljena mjesta gdje je i opskrba strujom teže izvediva.

Naravno napajanja nemaju istu marketinšku ili estetsku vrijednost kao grafičke kartice ili procesori, zbog kojih ćete raspravljati danima,  da li je bolji izbor Nvidia ili AMD grafička kartica, i dali je isplativije uložiti u i5 ili i7 procesor.  A realno svi mi, manje više, nećemo potrošiti ni 3 minute na odabir napajanja zar ne? Dovoljno je da ima 500 ili 1000W i to je to, a to je pogreška, ona koja vas u budućnosti može puno koštati.

To ne znači da trebate kupiti najskuplje napajanje. Dostupni su i budžetski modeli koji su dovoljno kvalitetni da možete godinama bez brige voziti svoje novo računalo. Ali, morate znati što trebate tražiti. Donosimo vam brzi vodič za odabir pravog napajanja, bez trošenja puno novca.

 

napajanje 1300w

 

 • Napajanja: Kontinuirana snaga ili vršna (peak) snaga

Kao što već vjerovatno znate, snaga je osnovni broj koji će vam pomoći da znate koje napajanje vam je potrebno i kakve je kvalitete. Jednostavno rečeno, to je ukupna količina vata (W) koje napajanje može kontinuirano isporučiti u različite dijelove vašeg računala. Pronaći ćete modele od 300W pa sve do čak 1300W.

Dok će proizvođači ponosno reklamirati ovaj broj na kutiji, on vam ipak ne može reći cijelu priču. Na primjer, ako uzmemo u obzir neko napajanje od 500W. Ako tih 500W označava kontinuiranu snagu, onda je to izvrsno. Ali ako označava vrhunac snage, to znači da takvo napajanje nemože isporučvati kontuniuranih 500W (nego samo na trenutke), i najbolje ga zaobići. Obično možete provjeriti o čemu se radi na stranici sa specifikacijama modela.

Kontinuirana snaga i vršna snaga su značajke bazirane na ispitivanjima od strane proizvođača. Kontinuirana snaga pokazuje da napajanje konstantno isporučuje onih 500W, bez oscilacija. Vršna snaga pokazuje da je 500W maksimalna snaga koja se može isporučiti, ali otprilike samo jednu minutu prije ponovnog pada.

Jednostavne upute za kupce su da gledaju kolika je kontinuirana snaga i da ignoriraju vršnu snagu, kao i proizvode koji ne reklamiraju svoju kontinuiranu snagu. Ako ih ne možete sa sigurnošću razlikovati, nemojte uopće riskirati i kupiti bilo što.

 

 • Napajanje: Koliko vata (W) trebate?

Nisu sva računala sastavljena na isti način, tako da su različite i količine energije koje svaki od njih treba. High-end gaming PC će očito trebati više snage (W) za rad od jednostavnog kućnog office računala. Ali kako izračunati broj vata koji je doista potreban?

Internet je pun jednostavnih kalkulatora koji će obaviti posao za vas. Probajte Outervision Extreme Power Supply Calculator ili sa kalkulatorom poznatog proizvođača napajanja:  Cooler Master Power Supply Calkulator.

Ako znate što radite, Cooler Master verzija je bolja, ali ako niste sigurni za koje dijelove računala kalkulator pita, držiti se Outervision osnovnog kalkulatora.

Oba kalkulatora će vam dati određenu ideju koliko snage vam je potrebno, a ovisno o tome kako ste unijeli podatke, dobijeni rezultat zaokružite na najbliži snagu napajanja.

U stvari, možete čak ići na dvije klase više. Na primjer, ako kalkulator kaže da je potrebno 370W, onda bi i napajanje od 400W trebao biti u redu, ili još bolje od 500W, pogotovo ako namjeravate da s vremenom nadogradite računalo ili dodate još hardverskih komponenti.

najbolje napajanje

 

 

 • Napajanje: Učinkovito napajanje čuva energiju

Naša društvena odgovornost prema planetu nas prisiljava da ne trošimo više struje, vode, plina itd, nego što je potrebno, tako da se učinkovita napajanja uklapaju i ovakve trendove! Čak i ako ne brinete o našoj planeti, učinkovita napajanja će vam uštedjeti i novac za struju.

Dakle, što je učinkovitost kod napajanja?

Pa, vaše napajanje uzima izmjeničnu struju iz utičnice i pretvara je u istosmjernu za potrebe hardverskih komponenti na računalu, koja se zatim šalje u sve dijelove računala, ali prilikom pretvorbe izmjenične struje u istosmjernu napajanje potroši nešto energije u tom procesu pretvorbe. Dakle, učinkovitost napajanja se svodi na to koliko struje potroši prilikom pretvorbe.

Dakle, učinkovitost od 80% pokazuje da je u mogućnosti pretvoriti 80% izmjenične struje u istosmjernu, dok 50% učinkovitosti pokazuje da se 50% izmjenične struje pretvara u istosmjernu. Još jednostavnije: veća učinkovitost je bolja i treba manje struje iz utičnice.

Najučinkovitija napajanja su ona koje dolaze sa 80 Plus oznakama, koje se dodjeljuju od strane neovisnih laboratorija. Čak i kod 80 Plus napajanja, postoje različite razine: 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum, 80 Plus Titanium. (Poredane su od najgore do najbolje.)

