PočetnaInternetKorisne aplikacijeMicrosoft gasi Edge preglednik i stvara vlastiti Chromium?!

Microsoft gasi Edge preglednik i stvara vlastiti Chromium?!


Microsoft već dugi niz godina muku muči sa stvaranjem kvalitetnom web preglednika koji bi bio konkurentan na tržištu. Prije 3-4 godine svijetu su predstavili svoje novo moderno rješenje Edge, koji je treba zamijeniti dotrajali i loš Internet Explorer. Iako se Edge pokazao kao kvalitetan web preglednik, dobre brzine i funkcionalnosti, korisnici ga ipak nisu zavoljeli i nikada nije uspio ozbiljnije zavladati tržištu.

Zato tržištem itekako dobro vlada Google Chrome, web preglednik koji nema dugu povijest, ali je vrlo brzo dobio lidersku poziciju na tržištu. Google Chrome danas je najpopularniji web browser među korisnicima i to na gotovo svim platformama gdje je dostupan. Čini se kako je i sam Microsoft prepoznao kvalitetu koju nudi Chrome pa su se odlučili za jedan neobičan potez – ugasit će Edge i stvoriti svoj vlastiti Chrome preglednik.

Točnije rečeno, bit će to njihov Chromium web preglednik, je baza novog web browsera bit će Chromium. Radi se o web pregledniku koji je prilično sličan Chromeu, no koji ima nešto izmijenjenu funkciju i otvoren je novim poboljšanjima trećih strana. Microsoft će na temelju tog preglednika stvoriti svoju verziju koja bi trebala napokon ozbiljno konkurirati Google-ovom rješenju – no ipak, valja sačekati i vidjeti rezultate.

Edge je tako na tržištu uspio ostati samo nekoliko godina i pokazao se kao promašeni pokušaj stvaranja atraktivnog optimiziranog web browsera. Zanimljivo je da je Microsoft jako puno nade ulagao u Edge i dugo se vremena po medijima pričalo kako će Edge postati lider na području web browsera – ali na kraju cijene priče ostala je samo ‘olupina’ koje se Microsoft želi riješiti.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će teći razvoj novog Chromium browsera jer Microsoft ne želi napraviti još jedan krivi potez i ponovno podbaciti na području web pretraživača. Ipak, korisnici su sada već navikli na korištenje Google Chrome alata i teško je vjerovati da će se laka srca prebaciti u neko novo okruženje. Bez obzira na sve, bit će zanimljivo vidjeti što to može stvoriti Microsoft i kako će Google stajati u ovoj cijeloj priči.

Piše: M.Ž.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular