PočetnaOstaloTechU SAD-u omogućeno printanje oružja na 3D printerima, ali ubrzo zabranjeno

U SAD-u omogućeno printanje oružja na 3D printerima, ali ubrzo zabranjeno


SAD se već godinama prepire oko toga treba li ili ne biti dozvoljeno posjedovanje oružja i da li je to odluka koja šteti ili pomaže građanima u podizanju sigurnosti unutar granica. Struja koja zalaže za posjedovanje oružja itekako je moćna, a na njezinom čelu je i državni vrh, što dodatno otežava posao onima koji se bore protiv zakon o mogućnosti posjedovanja oružja. No, ovih je dan borba protiv oružja doživjela još jedan veliki udarac jer su u SAD-u u javnost puštene upute za izradu oružja putem 3D printera.

Već godinama napominjemo kako će 3D printeri obilježiti budućnost je će omogućiti printanje svega i svačega. Od raznih dijelova za automobile, preko hrane i organa za ljudsko tijelo pa sve do kuća. No, pojavila se i ideja da se putem 3D printera izradi i oružje, što je naišlo na mnoge kritike diljem SAD-a, ali i ostatka svijeta.

Naime, printanje oružja kod kuće značit će gubitak kontrole nad stvaranjem oružja i posjedovanjem istog, što bi moglo dovesti do velikog problema i gubitka sigurnosti unutar zemalja diljem svijeta. Tvrtka Defense Distributed u javnosti je objavila upute, tj modele za 3D ispis oružja i to nekoliko dana ranije nego što je to bilo planirano. Zanimljivo, takve upute odobrili su predstavnici vrha SAD-a, na čelu s predsjednikom Trumpom. No, ovakva odluka naišla je na mnoštvo kritika pa se u cijelu priču upleo i sud.

Sudac Robert Lasnik odredio je kako na snagu stupa privremena zabrana prije spomenute odluke, što znači da se oružje ipak neće moći printati kod kuće odnosno na javnim mjestima. Veliki problem predstavlja to što su 3D printeri dostupni na mnogim javnim mjestima poput fakulteta i razvojnih centara, što znači da je vrlo jednostavno sebi isprintati oružje.

Da Amerikanci obožavaju oružje pokazuje i podatak da je u samo jednom danu skicu strojnice AR-15 preuzelo više od 10.000 ljudi, koji su time sebi stvorili mogućnost da isprintaju vlastito oružje. No, kako je zabrana zaživjela, preuzimanje skica više nije moguće u nekim saveznim državama, a uskoro će se to vjerojatno proširiti i na ostatak SAD-a.

Piše: M.Ž.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular