Jedna od najvećih gejmerskih kuća – Blizzard – ranije ove godine je najavio da će ukinuti potpru za starije Windowse, no pitanje je što to znači za njihove korisnike. Radi se naravno o operativnim sustavima XP i Vista. Ova odluka i nije previše iznenadila gejmere jer su XP i Vista “umirovljeni” još 2009., odnosno 2012.-te godine. Koliko vas koristi još XP? Vistu? Vjerujemo da je odgovor najčešće “ne koristimo godinama”.

Čak i ako pogledamo službenu statistiku o korištenju Windows operativnih sustava vidjeti ćemo da Vistu koristi svega cca. 0.5 posto korisnika, dok je XP na nekih 6-7 posto. Taj postotak je toliko “velik” jer mnogi Kinezi još uvijek odbijaju koristiti išta drugo osim XP-a, no sada će morati ako igraju Blizzardove igre. One više jednostavno neće raditi na spomenutim operativnim sustavima, točnije, nećete ih više moći pokrenuti.

Battle App – aplikacija koja pokreće sve Blizzardove igre – vam neće dopustiti da pokrenete igru na starijim OS-ovima, a čak i da uspijete zaobići ovu aplikaciju, sama igra će vas upozoriti na vaš OS i to će biti to. Morati ćete napraviti ažuriranje OS-a na neku od novijih verzija.

 

Blizzardove igre i potpora starijim OS-ovima

Koliko još vremena imate dok vam Blizzard ne uskrati igranje omiljenih igri? Imate još malo više od 2 mjeseca. Točnije, početkom listopada će nastupiti ova zabrana, što je dovoljno vremena da prijeđete na noviji OS. Ova zabrana, odnosno uskraćivanje potpore bi najviše mogla pogoditi World of Warcraft igrače jer među njima ima mnogo onih koji koriste XP.

Vistu zanemarujemo jer ju gotovo nitko i ne koristi. Zanimljiva je činjenica da je Blizzard često optimizirao igre kako bi radile na starijim Windowsima i na lošijim računalima.
Osim World of Warcrafta, problem će imati i svi oni koji igraju Starcraft 2, Diablo 3, Heartstone i Heroes of the Storm. Igra Overwatch je ionako došla bez podrške za XP i Vistu. Nadolazeća igra Starcraft Remastered će također biti pogođen ovim potezom i neće ga biti moguće pokrenuti na XP-u i Visti.

Iz Blizzarda su rekli da su ih svojih internih razloga (op.a. čitaj: broja igrača) nastavili podržavati starije OS-ove iako im je Microsoft i službeno uskratio podršku, ali da sada više neće od listopada ove godine. Nakon Viste je došlo nekoliko dobrih Windows verzija i savjetuju igrače da prijeđu na jedan od njih. Ako vam se ne sviđa osmica ili desetka, tu je sedmica koja je jako slična XP-u ali je bolja u svakom segmentu.

Kao što smo rekli, igre više nikako neće biti moguće pokrenuti na tim OS-ovima i zato je bitno da se OS ažurira na noviju verziju.

 

Piše: B.P.

Komentiraj