PočetnaGamingKoje su najbolje, besplatne ''indie'' igre svih vremena?

Koje su najbolje, besplatne ”indie” igre svih vremena?


Neki ljudi smatraju da besplatna igra znači da je igra loše kvalitete i da je se samim time ne isplati igrati. No ovo sve češće nije točno. ostoji velik broj besplatnih igara koje su po igrivosti dobre, ako ne i bolje od nekih plaćenih ili ”mainstream” naslova.

Razlog zbog kojeg su besplatne igre isto tako kvalitetne ne leži u velikom budžetu kojeg su developeri uložili u osmišljavanje i razvoj igre. On leži u tome što su te igre nastale iz ljubavi i talenta developera koji su onda to što su osmislili željeli pokazati sa ostatkom svijeta.

Koje su najbolje, besplatne ”indie” igre koje postoje na ”tržištu” uopće? Nastavite čitati i dobit ćete odgovor na ovo pitanje.

 

 

Location Witheld

Location Witheld

Volite li igre u kojima vam je glavni cilj otkriti tko je ubojica i počinitelj nekih od najgroznijih zločina koje je čovječanstvo imalo prilike vidjeti? U to, volite li igre koje nude nekoliko različitih završetaka, dobre zagonetke i koje su u cijelosti besplatne? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni i ne smeta vam to što je igra ”indie” onda će vam se vrlo vjerojatno svidjeti ovaj naslov.

Location Witheld je igra koja se može pohvaliti odličnom pričom. Dok je budete igrali činit će vam se kao da čitate neku dobru horor/triler knjigu (samo što će ova ”knjiga” sadržavati više mogućih završetaka).

 

 

Beherit

Beherit

Vizualno i auditivno Beherit ne izgleda uopće kao ”indie” igra, a još manje kao da se radi o besplatnom naslovu. No Beherit to jest. Igra u kojoj vi kao igrač preuzimate ulogu nepoznatog protagonista koji se našao u kući koja kao da je izašla iz Zone sumraka.

Naoružani skromnim arsenalom oružja i u borbi protiv nepoznatih i opskurnih sila tame Beherit vas uvodi u ”indie” survival-horor priču u kojoj će vam glavni cilj biti pobjeći iz spomenute kuće i pritom otkriti svrhu i namjenu tajnog artefakta po kojem je igra dobila ime. Tko kaže da survival horori ne mogu biti kvalitetno osmišljeni i dostupni za 0 kuna?

 

Where is 2019

Where is 2019?

Where is 2019 je platformska arkada nacrtana olovkom u Microsoft Paint programu. Igra nije dugačka, no za to malo vremena što ćete je igrati uživat ćete, pogotovo ako volite platformere i ako imate sat-dva vremena za potrošiti. Where is 2019 je igra u kojoj preuzimate ulogu Djeda Božićnjaka. Nova godina se polako približava no Djedica je shvatio da je ”izgubio” 2019.-tu te kreće na avanturu vraćanja Nove godine.

Ono po čemu se ova igra ističe (osim po neobičnoj priči) jest prekrasno dizajniran okoliš (ne biste vjerovali da je sve to osmislio i napravio jedan čovjek i to olovkom). Ako volite 2D platformere i još k tomu veselu glazbu koja svira u pozadini isprobajte ovu igru.

 

Unreal PT

Unreal PT

Sjećate li se igre koja je trebala biti novi nastavak Silent Hilla i koja je izašla kao demo igra pod nazivom PT. Demo je bio dostupan samo u Playstation Trgovini i nakon nekog vremena je odande maknut. No to nije spriječilo fanove da osmisle svoju verziju PT-a koju su nazvali Unreal PT.

Unreal PT je kratak psihološki horor zasnovan na originalnom demou PT-a. Iako je igra kreirana ”od nule” izgleda jako dobro, a ugođajem i atmosferom vrlo je blizu PT-a kojeg smo mogli (ili nismo) igrati prije pet godina. Ako niste igrali originalan PT i želite vidjeti kako je idući Silent Hill djelomično trebao izgledati zaigrajte Unreal PT.

 

Shark Simulator

Shark Simulator

Igre kao što su Goat Simulator i Surgeon Simulator su odličan primjer kako bi simulacije ovakvog tipa trebale izgledati. Shark Simulator je još jedan od čudnih simulatora. Radi se o igri u kojoj nećete kontrolirati kozu ili ruke kirurga već ćete kao igrač preuzeti kontrolu nad morskim psom, a cilj će vam biti da popapate što je moguće više nevinih kupača u moru.

Iako igra sama po sebi nije nešto ozbiljna (koji od ovakvih simulatora i jest), no to nije ni važno. Ono što je važno kod ove igre je razina zabave koju ona pruža. Dodatni kostimi i ”oprema” za vašeg morskog psa (kao što je recimo kugla sa šiljcima na repu), fizika likova i igrivost su na vrlo visokoj razini. Shark Simulator odličan je način kako se u isto vrijeme zabaviti i malo ”ispuhati”.

 

Slender The Eight Pages

Slender: The Eight Pages

Slender je, nedugo nakon što se pojavio na internetu kao videoigra, ušao u legendu i povijest kao jedna od najstrašnijih ”indie” horor igara. Vi kao igrač trebate pronaći osam poruka koje su razbacane po prostoru u kojem se igra odvija (koji se sastoji od kombinacije interijernih i eksterijernih okoliša). U tome vas pokušava spriječiti Slender- visoki čovjek u odijelu, bez lica čije pojavljivanje na ekranu izaziva različite smetnje i šumove što samo dodatno izaziva strah i paniku kod igrača.

Slender: The Eight Pages dobio je i nastavak Slender: The Arrival kojeg se isto tako isplati odigrati, no koji nije besplatan. Ako želite odigrati pravu horor igru, odlično osmišljenu, koja svoj horor zasniva na uspješnoj implementaciji minimalističkih elemenata i koja pritom košta 0 kuna onda je Slender: The Eight Pages prava igra za vas!

 

Battle for Wesnoth

Battle for Wesnoth

Ako vam se igra besplatna, ”indie”, fantasy akcijska igra onda će Battle for Wesnoth zasigurno zadovoljiti vaše apetite. Kao i svaka fantasy igra i ova ima odličnu priču sa vrlo dobrim premisama i još boljom konkluzijom. Priča ovdje je da se vi kao mladi princ trebate boriti protiv Lich Lordova i njihovih vojski nemrtvih.

Battle for Wesnoth je neprestano u doradi, s obzirom da igrači stalno dodaju nove sadržaje i tako je dodatno unaprijeđuju. Kvalitetan RPG naslov ne mora koštati da bi bio kvalitetan, što ova igra svakako i potvrđuje.

 

Waltz of the Wizard

Waltz of the Wizard

Ako imate svoj vlastiti VR headset i ako vam se igra besplatna, ”indie” igra u kojoj preuzimate ulogu čarobnjaka onda je ovo igra za vas. Ono što se kod ove igre posebno ističe, osim vrlo dobre grafike, je fizika, mnoštvo lokacija i čarolija koje možete naučiti dok je igrate. Waltz of the Wizard je odličan način kako možete kvalitetno ”potrošiti” nekoliko sati svog popodnevnog odmora u pritom učeći čarolije u virtualnoj stvarnosti.

 

My Friend Pedro
My Friend Pedro

Odlične, besplatne i ”indie” igre koje svakako treba spomenuti: Cry of Fear, QWOP, Coma, The Stanley Parable, SCP: Secret Laboratory i My Friend Pedro.

Piše: I.H.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular