PočetnaInternetKorisne aplikacije6 stvari koje bismo voljeli vidjeti u novom (Chromium) Edgeu

6 stvari koje bismo voljeli vidjeti u novom (Chromium) Edgeu


Microsoftova nova verzija Edgea napravljena na Chromiumu bi trebala debitirati kroz nekoliko mjeseci. Trenutačno je na tržištu developers preview verzija kodnog imena “Anaheim”, no ona nema ni pola mogućnosti koje će Edge imati jednom kada dođe na tržište.

Mi smo napravili popis od 6 stvari koje bismo voljeli vidjeti u novom Edgeu i za koje je velika šansa da ćemo i vidjeti. To je nešto što mnogi korisnici već neko vrijeme traže od Microsofta. No, da ne dužimo, pogledajmo što Microsoft može napraviti kako bi Edge postao mnogo bolji i korisnicima privlačniji.

Bolji password manager

Prva stvar koju bismo voljeli vidjeti kod novog Edgea je mnogo bolji password manager. I to onaj koji će nam dati da organiziramo korisničke profile koje smo spremili, te onaj koji će nam pomoći da s nekoliko tipki automatski popunimo formu za login na određenoj web stranici. Danas mnogi korisnici koriste third-party alate (LastPass, Dashlane, 1Password), no mi bismo voljeli vidjeti onaj koji je ugrađen u Edge. Također, voljeli bismo da se taj isti password manager preko našeg Microsoft korisničkog profila sinkronizira s Edge-em na drugim uređajima (Android, iOS, drugi PC …).

Treba ukloniti “Set Tabs aside” gumbe

Jeste li ikada namjerno koristili gumb ili opciju “set tabs aside”? Vjerojatno niste, a mnogi niti ne znaju što to jest. To je “feature”, kao što mu i samo ime kaže – našli ste nešto pa ste si to ostavili “sa strane”. Za pročitati kasnije. No, to nitko ne koristi. Ili si ostavi link otvoren u web pregledniku ili spremi u bookmarkse.

Mi smo ovaj gumb stisnuli samo slučajno kada smo pokušali stisnuti na prvi tab u Edgeu pa smo “fulali”. Što se nas tiče, ovo je nešto što pod hitno treba ukloniti iz Edgea ili ovu opciju premjestiti na neku drugu lokaciju. Bilo bi zanimljivo vidjeti statistiku koliko korisnika ovo zapravo koristi. Sumnjamo da je postotak već od 0.1%.

 

Bolja sinkronizacija tabova

Microsoft Edge nema gotovo nikakvu sinkronizaciju tabova na više uređaja. Kao ima, ali ne radi baš najbolje. Ne možete vidjeti koji tabovi su vam otvoreni na drugim uređajima, ne možete nešto otvoriti na jednom uređaju i poslati si na drugi i slično. Voljeli bismo da si možemo. Pogotovo između PC-ja i mobilnih uređaja. Sada postoji samo “Continue on PC” opcija koja je spora, jedva da radi i nije baš praktična.

 

Bolje pretraživanje “povijesti”

Ono što je jako čudno je činjenica da vam Edge ne dozvoljava da pretražujete povijest svojih pretraživanja. Tehnički možete napraviti “workaround” i pretražiti History preko Timelinea, ali stvari ne bi trebale biti tako komplicirane.

Niti bi svi korisnici to trebali znati napraviti. Oni bi trebali moći otvoriti svoj history i jednostavno naći po ključnoj riječi ono što ih zanima. Nadamo se da će s Chromiumom to napokon biti moguće, odnosno da će Microsoft to i napraviti.

 

Naprijed/nazad geste rukom (tablet)

Ono što volimo kod Microsoft Edgea je činjenica da je možda i najbolji web preglednik ako gledamo podršku za upravljanje dodirom, odnosno korištenje na tabletima i mobitelima. Ono što se mi nadamo je da će to i dalje ostati fokus tima koji razvija ovu aplikaciju i da će napokon dodati podršku za swipe-anje naprijed i nazad, odnosno back and forward unutar preglednika. To bi bilo fantastično jer bi mnogo brže i lakše surfali na tabletu.

 

Fluent dizajn i druge Windows 10 integracije

Zadnje, ali ne manje važno – nadamo se da će Edge i dalje imati punu podršku za Windowse 10. Ono što nas pomalo brine je to što će Edge uskoro postati cross-platform web preglednik i bojimo se da će Microsoft prestati razvijati funkcije koje usko vežu Edge i Windowse 10. Odnosno, bojimo se da Edge više neće integrirati sve Windows 10 mogućnosti koje je do sada imao i koje bi mogao imati.

To uključuje i Fluent dizajn koji bi se mogao izgubiti “u tranziciji”. Bojimo se da bi novi Edge više mogao ličiti na Chrome nego na dosadašnji UI. Jednostavno, bojimo se da će se Edge jako udaljiti od Windowsa 10. To je dobro u jednu ruku, no verzija za Windowse 10 bi trebala integrirati neke mogućnosti od Windowsa 10, a ne ih ignorirati. No, vidjet ćemo vrlo brzo što će biti s time.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular