PočetnaHelpdeskFacebook na mobitelu: Kako ograničiti trošenje resursa vašeg mobitela

Facebook na mobitelu: Kako ograničiti trošenje resursa vašeg mobitela


Facebook je jedna od onih aplikacija koje korisnici ili vole ili mrze. Činjenica jest da oni koji imaju Faceook provode sve više vremena na njemu, bilo da se radi o chatanju s ”prijateljima” ili o gledanju što je ona ili on objavio na svome zidu u proteklih 25 mnuta.

Facebook je proteklih nekoliko godina postao jedna od aplikacija koje se najviše koriste. No, osim što stvara ovisnost i osim što troši bateriju na vašem mobitelu, Facebook isto tako troši i veliku količinu podataka (data usage). Kako smanjiti potrošnju podataka na Facebooku i kako na taj način uštedjeti – saznajte u nastavku.

 

Prilagođavanje postavki aplikacija

Ovo je u stvari prva stvar koju biste trebali napraviti ako mislite da Facebook troši previše podataka. Ono što je super kod ove mogućnosti jest i to što se radi o jednoj od najjednostavnijih mogućnosti.

Ako ste jedan od korisnika koji imaju običaj dijeliti velik broj slika i videa na Facebooku, ovo bi mogao biti jedan od uzroka problema. Slično je i sa mogućnošću automatskog pokretanja videa na Facebooku, jer i to isto tako troši enormne količine podataka i usporava rad i vašeg mobitela i interneta. Da biste ovo onemogućili i doveli stvari pod kontrolu učinite sljedeće:

  • Kliknite na Facebook aplikaciju, pokrenite je i zatim kliknite na tipku za menu koja se nalazi u gornjem, desnom kutu i listajte dolje sve dok ne dođete do App Settings. Kliknite na ovu opciju i idite na ”untoggle” kod Upload photos in HD i Upload Videos in HD. Da biste onemogućili automatsko pokretanje videa, kliknite na Auto-play.

 

data saver mod

Uključite uštedu podataka

Facebook na Androidu ima jednu korisnu stvar koja se zove ”Data Saver Mode”. Ova mogućnost služi štednji podataka na način da smanji kvalitetu slike i video uradaka. Pristup ovoj opciji se isto tako može ostvariti putem postavki aplikacije.

  • Nakon što ste kliknuli na Facebook, idite opet na opciju koja se nalazi na gornjoj desnoj strani zaslona i listajte prema dolje dok ne dođete do Data Saver opcije. Ako kliknete na nju dobiti ćete mogućnost da je omogućite ili da je isključite. Ako uključite ovu mogućnost, također će vam se pokazati opcija automatskog isključivanja ove opcije nakon što ste spojeni na WiFi mrežu.

 

Zaštita podataka?

Ono što je isto tako zanimljivo u pogledu zaštite i uštede podataka kod Facebooka jest izbor zaštite podataka preko nekih trećih aplikacija. Ova opcija se može pronaći ako idete pod postavke i pod Mobile data.

Ako kliknete na Install biti ćete odvedeni na Google Play Store odakle će vam se pružiti mogućnost instalacije jedne od ovakvih aplikacija za zaštitu podataka. Želite li to učiniti ili ne – to je nešto što će svatko odlučiti sam za sebe. Moja preporuka je da ne instalirate ovakve aplikacije.

 

facebook-lite

Instalirajte Facebook Lite

Ako zaista želite uštedjeti podatke i ako se nalazite negdje gdje je internet konekcija spora ili je signal slab, a vi svejedno želite otići na Face, instalirajte Facebook Lite.

Radi se o ”lakšoj” verziji klasične Facebook aplikacije, koja je savršena za one koji se nalaze u područjima gdje je internet konekcija slabija i za one kojima je ušteda podataka na prvom mjestu.

Isprobao sam ovu aplikaciju i sve u svemu mogu reći da je poprilično dobra. Većina mogućnosti sa klasičnog Facebooka je i dalje tu, kao što je chatanje, gledanje slika i videoa, uploadanje istih i slično.

Ako vam ne smeta njegov ipak ograničavajući pristup i ako želite ostvariti maksimalnu uštedu podataka, razmislite o ovoj opciji.

 

Onemogućite auto-play videa na iPhoneu

Ako imate neki od ”i” uređaja i na njemu imate Facebook te uz to još i želite uštedjeti podatke, prva stvar koju biste trebali napraviti jest smanjiti količinu podataka koje Facebook troši na vašem iPhoneu.

To ćete napraviti tako što ćete prvo onemogućiti automatsku reprodukciju video formata:

  • Kliknite na Facebook i na našu dobru, staru opciju glavnog izbornika koja se nalazi u gornjem, desnom kutu.
  • Listajte prema dolje, kliknite na Settings i zatim na Account.
  • Kliknite na Videos and photos i ondje onemogućite automatsku reprodukciju videoa.

 

Isključite učitavanje fotografija i videa u HD-u

Ako ste korisnik iPhonea i imate običaj učitavati veliku količinu fotografija i videa na Facebook, vjerojatno ih sve učitavate u HD kvaliteti, a da toga niste niti svjesni.

HD kvaliteta naravno ”ždere” veliku količinu podataka, a da biste isključili ovo trebate slijediti nekoliko jednostavnih koraka:

  • Na glavnom izborniku Facebooka (koji je u gornjem, desnom kutu), listajte dok ne dođete do postavki i kliknite na Account.
  • Kliknite na Videos and photos i ondje kliknite na onemogućiti (off) kod Upload videos and photos in HD.

 

Onemogućite osvježavanje u pozadini

Zanimljiva stvar kod iOS-a jest njihova mogućnost ‘tihog nadograđivanja’ koje se odvija u pozadini.

Glavni razlog zbog kojeg postoji ovakav način nadogradnje baze podataka jest taj da bi se aplikacija, nakon što je nadogradnja gotova, odmah mogla pokrenuti i svome korisniku pružiti najnovije vijesti.

Facebook na iOS-u je jedna od aplikacija koja isto tako koristi ovu mogućnost. No, kod Facebooka je i najveći ‘problem’ taj što aplikacija u pozadini zna skidati nove nadogradnje, a da to korisnik niti ne vidi.

Da biste onemogućili konstantno osvježavanje Facebooka na vašem iOS-u, učinite ovo:

  • Idite pod postavke (Settings) i kliknite na General.
  • Kliknite na Background app refresh i kliknite na ”Turn it off.”

 

Onemogućite WiFi assist

WiFi assist je mogućnost koju isto tako imaju iOS uređaji. Njezina glavna svrha jest pomaganje u održavanju stabilne internet veze.

Ako koristite bežičnu WiFu vezu koja je uz to i malo nestabilna, WiFi assist će vam u održavanju stabilnije veze poprilično pomoći.

No, ako želite isključiti ovu mogućnost i na taj način uštedjeti potrošnju podataka, napravite ovo:

  • Idite pod Settings i Mobile data.
  • Listajte sve dok ne nađete WiFi assist i ondje kliknite na off.

 

Unatoč tomu što je Facebook nesumnjivo jedna od najpopularnijih chat aplikacija, kako za Android tako i za iOS, ona isto tako troši popriličnu količinu podataka, a to je nešto što će velik broj korisnika zasigurno pokušati izbjeći.

Nadamo se da će vam barem neki od naših savjeta pomoći, jer i uz uštedu Facebook i dalje može biti mjesto na koje ćemo se svi mi radi vrlo, vrlo često vraćati.

Znate li vi za neki savjet u vezi uštede podataka na Faebooku? Slobodno nam napišite svoja mišljenja u komentarima ispod teksta.

Piše: I.H.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular