PočetnaMobyPametni telefoni6 stvari koje su važne kod kamere pametnog telefona

6 stvari koje su važne kod kamere pametnog telefona


Zanima vas kako odabrati pametni telefon s najboljom kamerom i što je važno prilikom odabira kamere? Što trebate naučiti o kameri pametnog telefona i koji su elementi kamere zaista važni? Što znače oznake kod specifikacija kamere pametnog telefona i kako te specifikacije utječu na kvalitetu fotografija i video materijala?

Mnogi korisnici prilikom kupnje pametnog telefona kao jedan od najvažnijih kriterija gledaju na kvalitetu kamere. No, jako ja malo korisnika koji su zaista upoznati s time na što trebaju obratiti pozornost prilikom odabira kamere i što zapravo znače sve te specifikacije kamere.

Da bismo pomogli svim budućim kupcima pametnih telefona, odlučili smo predstaviti 6 najvažnijih kriterija kod odabira kamere pametnog telefona. Valja naglasiti kako uz sve niže navedene tehničke stvari, veliku ulogu kod kvalitete fotografija i videa igra i softver koji stoji iza kamere. Dakle, ovo je 6 elemenata na koje morate obratiti pozornost kod odabira kamere pametnog telefona:

 

Megapikseli (MP)

Još od pojave prvih telefona s kamerama, megapikseli su se stavljali u prvi plan kao jedan od najvažnijih kriterija. Nekada su megapikseli zaista i bili važni jer su uređaji dolazili s jako malim brojem megapiksela, dok je danas ta brojka manje bitna. Megapiksel zapravo označava veličinu od milijun piksela na slici, a oznaka za megapiksel je MP.

Megapikseli zapravo označavaju koliko će slika biti bogata, odnosno koliko veliku sliku možemo napraviti nekom kamerom. Dakako, megapiksele možemo povezati i s rezolucijom fotografije, pri čemu više megapiksela znači veću rezoluciju. No, ovdje treba naglasiti da više megapiksela ne znači nužno i bolju kvalitetu fotografije jer kvaliteta ovisi o tome koliko je svaki od tih piksela kvalitetan.

iphone-xr-Kamera

Otvor blende (f/2.0)

Jedna od vrijednosti koju proizvođači često ističu kod kamera pametnih telefona je i F-broj. F broj zapravo prikazuje koliko se blenda može otvoriti, odnosno koliko kvalitetno može kontrolirati količinu svjetla koje može doći u kameru. Kada pričamo o otvoru blenda zapravo govorimo o svojevrsnoj rupi unutar kamere koja dozvoljava da svjetlost prodire na senzor kamere.

Otvor blende označava se oznakama f/neki_broj, primjerice f/1.5 ili f/2.0. Manja brojka iza slova f znači da imamo šire otvaranje rupe za prolaz svijetla, što znači da će na senzor kamere stizati više svjetla. Ovaj otvor također je zadužen za reguliranje oštrine slike i igra iznimno važnu ulogu prilikom odabira kamere na pametnom telefonu.

 

Brzina zatvarača

Brzina zatvarača ukazuje nam na to koliko je dugo senzor kamere izložen prodiranju svjetlosti na senzor kamere. Ovaj parametar jedan je od tri ključna elementa u postizanju kvalitete fotografije, a uz njega važnu ulogu igraju otvor blende i ISO (o kojem ćemo nešto kasnije). Brzina zatvarača izravno je vezana uz vrijeme koje će senzor kamere biti izložen svjetlosti, što utječe na samu svjetlost fotografije.

Vrijedi spomenuti kako sporija brzina zatvarača znači da će fotografije biti svjetlije. To vam može biti iznimno vrijedno prilikom fotografiranja u lošijim svjetlosnim uvjetima, odnosno u uvjetima smanjene svjetlosti.

NAJBOLJA KAMERA NA MOBITELU

ISO

Jako važnu ulogu u postizanju kvalitetne fotografije igra ISO. Radi se o veličini koja ukazuje na to koliko je senzor slike učinkovit u postizanju kvalitetnih uvjeta za fotografiju. Zahvaljujući ISO rasponu možete postizati kvalitetnije fotografije čak i u nešto lošijim uvjetima za fotografiranje. Osnovno pravilo kod fotografiranja jest – što su uvjeti mračniji i što ima manje svjetla, to ISO treba biti veći.

Moderne kamere pametnih telefona omogućuju vam prilično dobru kontrolu ISO elementa, no potrebno je sakupiti određeno iskustvo kako biste naučili kako kvalitetno koristiti ISO. Potrebno je spomenuti kako podešavanje ISO elementa na kamerama pametnih telefona često može rezultirati narušavanjem strukture fotografije pa pripazite kod korištenja.

 

Optička stabilizacija slike (OIS)

Iako proizvođači već godinama pokušavaju proizvesti kvalitetno softversko rješenja za stabilizaciju slike, činjenica je da je optička stabilizacija još uvijek bolje rješenje. Ne posjeduju svi pametni telefoni kamere s optičkom stabilizacijom pa pripazite kod odabira. Naime, optička stabilizacija slike brine se o tome da se smanji zamućenje slike koju fotografirate.

Zahvaljujući optičkoj stabilizaciji slike trebali biste dobiti fotografije bez zamućenja, ali i video materijale koji će biti ‘stabilniji’. Ovu je tehnologiju u pametne telefone nešto teže implementirati, a glavnu ulogu igraju pokretne leće i gyroscope senzor koji otkrivaju kada je kamera u pokretu i na temelju toga prilagođavaju leće da se dobije što kvalitetnija fotografija. Ova je funkcija prilično zahvalna kada radite u uvjetima slabog svjetla ili kada snimate video materijale, no nikako nemojte zaboraviti da optička stabilizacija ne može u potpunosti ukloniti ‘podrhtavanje’ prilikom korištenja kamere.

GALAXY S9 kamera

 

Bljeskalica (flash)

Zanimljivo je vidjeti kako bez obzira na šaroliku ponudu pametnih telefona s kvalitetnim kamerama na tržištu, još uvijek nemamo uređaj koji bi mogao kvalitetno doskočiti problemu fotografiranja u lošim svjetlosnim uvjetima. Još od pojave prvih pametnih telefona tom se problemu nastoji doskočiti ugradnjom malene bljeskalice koja bi trebala pružiti dovoljno svjetla da fotografija izgleda kvalitetno – no to baš i nije najspretnije rješenje.

Osnovna zadaća bljeskalice je osvijetliti predmet ili osobu koju fotografiramo u mraku. Na tržištu postoje dvije različite varijante bljeskalica – LED i True Tone LED. Pametni telefoni nižeg i srednjeg ranga uglavnom koriste običnu LED bljeskalicu ponajviše zbog toga što je jeftinija. S druge strane, imamo True Tone LED koji jest nešto skuplji, ali pruža i neke bolje mogućnost od kojih svakakvo vrijedi istaknuti kombiniranje boja koje pomaže u postizanju bijelog balansa boja na fotografijama.

 

Zaključak

Kamere pametnih telefona iz mjeseca u mjesec postaju sva kvalitetnije i korisnicima pružaju hrpu mogućnosti. Iako kvaliteta fotografija u velikoj mjeri ovisi o gore spomenutih tehničkim značajkama kamera, činjenica je da sve važniju ulogu u kreiranju fotografija i video materijala igra i softverski dio. Tu valja naglasiti sve veću upotrebu umjetne inteligencije koja na temelju uvjeta prilikom fotografiranja sama prilagođava parametre kamere, kako bi se dobila najbolja kvaliteta fotografije ili video materijala.

Na pametnim telefonima koji su na tržištu predstavljeni u posljednje 2-3 godine u pravilu se nalazi više kamera, čime se postižu dodatni efekti i dobiva se kvalitetnija fotografija. Nakon trenda 2 i 3 stražnje kamere, sada proizvođači teže i većem broju stražnjih kamera i u narednom ćemo periodu vidjeti još puno zanimljivih rješenja na području kamera pametnih telefona.

Nadamo se kako ste naučili nešto više o kamerama pametnih telefona i kako vam neće biti problem odabrati idealno rješenje za vas. Provjerite specifikacije, ali isto tako istražite na internetu recenzije za svaku kameru pojedinačno – jer samo tako bit ćete sigurni kakav pametni telefon, odnosno kameru pametnog telefona dobivate.

Piše: M.Ž.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular