PočetnaMobyPametni telefoniSamsung Galaxy S11, kodnog imena "Picasso", donosi novu generaciju 5nm tehnologije

Samsung Galaxy S11, kodnog imena “Picasso”, donosi novu generaciju 5nm tehnologije


Baš kada su se pojavile vijesti o zanimljivim detaljima sljedeće generacije iPhonea, izrađene na 7nm plus tehnologiji, dolaze vijesti da će Samsung Galaxy S11 biti prvi telefon koji će koristiti novu generaciju, super brze i učinkovite 5nm tehnologije.

Prema neslužbenim kineskim izvorima, “Samsung još uvijek razvija novi 5nm čip”, koji će biti dostupan sljedeće godine, a “Samsung Galaxy S11 vjerojatno će biti prvi mobilni telefon opremljen s ovim čipom”, što bi značilo da će nova tehnologija krenuti u prodaju već tijekom ožujka iduće godine.

Ova vijest, ako je istinita, definitivno izgleda kao udarac na Apple, koji, kako je izvijestio 9to5Mac, neće imati 5nm čipove u svojim novim iPhone uređajima prije jeseni 2020., što znači rujanski debi za tu tehnologiju na iPhoneima.

S druge strane, Samsung će najvjerojatnije održati svoje ustaljeno vrijeme lansiranja svojih flagship modela prije iPhonea, Samsung Galaxy S11 u ožujku 2020., a Samsung Galaxy Note 11 u kolovozu 2020. godine.

Pod uvjetom da se oba proizvođača drže svojih tipičnih rasporeda lansiranja, Samsung će izaći gotovo pola godine prije Applea,  na tržištu 5nm pametnih telefona, dajući im prednost nad kalifornijskim divom. Inače od 5nm tehnologije se očekuje mnogo, jer donosi daleko veću gustoću silicija od trenutnih 7nm čipova, što opet omogućuje značajna povećanja brzine, kao i trajanja baterije.

Osim toga novi Samsung Galaxy S11 bi trebao imati naziv “Picasso”, što je dovelo do nagađanja da će to biti remek djelo dizajna telefona.

 

 

Važno je napomenuti da je Galaxy S serija debitirala  i sa Samsungovim 7nm čipom na tržištu telefona. Međutim, Samsung tretira svoju seriju Note kao svog tehničkog lidera u pogledu hardvera i značajki, što se vidi u snažnom Samsung Galaxy Note 9, tako da se također ne može isključiti da upravo Note budi prvi telefon sa 5nm hardverom.

Sa druge strane Appleov A12 Bionic 64-bitni ARM-bazirani sustav na čipu (SoC) je napravljen na 7nm procesu, a to je procesor koji pokreće sadašnji Apple iPhone XS. Dok je nadograđeni A13 7nm SoC gotovo siguran za novi iPhone na jesen ove godine.

Piše: A.M.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular