PočetnaSoftverMust HaveWindowsi 10 se nalaze na 700 milijuna uređaja

Windowsi 10 se nalaze na 700 milijuna uređaja


Windowsi 10 se trenutačno nalaze na 700 milijuna uređaja, ako je vjerovati čelnim ljudima Microsofta koji su govorili na Ignite konferenciji ovaj tjedan. No, brojka od milijarde uređaja je još uvijek jako daleko …

Windowsi 10 su zasad najbrže rastuća verzija u povijesti Windowsa, jer su tek tri godine na tržištu, a već su dosegli brojku od 700 milijuna instalacija. Ali s druge strane je to i poraz za Microsoft jer su njihovi planovi bili da će u dvije do tri godine imati preko milijardu instalacija, odnosno imati Windowse 10 na milijardu ili više uređaja.

U to vrijeme, Microsoftova strategija je bila da će Windowse 10 instalirati ne samo na desktop računala i slične varijacije (PC, HoloLens, Surface Hub, Xbox …), nego i na pametne telefone. Pretpostavljali su da će prodati stotine milijuna Windows 10 mobitela, no kako su napustili to tržište zbog brojnih neuspjeha i drugih razloga, bili su svjesni da zadani cilj ne mogu ostvariti i to su jasno rekli u jednom trenutku.

Jedan od razloga zašto je Microsoft mislio da će imati Windowse 10 na milijardu uređaja su i UWP aplikacije. Točnije, na početnom pitchu prije nego li su Windowsi 10 ugledali svjetlo dana, obratili su se programerima i rekli im da će moći s UWP tehnologijom razvijati aplikacije koje će se moći instalirati na računala, tablete, telefone i Xbox konzole. Dok te aplikacije i dan danas imaju svojih prednosti (lakoća korištenja, moderan framework, lijepo izgledaju, lako ih je instalirati i ažurirati …), nema programera koji bi ih radili jer je to cijelo tržište praktički nestalo.

No, nije sve ni tako crno. Možda nisu na milijardu uređaja, no kompanija je prošle godine na Build konferenciji rekla da su dosegli brojku od 500 milijuna korisnika, dok su 6 mjeseci kasnije već bili na 600 milijuna. Danas imaju preko 700 milijuna i ta brojka raste iz dana u dan.

Mnogi se pitaju, imaju li Windowsi 10 uopće prostora da dođu do milijarde korisnika? Naše mišljenje je da da. Iako imaju nešto usporen rast unazad godine dana, vjerujemo da će prijeći zadanu brojku. Zašto? Zato što statistika pokazuje da preko 40 posto korisnika i dalje ima Windowse 7, dok oko 48 posto korisnika ima Windowse 10.

Ako sve bude po planu, vjerojatno će velika većina korisnika s Windowsa 7 prijeći na desetku, a onda je moguće da se današnja brojka podupla i da Microsoft bude bliže brojci od milijardu i pol korisnika, nego “samo” milijardu.

U svakom slučaju, vidjet ćemo gdje će ova priča završiti, pogotovo što će Windowsi 7 izgubiti podršku u 2020. godini.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular