Stabilna i pristupačna ploča s podrškom za sve trenutno najjače dostupne AMD-ove procesore

Prošli smo mjesec uz FX 8370e i 8320e procesore testirali i ploču koja nosi naziv i brand gamera Fatal1ty-a, a ovaj mjesec se bavimo Extreme6 verzijom koja je zapravo vrlo slična, no uz dodatak podrške za 220-vatne procesore i izostanak Killer mrežne kartice.

Ekstremni AMD

Extreme6 je dizajnom i layoutom vrlo slična Fatal1ty 990FX Killer ploči, s kojom dijeli sve ključne elemente i isti onaj sjajno crni PCB. Naravno, za ovu su priliku utori i hladnjaci promijenili boje, no ploča i dalje izgleda dovoljno atraktivno. Kao i kod Killer modela, i tu su prisutni neki zanimljivi detalji poput Hi-density napojnog konektora za procesor, 15 mikrona pozlata na kontaktima za grafičke kartice i dodatni SLI/CFX konektor za napajanje. Hladnjaci svaki za sebe (VRM, northbridge i southbridge), odrađuju vrlo dobar posao i prisilno je hlađenje potrebno tek prilikom overclockinga.

Naponska je jedinica dizajnirana za overclocking i podršku za 220W TDP FX procesore, koji su naravno najjači u AMD-ovoj ponudi. Sva ostala oprema je u skladu s aktualnim trendovima, što znači dovoljan broj SATA i USB sučelja, te sposobne audio i LAN jedinice.

UEFI sučelje je vrlo slično onome kod Fatal1ty ploče, pri čemu u brzini, preglednosti i dostupnim opcijama ipak dosta zaostaje za konkurencijom. Opcije za overclocking su vrlo rudimentarne, a ni naponi nisu naročito izdašni i jasno je kako je ova ploča namijenjena isključivo overclockingu na zraku. Overclocking potencijal ploče je nešto slabiji nego kod konkurencije, no ipak je uspjela stabilno držati rastrošni FX-9370 na 4.5 GHz. Uz to smo overclockirali i FX-4170 model koji je bez problema išao na 4.9GHz kao kod konkurentnih ploča.

Dobra osnova

Softver koji dolazi uz ploču je raznolik, a izgledom i mogućnostima malo zaostaje za konkurencijom. Overclocking aplikacija AXTU dozvoljava “igranje” sa svim onim parametrima s kojima se možemo igrati i u BIOS-u, tj. njegovom UEFI sučelju.

ASRock je još jednom pokazao da zna proizvesti kvalitetnu ploču, koja svojom cijenom i mogućnostima može privući mnoge kupce. Nije na razini onoga što smo vidjeli kod konkurencije koja ima naprednije overclocking mogućnosti i bolju softversku podršku te preglednija UEFI sučelja, no cijena je ta koja Asrocku ide u prilog. Baš kao i kod Fatal1ty 990FX Killer ploče, i Extreme6 donosi odličan omjer kvalitete, mogućnosti, snage i cijene. Nedostatak ima, kao što je sporo i overclocking opcijama siromašno UEFI sučelje, zatim slabiji OC potencijal za 220-vatne procesore, povremene nestabilnosti softvera itd. Ipak, dobre strane prevaguju i ploča svakako ima preporuku. Uz npr. FX-8320e procesor s ovom pločom kupac dobiva vrlo moćan gamerski stroj kojeg lako može i overclockirati i izvući ekstra performanse iz platforme.

SPECIFIKACIJE
Podrška za Socket AM3 i AM3+ procesore; podrška za 4x DIMM utora za DDR3 memoriju, maksimalnog kapaciteta 64GB, i maksimalne brzine 2450 MHz; 2x PCIe 2.0 x16; 1x PCIe 2.0 x4; 2x PCIe 2.0 x1; Gigabit LAN kontroler – Qualcomm Atheros AR8171; Realtek ALC1150 8-channel HD Audio, 5x SATA 6Gb/s; 1x M.2 PCIe; 7x USB3.0, 10x USB2.0; ATX Form Factor.

USTUPIO
Microline, (01) 27 97 700
www.asrock.com

CIJENA
1349 kn

ZA
omjer cijene i mogućnosti, M.2 socket, zvučni podsustav, rashladni sustav, dobar OC potencijal za slabije procesore

PROTIV
prodajni paket, UEFI sučelje i softver nisu na razini konkurencije, slab OC potencijal za 220-vatne procesore

OCJENA
4/5

Komentiraj