 

vrste napajanja

 

Dodatna prednost ovih učinkovitih napajanja je da stvaraju mnogo manje topline od ostalih napajanja, a obično su i tiši pri radu. Proizvođači će ponosno oglašavati napajanja sa 80 Plus certifikatom, ali u slučaju da imate problema sa pronalaženjem informacija pogledajte cijeli popis 80 Plus napajanja ovdje.

 

 • Napajanje: Detalji koje možete slobodno ignorirati

Sve do sada su bile samo osnovne značajke napajanja. Kao i kod bilo koje tehnologije, možete istraživati i dobiti puno više specifičnosti o tome što želite ili trebate, no ako ste početnik, tri glavna aspekta, koja su iznad navedena imaju najveću važnost i trebali bi utjecati na vašu odluku o kupnji napajanja.

Imajući to u vidu, postoji još termina na koje možete naići dok kupujete napajanja. Možete ih sve slobodno ignorirati, dok se ne upoznate više sa vrstama napajanja u cjelini, ali ako ste znatiželjni da saznate što oni zapravo znače, ovdje su neki pojmovi na koje možete naletiti:

 • Rails: Postoje multi-rail i single-rail napajanja. Oba imaju svoje prednosti i mane, ali ne morate sada brinuti o tehnikalijama. Ako živite u području gdje postoje problemi sa isporukom struje, tako da su razlike u naponu i prekidi česti, onda biste trebali razmisliti o multi-rail. Za bilo koji drugi scenarij, je single-rail napajanje.
 • Stabilnost napona: ako su vam jasni svi gore navedeni pojmovi, onda stabilnost napona neće biti problem. To se u osnovi odnosi na sposobnost napajanja da održi opskrbu energijom na 12V, bez padova.
 • Kabeli i konektori: Osim ako kupujete high-end specijalizirana napajanja, sve bi trebalo biti u redu sa kabelima koji dolazi u kutiji. High-end napajanja nude nešto što se zove “modularni kabeli”, koji vam omogućuju da postavite prilagođene kabele i konektore na koje se spajaju komponente. Ovo nije važno za prosječne korisnike.
 • AT i ATX: Neka napajanja su napravljena za AT tip matičnih ploča, drugi za ATX tip, a neki za oba. Najčešće se koriste standardne ATX matične ploče i da vam treba standardno ATX napajanje, ali možda ipak da provjerite podatke vaše matične ploče za svaki slučaj.
 • Popravci i oprema: Ne, ne treba vam tester napona ili vodič kako da popravite napajanje. Ako imate problem sa napajanjem, jedini izbor je da ga zamijenite, i nadate se da je još uvijek pod jamstvom.

 

napajanja test

 

 • Napajanje: Zašto ne biste trebali štedjeti

Zašto ovoliko tupimo o kupnji kvalitetnog napajanja umjesto da jednostavno ostanete na onome koji je došlo u paketu sa vašim računalom ili da kupite model relativno nepoznatog brenda? Pa, kao što smo rekli na početku, vaše napajanje utječe na svaki dio u računalnom sustavu i može oštetiti komponente u slučaju nastanka naponskih fluktuacija.

No osim toga, kvalitetna napajanja imaju i druge prednosti koje ih čine isplativim. Evo nekoliko:

 • Standardizirane veličine vam dopuštaju da budete kreativni sa starim napajanjem. Budući da sva napajanja obično imaju isti oblik, možete ih upotrijebiti i u drugom računalu.
 • Dugi radni vijek. Šanse su da ako sada kupite kvalitetno napajanje, 100W do 200W jače nego što vam trenutno treba, onda ćete čak biti u mogućnosti koristiti ga za kupnju vašeg sljedećeg računala. U najmanju ruku, trajati će vam nekoliko godina.
 • Imaju stalnu uporabnu vrijednost. Kao napajanje možete ga iskoristiti u razno raznim uradi sam projektima, a može se i prodat preko oglasnika.

 

napajanja

 

 • Napajanje: Gdje naći pouzdane recenzije?

Proizvođači predstavljaju nove modele napajanja iz dana u dan, tako da nije lako niti odabrati kvalitetan model. Evo za početak nekoliko dobro poznatih i renomiranih proizvođača: Corsair, Cooler Master, Antec, Be Quiet, Seasonic i XFX. Oni nisu jedini, naravno.

Nakon što ste pročitali gore navedene korake, trebali biste imati dobro znanje o tome koliko snage trebate, koji modeli povjerljivih brendova imaju certifikat 80 Plus za tu snagu i koji od njih se uklapa u vaš budžet. Sada je vrijeme da obavite malo istraživanja.

Jonny Guru se smatra jednim od najpouzdanijih internet savjetnika u vezi napajanja. Napajanja za računala su njihova specijalnost i testirali su preko 200 modela napajanja, pa svakako preporučamo, ako želite dobiti relevantne informacije. Možete potražiti vaš proizvod na JonnyGuru.com, provjeriti JonnyGuru forum za pomoć. U svakom slučaju se možete osloniti na njihove testove i recenzije da pronađete pravi model napajanja za vas.

Piše: A.P.

Komentiraj