PočetnaInternetKorisne aplikacijeNajbolje Chrome ekstenzije za online sigurnost i privatnost

Najbolje Chrome ekstenzije za online sigurnost i privatnost


Surfanje po webu je svakodnevna stvar koju većina nas radi, ali to je danas postalo pomalo riskantno bez dobre zaštite. Previše je malwarea i spywarea, te browser-based trackera koji pokušavaju narušiti vašu privatnost i sigurnost. Ali Chrome korisnici mogu “uzvratiti” uz dobre ekstenzije koje će ih štititi od dijela tih prijetnji. Ne postoji 100 postotna zaštita i toga svi moramo biti svjesni!

Neke ekstenzije će blokirati trackere, neke će vas štititi od reklama, neke od malwarea i spywarea i tako dalje. Mi smo u ovom tekstu donijeli neke ekstenzije koje i sami koristimo i mislimo da će pomoći i vama. Nadamo se da ćete neke od njih i instalirati i probati, pa vidjeti da li vam odgovaraju ili ne. Ovo nisu sve dobre ekstenzije, nego jedan dio istih.

 

Kako dodati Chrome ekstenzije?

Prije nego se bacimo na ekstenzije, kratki podsjetnik kako instalirati dotične ekstenzije. Chrome ekstenzije možete naći u “Chrome Web Storeu”, te ih tamo direktno skinuti i instalirati, odnosno dodati u svoj web preglednik. Sve ekstenzije ćete vidjeti u desnom gornjem kutu Chromea, te ćete im lako moći pristupiti, konfigurirati ih, te ukloniti ako vam ne trebaju ili vam ne odgovaraju.

AdBlock Plus

Prikazivanje reklama pomaže mnogim web stranicama “plaćati račune”, ali one reklame koje stalno iskaču u obliku pop-upa i koje su prilično upadne, znaju biti jako iritantne. Upravo u tome leži snaga AdBlock Plus ekstenzije.

Ona blokira reklame koje iskaču, video reklame, te “flashy” bannere koji vam samo smetaju. Po defaultu, reklame koje su “normalne” i dio su web stranica će se i dalje prikazivati, ali te reklame ne smetaju gotovo nikome. U postavkama možete i te reklame blokirati ako vas i one iritiraju.

Da biste konfigurirali ekstenziju, kliknite desni klik na toolbar ikonicu ove ekstenzije i odaberite Options. Na tom ekranu možete blokirati specifične trackere, reklame, napraviti whitelistu web stranica na kojima želite vidjeti reklame i slično. Poigrajte se i prilagodite si ekstenziju prema vašim potrebama.

Avast Online Security

Posjećivanje krivih web stranica može inficirati vaš PC s malwareom. Avast Online Security će pokušati blokirati maliciozni kod, te vas upozoriti na to. Točnije, tagirati će web stranice s rejtingom “Safe” ili “Not Safe” s obzirom na feedback korisnika. Čak i vi, ako posjetite određenu web stranicu na koju sumnjate da nije sigurna, možete dati svoj feedback i pomoći drugim korisnicima. Avast će vam također pomoći blokirati cookieje i tracking ads-e.

Nakon instalacije kliknite desni klik na ekstenziju u toolbaru i odaberite Options. Tu možete podesiti što želite blokirati.
Nadalje, posjetite neku web stranicu i kliknite na Avast toolbar ikonicu. Ako je stranica u redu, odnosno sigurna, Avast će pokazati zelenu ocjenu i reći vam da je sve OK. Ako odete na neku nesigurnu web stranicu, Avast će poprimiti crvenu boju i reći vam da stranica nije sigurna.

HTTPS Everywhere

HTTPS protokol osigurava da su vaše login informacije i drugi podaci koje šaljete prema određenoj web stranici – kriptirani. Većina web stranica danas koristi HTTPS umjesto HTTP-a, ali Chrome će “kazniti” one koji ne koriste “secure” verziju protokola.

Poanta je da mnoge stranice još nisu napravile “switch” i prešle na HTTPS protokol, pa je zato nastala ova ekstenzija HTTPS Everywhere koja forsira korištenje HTTPS protokola na web stranicama koje još uvijek koriste HTTP.

Nemojte nas krivo shvatiti – stranice koje koriste HTTP protokol, a na njih se ne logirate i slično, nisu problem! Problem je da se recimo logirate na Facebook, a da oni koriste HTTP protokol.
Ono što vam mi savjetujemo da otvorite postavke ove ekstenzije te uključite opciju EASE – Encrypt All Sites Eligible.

Disconnect

Web stranice, oglašivači i druge kompanije prate naše online aktivnosti. Ali otkriti tko nas prati, što prati i s čime je izazov. Disconnect je ekstenzija koja vam može pomoći u tome. Točnije, Disconnect pokazuje ime specifičnog trackera za svaku web stranicu koju posjetite i kaže vam tko vas želi pratiti.

Osnovna verzija Disconnecta vam dopušta da vidite te trackere i blokirate ih. Ako platite Premium uslugu koja košta 45 dolara godišnje, dobiti ćete VPN zaštitu, te dodatni panel/dashboard sa svim stranicama i trackerima koji su vas pokušali pratiti ili vas prate.

Posjetite stranice poput Facebooka, Googlea, Twittera ili Amazona. Kliknite na Disconnect ikonicu u toolbaru. Ekstenzija će vam prikazati listu različitih tipova trackera koji pokušavaju prikupiti podatke o vama.

Svaki taj tracker možete detaljnije istražiti i/ili blokirati i saznati mnogo toga o velikim tech kompanijama. I naravno, možete na whitelistu staviti web stranice koje ne želite blokirati iz određenog razloga.

Click&Clean

Chrome dolazi s featureima i komandama koje vam omogućuju brisanje cookieja, brisanje povijesti surfanja, otvaranje web stranica u incognito modeu itd. Ali neki od tih mogućnosti mogu biti skrivene i korisnicima se ne da ulaziti u postavke svako malo da bi nešto obavili. Click&Clean vam daje mogućnost da sve imate nadohvat jednog klika, odnosno s jednim klikom ćete otvoriti panel s hrpom mogućnosti.

Osim nabrojanih mogućnosti – brisanja kolačića i surfanja u incognito modeu – C&C vam nudi da obrišete lako povijest surfanja, obrišete cache, skenirate malwaree, postavite postavke za sigurnost i još mnogo toga.

Nakon što instalirate ovu ekstenziju, kliknite desni klik na nju i odaberite Options. Tu u panelu si postavite one gumbe koje ćete često koristiti i koje želite vidjeti u panelu. Jako korisna i praktična ekstenzija.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular